Joi 05.05.2011, va avea loc in Constanta, la  Hotel Ibis – Sala Ovidiu, intre orele 09:00-14:00, conferinta  “Actionam responsabil - dezvoltare economica echilibrata si echitabila”. Evenimentul va marca lansarea Centrului Regional Sud-Est al proiectului “Actionam responsabil! - Reteaua Sociala RSC”, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
 
Federatia Junior Chamber International (JCI) Romania, impreuna cu partenerii sai, Ministerul Educaţiei, Cercetarii, Tineretului şi Sportului şi Asociaţia „Institutul pentru Politici Sociale” au demarat in octombrie 2010 proiectul “Acţionam responsabil! – Reţeaua Sociala RSC”, destinat promovarii dialogului social şi soluţionarii provocarilor cu care organizatiile se confrunta in implementarea iniţiativelor de responsabilitate sociala.

Fiecare dintre noi, constient sau nu, putem contribui la dezvoltarea durabila. De fapt, putem spune ca avem o gandire durabila atunci cand actionam responsabil. Dezvoltarea durabila urmareste si incearca sa gaseasca un cadru teoretic stabil pentru luarea deciziilor in orice situatie in care se regaseste un raport de tipul om/mediu, fie ca e vorba de mediul inconjurator, de cel economic sau de cel social.

In cadrul conferintei de lansare “Parteneriate pentru Responsabilitate Sociala” ce a avut loc la Bucuresti in 24 Februarie, am pus bazele parteneriatelor ce urmeaza a se concretiza intre ONG-uri, companii, asociatii de IMM-uri, camere de comert si comitete sectoriale.       

In aprilie 2011 la Cluj – Napoca s-au reunit, in cadrul proiectului, actorii cei mai importanti in domeniul investitiilor in comunitate, cu ocazia debutului oficial pentru regiunea nord-vest, prin conferinta cu tema “Actionez Responsabil – context: Personal | Comunitate | Global”.

Este randul Constantei, nucleul Centrului Regional Sud –Est, sa debuteze oficial si sa reuneasca cei mai importanti cetateni corporativi, organizatii non-guvernamentale, asociatii ale intreprinderilor mici si mijlocii, camere de comert, comitete sectoriale, parteneri de dialog social, precum si factori de decizie din administratia publica, cu ocazia Conferintei Regionale “Actionam responsabil - dezvoltare economica echilibrata si echitabila”.

Temele de dezbatere din cadrul primei parti a conferintei vor fi:
1.    Compatibilitatea activitatii de RSC cu obiectivele Administratiei Publice Locale
2.    ONG, IMM, APL, Sindicate, Comitete Sectoriale – avantaje mutuale prin promovarea activitatii de RSC
3.    Dificultati identificate in implementarea strategiei de dezvoltare durabila la nivelul proiectelor de RSC
4.    Care este valoarea adaugata a unei strategii de dezvoltare durabila pentru proiect?
Partea a doua a conferintei va consta in prezentarea a 4  proiecte similare ce se deruleaza in regiune si evident discutii pe marginea acestor proiecte, continuand pana spre orele 14.00 cu prezentari, dezbateri, concluzii si directii de actiune.

Despre initiatorii proiectului:
JCI Romania este o organizatie de tineri lideri, antreprenori si profesionisti afiliata retelei mondiale Junior Chamber International, care numara mai mult de 200.000 de membri in peste 120 de tari. Organizatia activeaza in Romania din 2002, timp in care reprezentarea sa regionala s-a extins in 16 orase, prin intermediul celor peste 150 de membri ce activeaza in arii precum: business, comunitate, dezvoltare personala si internationalism.
Ministerul Educaţiei, Cercetarii, Tineretului şi Sportului asigura o platforma de suport vitala proiectului, graţie infrastructurii, expertizei şi resurselor umane antrenate in acest scop. Portofoliul ministerial de proiecte cu finanţare europeana cuprinde iniţiative cu o componenta de responsabilitate sociala precum “Cartea Dunarii Albastre” şi “Academia Oracle”.

Asociaţia „Institutul pentru Politici Sociale” a fost creata pentru a raspunde nevoilor exprimate de grupurile defavorizate in ceea ce priveşte dreptul acestora de a participa activ in societate şi a accesului la resurse de orice natura. Printre proiectele sociale cu finantare europeana derulate de Asociatie in anul 2010 se regasesc: „Centrele de Incluziune Sociala – oportunitate pentru facilitarea participarii pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile” si „Reteaua Autoritatilor Competente pentru Calificarile Profesionale din Romania (IMI PQ NET Romania)”.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa accesaţi: www.actionamresponsabil.ro
Experti Regionali Centrul Regional Sud - Est Proiectul „Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC”:
Coanda Elena, elena.coanda@actionamresponsabil.ro tel:  0762 248 186
Lungoci Andreea Ioana, andreea.lungoci@actionamresponsabil.ro tel: 0762 248 194
Contact presa: Roxana Pavel, roxana.pavel@actionamresponsabil.ro, tel: 0722 222 021