Luni, 3 decembrie 2018, pentru a marca Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, magazinele Kaufland din întreaga țară au avut o oră de liniște, din solidaritate pentru persoanele cu autism.
 
Astfel, luni, în intervalul orar 16:00 – 17:00, în toate cele 120 de magazine Kaufland din România nu s-au auzit sunete, iar lumina a fost redusă considerabil, pentru a crea un mediu cu mai puţini stimuli, adaptat persoanelor sensibile, cu tulburări din spectrul autist și tulburări de procesare senzorială.
 
Timp de o oră - Ora liniștită - în magazinele Kaufland din toată țara au fost luate următoarele măsuri:
• a fost redusă lumina
• a fost oprită muzica 
• au fost închise microfoanele și megafoanele (s-au utilizat doar doar în situaţii de urgenţă)
• a fost scăzut volumul semnalelor sonore la aparate și la casele de marcat 
• s-au oprit afişajele de televiziune
• familiile însoțite de copii cu tulburări de spectru autist au avut prioritate la casele de marcat

Spaţiile publice pot fi extrem de deranjante pentru persoanele cu autism, din cauza luminilor puternice, a mirosurilor şi a aglomeraţiei, pentru că aceste persoane se simt copleşite de multitudinea de informaţii.
 
Cumpărături liniștite 
Acțiunea transformă experienţa stresantă resimţită de persoanele cu autism în spațiul magazinelor într-una plăcută și urmărește să sensibilizeze publicul larg cu privire la nevoile persoanelor cu dizabilități. Proiectul este realizat în parteneriat cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”CRISTAL” din Oradea, CSEI. 
 
Implicarea Kaufland România în susținerea persoanelor cu nevoi speciale merge mai departe de acest demers de sensibilizare. Compania a susținut cu aproximativ 1 milion de lei proiectele care vin în beneficiul persoanelor cu autism, în ultimii 3 ani, dezvoltând programe împreună cu ONG-uri precum Help Autism și Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (A.T.C.A). 
 
”La Kaufland credem că implicarea face diferența și că avem un rol, ca parte din comunitate, să fim alături și de cei cu nevoi speciale. Astăzi încercăm - măcar pentru o oră - să înțelegem sensibilitatea celorlalți, prin această acțiune simbolică, ce poate aduce pe termen lung mai multă empatie și grijă față de ceilalți. Ceea ce pentru noi este un gest minor, pentru familiile ai căror membri suferă de autism sau tulburări de procesare senzorială este ceva mult mai important”, a declarat Valer Hancaș, Director Comunicare și Corporate Affairs, Kaufland România. 
 
”<<Ora liniștită>> este  un eveniment de sensibilizare a comunității în privința problematicii dizabilității în general, a tulburării din spectrul autist în special și de diseminare a ofertei educaționale a școlii noastre. Dorim, astfel, să venim în întâmpinarea nevoilor copiilor cu TSA și a familiilor lor printr-un parteneriat real cu comunitatea și ne exprimăm speranța că inițiativa noastră va deveni o politică pe termen lung în cadrul magazinelor Kaufland”, spune Ramona Vesa, Director CSEI Cristal Oradea.
 
În cadrul acțiunii de luni, clienții magazinelor Kaufland din Oradea au primit materiale informative cu privire la înțelegerea nevoilor persoanelor cu dizabilități și a celor cu tulburări de spectru autist, ce vor fi distribuite de specialiștii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Cristal.
 
Ora liniștită este un demers implementat de mai multe supermarketuri la nivel internațional, în magazine din Marea Britanie și Australia.
 
***
Despre autism
 
Autismul este o tulburare neuropsihică ce se caracterizează printr-o dezvoltare atipică, preocupări restrânse, comportamente repetitive şi funcţionare deficitară în interacţiunea socială şi în comunicare. Persoanele cu tulburări de spectru autist prezintă deseori o disfuncţie în modul în care sistemul nervos receptează mesajele transmise prin simţuri şi răspunde acestora. Percepţia auditivă dizarmonică face ca zgomotele să devină tari şi să fie resimţite dureroase, iar unele persoane pot deveni brusc agitate. Autismul poate sa apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau nivel de educație. Recunoașterea simptomelor, diagnosticarea precoce și intervenția timpurie pot ajuta pacientul să aibă o viață independentă. Fără terapie, simptomele se agravează în timp. 
 
30.000 de copii diagnosticați cu autism 
Potrivit specialiștilor, în România nu există statistici oficiale care să ateste numărul persoanelor care suferă de autism, ci doar estimări. Potrivit datelor publicate de Asociația Help Autism , țara noastră are între 3.000 - 30.000 de copii diagnosticați cu TSA (tulburare de spectru autist), iar în cazul adulților, diagnosticul nu este recunoscut de lege, cel mai probabil aceștia fiind diagnosticați cu handicap mental sau psihic. 
 
Grijă pentru comunitate  
Kaufland România, în calitate de companie responsabilă, a crescut de la an la an nivelul de implicare în comunitate și capacitatea de a fi un aliat de bază pentru nevoile societății. Educația, ecologia, proiectele sociale, sportul și sănătatea sunt zonele în care Kaufland se implică în mod constant, deoarece aceștia sunt pilonii esențiali care stau la baza dezvoltării societății. 
 
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.300 de magazine în 7 țări și o rețea de 120 magazine în România. Programele de responsabilitate socială reprezintă o componentă cheie în strategia companiei. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Cea mai mare parte a proiectelor noastre de CSR sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale. Pe lângă educație, sprijinim proiectele dedicate protecției mediului înconjurător și pe cele care au ca obiectiv promovarea unui stil de viață sănătos prin intermediul activităților sportive și adoptarea unei nutriții echilibrate. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.kaufland.ro.