Ambasada Republici Kazahstan în România și Fundația Primului Președinte - Elbasy va aduce la București, în colaborare cu KMG International, evenimentul Astana City Festival, pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare a uneia dintre cele mai tinere capitale din Asia Centrală. Festivalul va avea loc între 29 iunie – 1 iulie la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, aducând publicului o expoziție unică de fotografii și o iurtă tradițională.

”Este o mare plăcere să putem continua prezentarea națiunii noastre prin parteneriate culturale și proiecte fotografice precum cel care urmează să fie găzduit la Muzeul ”Dimitrie Gusti”, sau proiecte cinematografice – cum am avut colaborarea cu Institutul Francez la Festivalul de Film Kazah, toate expunând istoria și evoluția societății noastre. Atât kazahii, cât și românii au o istorie autentică, cu un trecut fascinant, împărtășind curiozitatea pentru diversitatea culturală. Sperăm că această scurtă prezentare a Kazahstanului va bucura și fascina vizitatorii.”
– a explicat Excelența Sa Daulet Batrashev, ambasadorul statului Kazahstan în România.
 

”Suntem un partener al statului român și unul dintre marii investitori strategici în industria și economia locală de mai bine de 10 ani. Am reușit să consolidăm o punte energetică între România și Kazahstan, creând în acest demers un puternic parteneriat de afaceri. Cu prilejul acestui eveniment, vrem să continuăm acest parteneriat prin a ne întări legăturile noastre culturale. Cultura este unul dintre domeniile pe care le sprijinim (dovadă fiind parteneriatul pe termen lung de sprijin al Concursului și Festivalului Internațional ”George Enescu”), alături de mediu și sănătate.”
Alexey Golovin – Vicepreședinte al KMG International. 

Astana, aflată pe malurile Râului Ishim, a devenit capitala Kazahstanului în anul 1997 și de atunci s-a dezvoltat din punct de vedere economic într-unul dintre cele mai moderne orașe din Asia Centrală, cu clădiri futuriste proiectate de arhitecți renumiți și o populație totală de peste 1 milion de locuitori. Capitala găzduiește sediile companiilor de stat precum Samruk Kazyna și KazMunayGas, dar și numeroase corporații străine.

Expo 2017 din Astana a fost inaugurată pe 10 iunie, fiind primul târg internațional găzduit în Asia Centrală. Pavilionul său central - Nur Alem – a fost la momentul construcției sale cea mai mare clădire sferică din lume. Expoziția a fost vizitată de 4 milioane de persoane.
 

“Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti este mai mult decât un muzeu. Este un ambasador cultural ce construiește punți între civilizații și, implicit, între oameni și popoare. În ultima săptămână a purtat steagul prieteniei în Olanda și în superba și nemuritoarea Roma, Italia purtând departe mărturiile nestinse ale tradiției românești, aflat firesc, încadrat în corul cultural european. Astăzi depășim granițele Europei spre mai departe, spre o țara specială și prietenă de multă vreme - Republica Kazahstan. Suntem onorați să consolidăm bazele unei prietenii vechi și să avem oaspete o țara specială, în cel mai special loc al Bucureștiului - Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti”
- Conf. univ .dr. Paula Popoiu, Manager, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”
 
Prețul unui bilet standard emis de către Muzeul Național al Satului este de 15 lei, prețul redus pentru pensionari este de 8 lei, iar prețul biletelor pentru copii și studenți este de 4 lei.

***
Despre KMG International
KMG International este un investitor important în economia românească, fiind în același timp un cetățean corporativ responsabil. Prin programul Grupului „Împreună pentru fiecare”, compania a implementat 101 proiecte de protecție a mediului și a sănătății în întreaga țară. Pe lângă parteneriatul nostru strategic cu societatea civilă, menționăm sprijinul SMURD, Gala Societății Civile, Festivalul și Concursul Internațional George Enescu.

Deținut de compania KazMunayGas din Kazahstan, grupul KMG International desfășoară operațiuni semnificative în sectoarele de rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale pe 12 piețe principale. În România, Grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone pe an, rafinăria Vega Ploiești – cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905 – dar și o rețea de distribuție a carburanților cu peste 740 puncte de vânzare, 230 stații GPL, 9.000 de stații de butelii și 3 stații de înmagazinare a GPL, 7 depozite.

Valoarea totală a investițiilor realizate de către KMG International în România se ridică la 4 miliarde de dolari în vreme ce nivelul contribuțiilor la bugetul de stat al României s-au ridicat la peste 15 miliarde de dolari în perioada 2007-2017.