Romania produce anual 365 de kilograme de deseuri per locuitor, 27 de kilograme reprezentand doar consumul de hartie. Din cantitatea totala de deseuri municipale, 99% ajung la groapa de gunoi si doar 1% sunt reciclate.

Pentru a reduce impactul asupra mediului, compania de credite de consum Provident Financial Romania sustine prima initiativa din Romania de colectare selectiva a hartiei direct din scara de bloc a unui ONG: Recicleta – ECOmunitatea ta, dezvoltata de ViitorPlus, asociatia pentru dezvoltare durabila. Proiectul este realizat in colaborare cu S.C. Supercom S.A. si Primaria sectorului 2.


Initiativa, unica la nivel national, se adreseaza initial unui esantion pilot de peste 8.000 de locuitori din 34 de scari de bloc din sectorul 2 al capitalei, de unde vor fi colectate lunar cel putin 1,5 tone de hartie. Fiecare tona de hartie reciclata salveaza de la taiere 17 arbori maturi. 35% din totalul de defrisari controlate din Romania este destinat productiei de hartie.

Deseurile de hartie vor fi transportate cu ajutorul unor cargo-biciclete, colectarea si transportul acestora fiind realizate de catre persoane defavorizate social, care, astfel, au sansa sa lucreze legal si sa beneficieze de asigurare medicala pentru ei si copiii lor.

“In fiecare an, producem si distribuim controlat, la nivel national, milioane de fluturasi pentru promovarea produselor si serviciilor noastre. La fel fac multe alte companii, mai mici sau mai mari. Credem ca, dupa ce isi ating scopul de a informa potentialii clienti, este o oportunitate ca aceste materiale sa fie colectate si trimise catre un centru de reciclare. In paralel, vom cauta sa limitam cantitatea de hartie folosita pentru materialele noastre publicitare si, in viitorul apropiat, sa folosim cat mai multa hartie reciclata”,a declarat Ivo Kalik, director general Provident Financial Romania. 

Un alt obiectiv important al programului este imbunatatirea infrastructurii de colectare a hartiei prin plasarea dispozitivelor de reciclare selectiva in scarile de bloc, la indemana locatarilor.

“Ne dorim de mult timp sa extindem proiectul Recicleta – care functioneaza inca din 2009 pentru mai multe firme cu sediul in nordul capitalei – catre comunitatile de locatari si suntem incantati ca am gasit partenerii potriviti, care inteleg importanta acestui demers. In functie de rezultatele proiectului pilot, speram sa putem extinde treptat Recicleta catre cat mai multe scari de bloc in tot Bucurestiul,”a declarat Cristina Simionescu, coordonatorul proiectului Recicleta din cadrul Asociatiei Viitor Plus.

Pentru a stimula implicarea comunitatilor in acest proiect, Provident a lansat doua concursuri: unul pentru scarile de bloc in care se va colecta cea mai mare cantitate de hartie, cu premii in valoare de 2.500 de lei, destinati reamenajarii scarii de bloc si un concurs pentru copii. Copiii din blocurile incluse in program isi vor putea inscrie cele mai bune idei de reciclare si vor avea sansa sa castige una dintre cele trei biciclete.



***
Despre Provident Financial Romania
Provident Financial Romania este prima institutie financiara din Romania care ofera imprumuturi la domiciliu, un serviciu optional prin intermediul caruia clientii pot primi banii in 48 de ore chiar la ei acasa, unde un agent ii va vizita apoi pentru incasarea ratelor. In cei peste 6 ani de operatiuni, compania a investit in Romania peste 140 de milioane de euro, din care peste 500.000 de euro in programe de responsabilitate sociala.

Provident este parte a grupului britanic International Personal Finance (IPF), care are 2,4 milioane de clienti in cinci tari din Europa Centrala si de Est, precum si in Mexic, deserviti de peste 6.300 de angajati si peste 28.000 de agenti independenti. IPF este al doilea cel mai mare angajator britanic din Europa Centrala si de Est si este una dintre cele mai puternice 250 de companii internationale listate la Bursa din Londra.

Pentru mai multe informati va rugam sa vizitati www.providentfinancial.ro.

Despre ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila

ViitorPlus este o organizatie nonprofit care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si dotare a unor obiective sociale cu sisteme de incalzire a apei menajare ce utilizeaza energia soarelui, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite judete ale tarii precum, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman sau in Bucuresti.

Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizatiei, care au primit premii in cadrul mai multor editii ale "Galei Societatii Civile", sunt "Adopta un copac!", "Atelierul de panza", "Recicleta" si "Valea Teleajenului Ecomunitatea ta!".


Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati:
Vlad Sandru, Manager comunicare
0754.222.008; vlad.sandru@provident.ro

Pentru cele mai recente stiri despre Provident Financial Romania, va rugam sa vizitati  http://www.providentfinancial.ro/pages/comunicate_de_presa