Societal continua campania “Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila!” cu interviul Florentinei Anghel, coordonator al programului Grundtvig in cadrul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP). Interviul pune accentul pe relatia apropiata a Agentie Nationale cu actorii societatii civile, precum si componentele dezvoltarii durabile din cadrul acestei colaborari – deschidere, programe de formare,  elemente ale sustenabilitatii.


De ce Agentia Nationala a intrat ca Partener in proiectul Societal?

“In primul rand pentru ca asociatiile, de fapt societatea civila ne este un partener serios, consecvent, care de fapt isi tine promisiunile, toate ONG-urile reprezentand un partener prioritar. Ne dorim sa lucram cu ONG-uri pentru ca suntem o institutie publica, de fapt suntem un finantator. Teoretic suntem cei care gestioneaza fondurile Uniunii Europene si incercam sa le gestionam cu grija si ni se pare ca in momentul in care le oferim finantare organizatiilor neguvernamentale, facem un lucru bun. Daca ar fi sa discut despre grupurile noastre tinta, avem nu numai organizatii non-guvernamentale, avem de la institutii de invatamant superior pana la institutii de educatie pre-universitara. Pot sa spun ca un parteneriat creat intre aceste tipuri de institutii, deci un parteneriat mixt, aduce valoare europeana prin ceea ce fiecare organizatie aduce in complementaritate, acestui proiect.”


Cum colaboreaza Agentia cu societatea civila?

“Avem o serie intreaga de seminarii de informare si promovare. Organizam evenimente cum ar fi “Ziua Grundtvig” sau “Saptamana Educatiei Adultilor”. Ii invitam pe potentialii nostri beneficiari sa participe la “seminarii de contact”, deci la intalniri europene cu alti parteneri, exact in ideea de a dezvolta proiecte. Facem multa formare, deci colaboram direct cu beneficiarii nostri, ii privim cu atentie, sa ii sustinem, sa ii consiliem, cu intalniri fata in fata. Asta insemnand intalniri fata in fata, dar sigur ca lucram. Raspundem corect, consecvent si rapid la mesaje. Este un mediu virtual pe care ni l-am creat in care daca ii respectam pe ceilalti si suntem respectati comunicarea merge foarte bine, iar rezultatele se vad.”


Cum contribuie Agentia la dezvoltarea durabila? Considerati ca sustenabilitatea proiectelor este un intrument important de promovarea acesteia?

“Este o problema pe care noi insine ne-am pus-o ca fiind un obiectiv pe care ar trebui sa il translatam spre partenerii nostri. Din pacate, de foarte multe ori organizatiile dezvolta proiecte extraordinar de frumoase, cu produse foarte interesante, le fac cu mult entuziasm si cu multa daruire pentru ca finantarea nu este foarte mare la programele noastre, deci ei muncesc mult ca voluntari, dar care odata ce a incetat finantarea, se sting. Si atunci, am incercat sa le oferim alternative prin crearea unor programe similare, sa ii invatam cum sa procedeze astfel incat sa-si atraga fonduri alternative, fie pur si simplu cum sa dezvolte retele locale si regionale, care nu presupun intotdeauna bani, dar din care se pot naste noi idei si noi proiecte.”

Florentina Anghel, coordonator al programului Grundtvig in cadrul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP). Mai multe informatii despre Agentia Nationala si Programul Grundtvig gasiti pe site-ul www.anpcdefp.ro.


Interviul complet poate fi urmarit pe pagina www.societal.ro


***
Seria de interviuri “Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila”
Societal invita organizatiile societatii civile la un dialog pe tema dezvoltarii durabile pornind de la propriile activitati, proiecte si experiente. Startul campaniei este dat de 30 de ONG-uri, care explica intr-o serie de interviuri care este contributia lor la dezvoltarea durabila. Campania invita  toate organizatiile non-profit interesate de demersul Societal sa promoveze principiile dezvoltarii durabile. Detaliile despre cum se pot implica ONG-urile sunt disponibile pe pagina campaniei.