• Social Business Tour 2010 ofera informatii si incurajeaza initiativele durabile de antreprenoriat social in Europa Centrala si de Est

• In cadrul evenimentului Social Business Tour 2010 din Bucuresti, Profesorul Muhammad Yunus Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a purtat discutii cu reprezentanti de marca din domeniul afacerilor, politicii, culturii si societatii civile cu privire la conceptul de antreprenoriat social

• In Romania, BCR va oferi imprumuturi, cursuri de formare si sprijin intreprinderilor care abordeaza probleme sociale viabile din punct de vedere comercial

In contextul Social Business Tour 2010, Banca Comerciala Romana a anuntat ca va aloca 3 milioane de euro pentru finantarea intreprinderilor sociale din Romania.Aceasta suma reprezinta o parte din linia de finantare de 10 milioane de euro pe care Grupul Erste a anuntat ca o va aloca pentru sprijinirea initiativelor de intreprinderi sociale din Europa Centrala si de Est. Procesul de aplicare si managementul intregului proiect va fi supervizat de good.bee, platforma de servicii bancare sociale a Fundatiei ERSTE si a Grupului Erste.

Organizat in cadrul Anului European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale 2010, Social Business Tour a oferit in perioada mai–octombrie 2010 informatii despre antreprenoriatul social si a incurajat initiativele durabile de antreprenoriat social in sase tari si sase orase din Europa Centrala si de Est. Social Business Tour 2010 este o initiativa a a Fundatiei ERSTE,Grupului Erste, good.bee, Ministerului Federal al Muncii, Afacerilor Sociale si Protectiei Consumatorului din Austria si a Grameen Creative Lab. Banca Comerciala Romana este partenerul local al evenimentului din Bucuresti.

Antreprenoriatul social, un concept economic dezvoltat de Prof. Yunus, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, are un potential enorm pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale persoanelor defavorizate si pentru a produce schimbarile sociale pozitive atat de necesare in societate. Antreprenoriatul social inseamna modele inovatoare de afaceri care vizeaza rezolvarea problemelor sociale prin mijloace antreprenoriale - iar pentru a incuraja obiectivele antreprenoriale, toate profiturile sunt reinvestite si nu distribuite.

In cadrul evenimentului Social Business Tour 2010 din Bucuresti, Profesorul Muhammad Yunus, fondator al Grameen Creative Bank si patron spiritual al turneului din Europa Centrala si de Est, a purtat discutii cu reprezentanti de marca din domeniul afacerilor, politicii, culturii si societatii civile cu privire la conceptul de antreprenoriat social. “Social Business Tour va incuraja crearea de noi intreprinderi sociale. Acesta nu reprezinta doar un pas important spre echitate sociala si dezvoltare durabila in Europa, ci si o contributie semnificativa la eforturile noastre de a eradica saracia la nivel global pana in 2030. Social Business Tour este inceputul unei miscari masive cu scopul de a eradica complet saracia in Europa Centrala si de Est” a afirmat Prof. Muhammad Yunus.

„In tarile Europei Centrale si de Est exista inca tendinta de a avea incredere doar in stat atunci cand o societate se confrunta cu probleme sociale. Prin crearea intreprinderilor sociale, o punte poate fi construita intre economia privata si societatea civila. Am o mare incredere in potentialul acestei regiuni si de aceea am decis sa incurajam astfel de initiative, alocand un buget special de 10 milioane de euro pentru finantarea intreprinderilor sociale din aceste tari. ” a declarat Andreas Treichl, Presedintele Consiliului de Administratie al Fundatiei ERSTE.

“Antreprenoriatul social este un nou concept foarte interesant, iar BCR isi propune sa il implementeze in Romania. Dorim sa purtam discutii cu persoanele interesate de dezvoltarea acestui concept prin crearea de intreprinderi sociale practice si sustenabile. Asteptam cu interes sa dezvoltam astfel de initiative pe viitor si am alocat fonduri pentru a veni in sprijinul acestor demersuri”,a declarat Dominic Bruynseels, CEO BCR.

Finantarea intreprinderilor sociale reprezinta doar o parte din angajamentul mai larg asumat de Grupul Erste pentru sprijinirea dezvoltarii durabile a antreprenorilor sociali si intreprinderilor sociale din regiunea Europei Centrale si de Est. Alaturi de solutii de finantare pentru intreprinderile sociale, Grupul Erste colaboreaza cu parteneri care impartasesc aceleasi idei pentru a crea retele locale de suport pentru intreprinderile sociale din fiecare tara unde este implementat serviciul de finantare a intreprinderilor sociale. Personalul acestor retele de suport va fi format din echipe voluntare din bancile din cadrul Grupului Erste si din alte companii, sub indrumarea echipei good.bee. Retelele de suport ii vor ajuta pe antreprenorii sociali sa puna bazele intreprinderilor si vor furniza know-how in domeniul afacerilor pentru a le asigura succesul comercial si social. In cele din urma, Fundatia ERSTE, in colaborare cu organizatia de antreprenoriat social Ashoka, va oferi in continuare burse in Europa Centrala si de Est care sa le ofere antreprenorilor sociali posibilitatea sa-si puna in aplicare ideile de infiintare de intreprinderi sociale. Fundatia ERSTE aloca 300.000 euro pentru finantarea a cinci bursieri in urmatorii trei ani

Social Business Tour si Concursul de «Idei de Antreprenoriat Social 2010»
Ideea Social Business Tour 2010 s-a nascut cand Muhammad Yunus a vizitat Viena in luna mai 2009. Acolo, fondatorul Bancii Grameen a aflat despre Die Zweite Sparkasse si good.bee, cele doua proiecte de servicii bancare sociale ale Fundatiei ERSTE si Grupului Erste.

Concursul de «Idei de Antreprenoriat Social 2010» s-a derulat in paralel cu turneul. Pe parcursul a sase etape preliminare nationale si a etapei finale europene din Bucuresti, la finalul turneului, s-au cautat idei inovatoare de afaceri care sa ofere solutii permanente la problemele sociale din tarile Europei Centrale si de Est. Toate informatiile despre Social Business Tour 2010 si despre concursul de Idei de Antreprenoriat Social 2010, inclusiv numele castigatorilor anuntati in cadrul evenimentului de la Bucuresti, sunt disponibile pe website-ul turneului: www.socialbusinesstour.com


***

BUNE PRACTICI: Fundatia Motivation Romania – intreprindere sociala pentru si cu persoanele cu dizabilitati

Fundatia Motivation Romania (FMR) este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 1995 in scopul productiei de fotolii rulante personalizate si furnizarii de servicii ce urmaresc dezvoltarea de aptitudini pentru o viata independenta persoanelor cu dizabilitati din Romania. In ultimii 15 ani, Motivation a ajutat peste 4.500 de copii si adulti cu dizabilitati sa isi redobandeasca mobilitatea si increderea in sine.

Din 1995, FMR isi desfasoara activitatea abordand urmatoarele nevoi sociale:

•    Numar ridicat de persoane cu dizabilitati care nu au acces sau au acces limitat la un suport de baza pentru o viata independenta si integrare. Cel putin 5.000 de romani in fiecare an au nevoie de un fotoliu rulant adecvat caracteristicilor fizice si modului lor de viata.
•    Sistemul medical curent nu asigura sprijin post-traumatic si formare pentru abilitatile de viata independenta. De aceea, putin oameni stiu, de cele mai multe ori prin auto-descoperire, ca pot sa traiasca in mod independent, pot sa lucreze, sa faca sport sau sa conduca o masina.

FMR este singurul furnizor din Romania care realizeaza o evaluare individuala, prescrie si furnizeaza un fotoliu rulant personalizat pentru fiecare persoana, alaturi de formare pentru o viata independenta precum si consiliere si mediere pentru angajare. Programul nostru este unic in sensul in care formatorii sunt ei insisi utilizatori ai scaunului rulant. Prin puterea exemplului, ei ii ajuta pe cei aflati in aceeasi situatie sa isi redobandeasca increderea in sine si independenta.

Din 2003, Motivation ofera servicii rezidentiale si educationale bazate pentru 37 de copii si tineri cu dizabilitati transferati din institutii de stat. Unii dintre tinerii cu dizabilitati din casele Motivation participa la competitiile nationale si internationale Special Olympics. Acestia ajuta lucrand in sere, realizand obiecte decorative utilizate in vederea atragerii donatiilor pentru programul lor.

Unul din punctele forte ale Motivation este accentul pus pe antreprenoriat, ca un mijloc de a demonstra ca incluziunea in munca a persoanelor cu dizabilitati este posibila si de a dezvolta sustenabilitatea financiara a serviciilor sale sociale. De la infiintare, Motivation angajeaza persoane cu dizabilitati la toate nivelurile in cadrul organizatiei – de la formatori pentru cursuri de viata independenta, care se folosesc de propria experienta pentru a-i ajuta pe ceilalti sa isi depaseasca conditia de dizabilitate – la tehnicieni in productia de fotolii rulante sau manageri de proiect.

In 2001, Motivation a pus bazele intreprinderii sociale – Motivation SRL (companie cu raspundere limitata) – si a inregistrat-o ca unitate protejata. Compania a fost infiintata pentru a permite FMR sa furnizeze fotolii rulante persoanelor cu dizabilitati motorii din Romania, care au dreptul sa primeasca un echipament de mobilitate odata la cinci ani prin intermediul sistemului de asigurari de sanatate.

Prin stabilirea companiei cu raspundere limitata, Fundatia si-a propus si sa genereze venituri ne-restrictionate pentru a creste sustenabilitatea financiara a serviciilor sale, in special programul de formare pentru o viata independenta pentru utilizatorii scaunului rulant. Astfel, pe langa distributia de fotolii rulante, Motivation SRL dezvolta si servicii in zonele de adaptari auto pentru persoanele cu dizabilitati motorii, distributia de consumabile medicale, servicii de angajare si formare pentru constientizarea dizabilitatii si servicii de tipografie, prin care se doreste diversificarea veniturilor si cresterea sustenabilitatii financiare. Profiturile din activitatile generatoare de venit sunt reinvestite in companie si utilizate de catre fundatie pentru finantarea serviciilor sociale furnizate.

Informatii de contact:
Fundatia Motivation Romania
Str. Podisor nr. 1, Buda, Cornetu 077025 judetul Ilfov, Romania
Tel/fax: +4-021-4480242; email: info@motivation.ro; web: www.motivation.ro
Cristian Ispas, Manager General & Fondator
mobil: +4 (0)745 069102     email: c.ispas@motivation.ro


Contacte:
Graffiti PR: Ana Dumitru, tel.: 0724 303 710, e-mail: ana.dumitru@graffitipr.ro
www.socialbusinesstour.com