Peste 80 de paciente beneficiaza gratuit de investigatii si consiliere pentru prevenirea osteoporozei

Medicover, companie internationala de servicii medicale private, anunta rezultatele programului gratuit de depistare precoce a acestei afectiuni. Programul a fost initiat in octombrie 2009, in cadrul mai larg al campaniei „Invata sa te pretuiesti”. Campania are drept misiune imbunatatirea starii de sanatate a romanilor prin educatie si preventie.

Osteoporoza, numita si “maladia silentioasa”, este a doua cea mai frecventa boala din lume, dupa bolile cardiovasculare. 200 de milioane de femei din lume sufera de osteoporoza. Insa boala poate afecta si barbatii. Osteoporoza evolueaza asimptomatic multi ani pana la aparitia durerii, care este, de fapt, manifestarea principalei complicatii a osteoporozei - fractura. Minerale esentiale pentru organism, precum calciul, nu mai sunt asimilate de os, ceea ce duce la o slabire a rezistentei mecanice a osului, crescand astfel riscul de fractura. Aceasta apare cel mai frecvent la nivelul vertebrelor, oaselor antebratului si al soldului.

„Studiile realizate pana acum la nivel mondial ne-au aratat ca una din trei femei trecute de 50 de ani sau unul din cinci barbati are osteoporoza. Consideram ca acest procent se pastreaza si in Romania. Din acest motiv am initiat aceasta campanie si incercam sa educam persoanele expuse riscului prin aplicarea primelor masuri generale de tratament non-medicamentos. De asemenea, am cautat sa identificam modificari osteoporotice subclinice prin determinarea densitatii minerale osoase si evaluarea morfometrica vertebrala",declara dr. Alexandrina Dragan, medic specialist, medicina nucleara, clinica Medicover.

Programul initiat de Medicover si destinat prevenirii osteoporozei implica participarea a 100 de persoane care sa beneficieze gratuit de investigatii complexe pentru diagnosticarea timpurie a osteoporozei, consiliere privind exercitiile care pot fi practicate pentru preintampinarea imbolnavirii, recuperare si evaluarea evolutiei dupa 1 an.

Beneficiarii programului sunt femeile aflate la postmenopauza cu varste pana la 65 de ani, dar si pacientii cu boli sistemice asociate cu risc crescut de fracturi vertebrale si cei aflati sub tratamente cu cortizon pe timp indelungat. Selectia persoanelor eligibile se face pe baza unui prim chestionar care este accesibil in clinicile Medicover din Bucuresti sau se poate descarca de pe site-ul companiei: http://www.medicover.com/roro/975,Programul-gratuit-de-depistare-precoce-a-osteoporozei.htmi:

Pana la aceasta data, au fost selectate sa faca parte din program 82 de paciente. Dintre pacientele,  identificate cu deficit de masa osoasa, 25  au fost diagnosticate cu osteoporoza, 30 cu osteopenie, iar 9 paciente prezentau tasari ale coloanei vertebrale. Pana la sfarsitul programului vor fi incluse alte inca 18 persoane.

Participantii la program au efectuat un examen de osteodensitometrie pentru evaluarea starii sistemului osos, morfometrie cantitativa pentru investigarea predispozitiei catre fracturarea coloanei vertebrale si doua sedinte de kinetoterapie, in cadrul carora au invatat exercitiile recomandate pentru prevenirea bolii. De asemenea, pacientele au beneficiat de informatii si sfaturi pentru un stil de viata sanatos care sa ajute la prevenirea osteoporozei – alimente recomandate, miscari de evitat sau sfaturi pentru cresterea sigurantei in efectuarea miscarilor.

“In cadrul acestui program am invatat alaturi de kinetoterapeut un set de exercitii pe care il efectuez si acasa si care ma ajuta sa mentin o stare de confort in viata de zi cu zi. De asemenea, am incercat sa includ in dieta zilnica acele alimente recomandate de medic pentru reducerea riscului de agravare a bolii. Am constientizat importanta miscarii in general si evit din ce in ce mai mult sa apelez la masina personala sau mijloacele de transport in comun”,declara A.M., una dintre pacientele inscrise in program.

***
Despre Medicover
Medicover este liderul serviciilor medicale private in Europa Centrala si de Est. 6000 de companii si 400 000 de oameni beneficiaza de serviciile companiei in Polonia, Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania, Ucraina si Estonia. Medicover, cel mai mare angajator in sectorul medical privat, ofera servicii pe baza de abonament, dar si in sistem de policlinica cu plata, atat prin reteaua de centre proprii, moderne si complet echipate, cat si prin reteaua de centre partenere in continua expansiune. In Romania, Medicover are grija de sanatatea a peste 70 000 de abonati din 1500 de companii. Centrele Medicover sunt localizate in Bucuresti, Cluj Napoca, Constanta, Focsani, Iasi, Ploiesti si Timisoara. Reteaua de parteneri este formata din peste 60 de clinici din toate judetele tarii. Clientii Medicover beneficiaza de ingrijire medicala din partea unei echipe formate din peste 450 de medici si asistente.

***
Persoana de contact:
Sorina Daescu Topceanu
0728 300 564
sorina [at] bortunolteanu.ro