# Petrom lanseaza programul „Respect pentru viata” prin care Romania va beneficia de o retea de asistenta medicala de urgenta la distanta in 12  judete ale tarii;

# 16 unitati medicale (situate in judetul Bihor si in zona de SE a Romaniei) vor fi conectate continuu la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti si vor primi asistenta medicala de urgenta si de specialitate;

# Noua retea se va uni cu centrul de comanda deja existent la Spitalul Clinic Judetean Targu Mures care deserveste 40 de puncte medicale in 7 judete;

# Investitia Petrom creste numarul de beneficiari ai sistemului de telemedicina de urgenta la 7,5 milioane de romani;

# „Respect pentru viata” este o initiativa dezvoltata in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si face parte din platforma de responsabilitate sociala „Petrom: Respect pentru viitor”.

Petrom a lansat astazi programul „Respect pentru viata” prin care raspunde unei nevoi acute a sistemului medical public din Romania: accesul la servicii medicale de urgenta si de specialitate. Compania investeste, astfel, in extinderea actualei retele de telemedicina de urgenta cu centrul de la Targu Mures prin conectarea a inca 16 puncte medicale la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti. Toate spitalele incluse in program vor beneficia de asistenta medicala de urgenta si de specialitate in timp real. Prin „Respect pentru viata”, Petrom deschide drumul catre o acoperire nationala a retelei de telemedicina si sprijina cadrele medicale pentru a salva cat mai multe vieti.

Telemedicina inseamna acces rapid la expertiza medicala prin comunicare la distanta. Prin intermediul unui sistem de video-conferinta si al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse in retea primesc recomandari din partea specialistilor aflati la cele doua centre de comanda situate la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) si la Spitalul Clinic Judetean Targu Mures. Medicii de la centrul de coordonare ofera suport medical in timp real pe baza comunicarii audio-video, precum si prin urmarirea a 6 indicatori medicali transmisi prin monitorul de semne vitale: puls, rata respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 si tensiune arteriala.

„Telemedicina ajuta, in primul rand, la degrevarea sistemului de urgenta. Vom gestiona mai bine cazurile grave, vom sti ce pacienti au nevoie de transport catre un centru din tara si vom reduce, astfel, erorile medicale. De asemenea, medicii din centrul de comanda pot oferi recomandari colegilor din teritoriu pentru stabilizarea pacientului, pe baza unei experiente mult mai bogate. Nu in ultimul rand, telemedicina are un rol educativ: prin transfer de cunostinte catre spitalele din tara vom ajuta la dezvoltarea competentelor cadrelor medicale”,declara Dr. Raed Arafat, Subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

Prin programul „Respect pentru viata”, Petrom extinde reteaua de telemedicina de urgenta in 17 unitati medicale din tara (16 unitati din teritoriu si un centru de comanda), deschizand, astfel, drumul catre o acoperire nationala. Printre punctele incluse in program se numara locatii greu accesibile, zone subdimensionate din punct de vedere al alocarii cadrelor medicale, precum si puncte critice la nivel national, cu risc ridicat de accident rutier (cum sunt spitalele din apropierea autostrazilor A1, A2 si Drumul National 1).

„Cu o echipa de peste 25.000 de oameni, Petrom este unul dintre cei mai mari angajatori din Romania. Implicarea companiei in domeniul medical se justifica, in primul rand, prin responsabilitatea fata de angajatii nostri de pe intreg teritoriul tarii, pentru familiile lor si pentru comunitatile din care acestia fac parte. Printre cele 16 puncte medicale incluse in program se afla si clinicile PetroMed de pe platformele Arpechim, Petrobrazi si Petromar, tocmai pentru a facilita accesul angajatilor Petrom la servicii medicale de urgenta de calitate. Prin „Respect pentru viata” vrem sa ii ajutam pe medici sa salveze cat mai multe vieti si milioane de romani sa aiba acces la servicii medicale de calitate”, declara Mariana Gheorghe, CEO Petrom.


Noua retea de telemedicina vine in completarea proiectului pilot demarat de Ministerul Sanatatii in 2009 care a inclus 7 judete din zona centrala a tarii. Implementarea proiectului „Respect pentru viata” a inceput in noiembrie 2010 si se va incheia in februarie 2011. Investitia Petrom in acest proiect se ridica la peste 410.000 euro.

***
Petrom CSR
„Respect pentru Viitor” este un amplu program initiat de Petrom, la inceputul anului 2007, prin care raspundem nevoilor societatii si mediului inconjurator.

„Respect pentru Viitor” este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltarii durabile. Credem ca nevoile prezentului pot fi satisfacute cu respect pentru generatiile viitoare si pentru aceasta am ales sa tratam aspectele legate de mediu si cele sociale ca parte integranta a conduitei noastre de business.


Informatii suplimentare
Mona Nicolici
E-mail: csr.office@petrom.com
Website: www.petrom.com