8 din 10 persoane au declarat că au parcat cel puțin o dată neregulamentar, petrecând adesea mai mult timp pentru a căuta un loc de parcare decât pentru a ajunge la destinație. 4 din 10 persoane recunosc că au fost implicate cel puțin o dată într-un conflict verbal sau fizic privind un loc de parcare, conform unui sondaj realizat de UBER la care au răspuns 2770 de oameni care conduc prin București. 

● 62% dintre șoferii din București se confruntă zilnic cu problema găsirii unui loc de parcare, în centru, la serviciu sau în zona unde locuiesc
● 47% au fost implicați cel puțin o dată într-un conflict verbal sau fizic legat de un loc de parcare, în timp ce peste jumătate spun că întârzie frecvent la serviciu, la întâlniri sau la evenimente pentru că pierd mult timp căutând parcare 
● 52% dintre respondenți au declarat că folosesc transportul în comun sau servicii ca UBER atunci când merg în zone cu puține locuri de parcare
 
Lipsa locurilor de parcare este pe locul al doilea în topul problemelor privind circulația mașinilor în București, după aglomerație și urmată de starea proastă a străzilor. O altă problemă semnalată de peste 80 de respondenți sunt persoanele care percep taxa de parcare în mod abuziv: “Problema mea sunt parcangii cărora nimeni nu le face nimic, ca și cum nu ar exista”, a scris unul dintre ei. 
 
De departe, zona cea mai problematică este centrul orașului, conform a 78,4% dintre respondenți, urmată în top de zonele rezidențiale și de cele de birouri. 
 
Întrebați ce fac atunci când știu că trebuie să meargă într-o zonă cu puține locuri, 52% dintre respondenți au spus că aleg să meargă cu transportul în comun sau cu serviciile ca UBER, care oferă o alternativă la mașina personală. La capitolul soluții, cei mai multi respondenți susțin investițiile în infrastructură (82% dintre respondenți), urmate de încurajarea alternativelor la mașina personală - transport în comun, piste pentru biciclete, servicii ca UBER (60% dintre respondenți). 
 
Studiul a fost realizat de UBER ca parte a unei campanii menite să convingă bucureștenii să lase mai des mașina personală acasă și să folosească mai des transportul în comun sau UBER. Timp de o lună, cei care accesează platforma uber.com/grijaparcarii pot câștiga curse UBER, călătorii RATB sau călătorii cu metroul pentru o lună, astfel încât să fie convinși să își lase mai des mașina acasă. 

Vezi infografic...
 
Potrivit informațiilor publice, în București sunt aproximativ 200.000 de locuri de parcare la peste 1 milion de mașini. Asta înseamnă un loc de parcare pentru cinci mașini. Conform TomTom Index, Bucureștiul se regăsește pe locul 5 în topul celor mai aglomerate orașe din lume și este cel mai congestionat oraș din Europa. 
 
Lansat în București în februarie 2015, UBER a ajuns la peste 300.000 utilizatori. Peste 20% din curse încep sau se termină lângă o stație de metrou sau un nod important de transport.
 
***
Despre UBER
Misiunea UBER este să facă transportul în mediul urban la fel de accesibil ca apa curentă - peste tot, pentru toată lumea. Compania UBER a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii, cu scopul de a rezolva o problemă simplă - cum poți comanda o cursă la atingerea unui buton. Șapte ani și peste un miliard de curse mai târziu, Uber își propune să rezolve o provocare și mai mare: reducerea poluării și a aglomerației urbane, aducând mai mulți oameni în mai puține mașini. Din februarie 2015, UBER este și în România, în Bucureşti și, din 2016, la Cluj, Brașov și Timișoara.