Grupul Rompetrol, prin programul sau de responsabilitate sociala – “Impreuna pentru fiecare” a sustinut printr-o investitie de 135,000 RON implementarea unor proiecte de sanatate, in cadrul a doua spitale din Bucuresti - Sf. Pantelimon si Maria S. Curie.

“Aceste doua initiative vin in completarea logistica si functionala a doua centre medicale de exceptie din Bucuresti, centrate pe problemele copiilor nascuti prematur si, de cele mai multe ori, cu afectiuni severe. Dotarea sectiilor cu aparatura performanta si sustinerea trainigului personalului medical in centre specializate din strainatate raspund nevoilor actuale din sistemul public de sanatate”
- declara Alexey Golovin, Director Comunicare al Grupului Rompetrol.

Proiectul din cadrul Spitalului Sf. Pantelimon – „Sa dam o sansa prematurilor” a presupus dotarea sectiei de neonatologie cu doua incubatoare performante si renovarea unui cabinet de ecografie (inlocuire geamuri, usa, igienizare, inlocuire mocheta, corpuri sanitare) si echiparea cu mobilier. Suplimentar, au fost editate 2000 de ghiduri de sarcina si consiliere a parintilor cu copii nascuti prematur.

“Datorita sprijinului obtinut de la companie si a contributiei voluntarilor -25 de cadre medicale, cei peste 3500 de copii nascuti anual si mamele acestora beneficiaza acum de conditii adecvate de ingrijire si de o mai buna informare”
– Dr. Gheorghita Sardescu, sef sectie si coordonator proiect.

Spitalul Maria S. Curie, beneficiar al unui sprijin de 90,000 RON, a vizat implementarea in premiera in Romania a tehnicii medicale ECMO (oxigenare extracorporala cu utilizarea unui oxigenator cu membrana), ce se adreseaza pacientilor neonatali cu afectiuni severe respiratorii si cardiace care nu raspund la mijloacele de reanimare uzuale. Grantul acopera achizitia componentelor necesare pentru tratarea pacientilor (estimat la 7/an) – circuite ECMO dedicate, canule Carmeda, oxigenatoare liliput, filtre dializa etc. si trainingul a 6 cadre medicale in cadrul unui centru din Leicester, UK. De asemenea, in urmatoarea etapa a proiectului se va implementa un sistem de telemedicina (camere de luat vederi, dispozitive video-audio, treaming echipamente de retea) in vederea organizarii de cursuri si extinderea tehnicii ECMO la nivel national.

“Credem ca impactul inaugurarii unei astfel de tehnici va fi de notorietate pentru sectia noastra, spitalul si tara noastra. In acelasi timp este bucuria unei echipe de a dezvolta medicina de excelenta in propria tara si de a salva niste copii care nu au alta sansa de supravietuire in afara de ECMO. Asa cum medici din intreaga tara fac vizite in sectia noastra pentru invatarea tehnicilor medicale de varf, credem ca acelasi lucru se va intampla si cu tehnica ECMO, care va putea fi promovata in sectiile de profil din tara”
– Dr. Catalin Carstoveanu, coordonator proiect.

Cele 2 proiecte din Bucuresti au fost selectate in cadrul celei de-a patra editii a programului national Impreuna pentru fiecare, alaturi de alte 14 proiecte de mediu si sanatate. Pana in prezent, 10 dintre acestea au fost finalizate.


***
Despre “Impreuna pentru fiecare”:

Programul de responsabilitate sociala inceput in 2009 este destinat dezvoltarii şi implicarii comunitatilor locale prin  initierea, sustinerea şi derularea de proiecte din domeniul sanatatii şi al protectiei mediului. De la debutul “Impreuna pentru fiecare”, in perioada 2009 – 2012, compania a alocat pentru dezvoltarea a 71 de proiecte peste 1.000.000 USD, in toate regiunile tarii, pentru beneficiul direct al 250.000 de persoane.

Departamenul de Comunicare
Grupul Rompetrol