# GSK Romania a pus bazele unui sistem de colectare selectiva a deseurilor in birourile companiei din Bucuresti, impreuna cu Organizatia Neguvernamentala Viitor Plus;
# In urma primelor doua luni-pilot de colectare selectiva rezultatele arata ca au fost reciclate aproape 1 tona de hartie si carton si 16 kg de pet-uri, peste media obisnuita din companii si echivalentul salvarii unui numar de 15 arbori maturi;
# Programul face parte din strategia GSK de a actiona in mod responsabil in comunitatile locale din Romania. 

Incepand cu luna aprilie a acestui an, GSK a pus bazele unui sistem de colectare selectiva a deseurilor in birourile companiei din Bucuresti, cu sprijinul Asociatiei Viitor Plus, ca raspuns la o nevoie determinata de lipsa unui sistem de reciclare functional in Capitala, pentru deseurile din cladirile de birouri. In urma primelor doua luni-pilot de desfasurare a proiectului au fost colectate 968 kg hartie si carton si 16 kg pet-uri, peste peste media obisnuita obtinuta de obicei in companii si echivalentul salvarii unui numar de 15 arbori maturi, potrivit datelor asociatiei Viitor Plus.

In plus, o actiune speciala de reciclare a fost derulata la depozitul logistic al companiei, de unde au fost stranse si trimise la reciclat in centre specializate 5 tone si jumatate de hartie.
 
Mai mult, angajatii GSK din Bucuresti au participat la un curs interactiv organizat de asociatia Viitor Plus in care au aflat mai multe despre colectarea selectiva, problemele actuale ale Romaniei legate de reciclare si beneficiile unei atitudini responsabile fata de mediul inconjurator. Si pentru ca acest proiect n-ar putea functiona fara implicarea si suportul angajatilor companiei, membrii echipei GSK Romania cel mai pasionati de acest domeniu au avut ocazia sa devina eco-ambasadori ai companiei.
 
“Programul de reciclare face parte din activitatea de responsabilitate corporativa a GSK Romania, fiind aliniat atat reglementarilor europene cu privire la protectia mediului cat si promisiunii noastre de a actiona in mod responsabil in comunitatile locale in care ne desfasuram activitatea, cultivand in acelasi timp o atitudine responsabila si in randul angajatilor nostri din Romania. Iar rezultatele obtinute pana acum ne arata ca echipa noastra este cu adevarat “eco” si ca fiecare dintre colegi a inteles ca prin cu efortul nostru, al tuturor, reusim sa salvam arbori maturi de la taiere si sa economisim energie, apa si petrol”,a spus Andreia Cucu, Communication Manager GSK Romania.
 
“Un sistem functional de reciclare la nivelul unei companii presupune atat un bun management al infrastructurii (recipiente, contracte cu colectori, responsabili) cat si implementarea unui program educational adresat constientizarii si schimbarii de comportament a angajatilor. GSK Romania a investit in ambele componente si ne bucuram ca am facilitat punerea lor in practica si obtinerea acestor rezultate”, a spus Teia Gavrilescu, Presedinta Asociatiei ViitorPlus.

La nivel global, GSK implementeaza o strategie complexa de protejare a mediului inconjurator pe intregul lant valoric – de la materia prima pana la reciclarea ambalajelor folosite pentru produse si chiar pentru produsele expirate. Astfel, strategia companiei este centrata pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon – cu impact puternic negativ in schimbarile climatice, reducerea cantitatilor de apa utilizate precum si a deseurilor si ne-am propus ca, pana in 2050, sa ajungem la un lant valoric neutru din punct de vedere al amprentei de carbon, atat la nivel mondial, cat si la nivel local.
 
Si in Romania, aici unde GSK detine o fabrica de medicamente (la Brasov) suntem preocupati sa reducem constant amprenta de carbon a tuturor operatiunilor si, in acest sens, am investit numai in 2010 de exemplu 600.000 de dolari intr-o statie de tratare a apei uzate. De asemenea, fabrica GSK din Brasov are programe de reducere a cantitatilor de deseuri generate, precum si de segregare de la sursa si reciclare.
 
Asadar, 2 sunt planurile in care actionam pentru reducerea amprentei de carbon in fabrica noastra din Brasov:
- Reducerea consumurilor de energie electrica/gaz/apa
- Reducem pierderile din procesele de fabricatie/ambalare prin cresterea eficientei acestora

Obiectivul final al fabricii din Brasov este, de asemenea, de a ajunge la emisii de carbon zero pana in 2050 – chiar daca in acelasi timp ne asteaptam ca productia sa continue sa creasca an de an.
 
 
###
Note pentru editori:
Definitia colectarii selective- este un proces de gestionare a deseurilor prin care materialele de origine casnica (domestica) care au un potential de reciclare (hartie, carton, sticla, plastic si metal) sunt recuperate si dirijate spre filierele de reciclare.1
 
ViitorPlus - o organizatie neguvernamentala, nonprofit, care implementeaza proiecte de dezvoltare durabila incadrandu-se in urmatoarele domenii de activitate: managementul capitalului natural, productie si consum durabil, educatie pentru dezvoltare durabila, buna guvernare.ViitorPlus a fost constituita pentru a stimula si contribui la transpunerea in practica a conceptului de dezvoltare durabila la nivel de individ, organizatii si comunitati.
 
GlaxoSmithKline (GSK) - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i pe acestia sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult. Mai multe detalii pe www.gsk.com si www.gsk.ro.
 
Contact: Adelina Nedelcu, Brand PR Executive   
0732.307.274       
adelina.e.nedelcu@gsk.com