Fundatia Western Union invita ONG-urile din Romania sa aplice, pana pe 28 august, la a doua sesiune de finantari din acest an.

Fundatia Western Union a anuntat calendarul pentru cea de-a doua runda de finantari pe anul 2009, din cadrul programului "Lumea noastra, familia noastra". ONG-urile din Romania, care au proiecte adresate emigrantilor, sunt invitate sa depuna scrisori de intentie pana pe 28 august.

"Lumea noastra, familia noastra" este un program global, pe 5 ani, prin care Western Union investeste 50 de milioane de dolari pentru imbunatatirea situatiei emigrantilor. Scopul programului este sa-i ajute pe acestia sa pastreze legatura cu familiile lor, sa depaseasca barierele pe care le intampina in tarile de destinatie si sa-si indeplineasca visele pentru care au plecat.

Programul are o importanta strategica pentru Western Union, in calitatea sa de furnizor de servicii financiare si de comunicatii. Comunitatile de emigranti sau de persoane care lucreaza in alta tara decat cea de origine sunt printre cei mai importanti stakeholderi ai companiei.

Istoricul finantarilor Western Union in Romania
Actuala runda de finantari este cea de-a doua pe 2009. In prima runda, Fundatia a acordat granturi in valoare de 1,9 milioane de dolari, pentru ONG-uri din 19 tari. 

Din Romania au depus scrisori de intentie 21 de organizatii. 7 dintre ele s-au calificat in etapa urmatoare si au fost invitate sa depuna proiectele complete.

In final, au fost finantate proiectele a 2 organizatii din Romania: Alternative Sociale si Institutul de Dezvoltare Comunitara, ambele din Iasi. Fiecare organizatie a primit un grant de 5.000 de dolari.

Anterior, in anul 2008, Western Union a acordat finantari in valoare de 100.000 USD pentru 3 ONG-uri locale. 

In total, din 2005 pana in 2008, Western Union a acordat in Romania finantari in valoare de 250.000 USD.

Un aspect important al finantarilor oferite de companie, prin fundatia sa, este ca ele depind in mare masura de cat de competitive sunt proiectele ONG-urilor din Romania in competitia internationala la care iau parte.

De aceea, managementul din Romania al companiei incurajeaza organizatiile locale sa urmareasca atent criteriile de eligibilitate si sa participe la licitatiile periodice ale Fundatiei. "Speram ca a doua runda de finantari din acest an sa trezeasca interesul cat mai multor ONG-uri si sa vedem cat mai multe proiecte valoroase implementate in Romania, prin finantarea Fundatiei Western Union", spune Alexandru Badulescu, Country Director Romania si Bulgaria - Western Union.

Calendarul acestei runde de finantari
Procesul de obtinere a unei finantari are doua etape:

    1.  Selectia pe baza scrisorilor de intentie

ONG-urile care doresc sa obtina finantare trebuie sa trimita o scrisoare de intentie, prin intermediul internetului, pana la data de 28 august 2009.

Adresa la care pot fi depuse scrisorile de intentie va fi disponibila, incepand cu 30 iulie, in pagina de ghid al solicitantului.

Reprezentantii Fundatiei vor notifica ONG-urile despre acceptarea sau respingerea scrisorilor de intentie, pe 30 septembrie.

    2.  Selectia pe baza proiectelor

ONG-urile ale caror scrisori de intentie au fost acceptate trebuie sa trimita proiectele detaliate, pe adresa Fundatiei, pana pe data de 23 octombrie.

Reprezentantii Fundatiei vor notifica ONG-urile despre aprobarea sau respingerea cererii de finantare, pe 31 decembrie.

Atat analiza proiectelor, cat si decizia de acordare a grantului sunt facute exclusiv de comisiile dedicate de la Fundatia Western Union, din SUA.

In schimb, ONG-urile romanesti pot primi consiliere si sprijin din partea echipei Western Union din Romania.

Persoana de contact este: Ruxandra Dicu, Team Assistant Western Union Romania (Tel: 0748.112.529;
Email: ruxandra.dicu[at]intl.westernunion.com

Pentru a afla care sunt criteriile de eligibilitate si proiectele castigatoare din prima runda de finantare, 2009 cititi articolul integral pe Responsabilitate Sociala.