Urmărește promo proiect...

Nume proiect: VOLUNTAR IN SPITAL
Nume organizatie: ASOCIATIA DE MEDICINA PENTRU SANATATE PUBLICA
 
Sectiunea/Sectiunile
Buget - / Eficienta +
 
Date generale
Data de incepere a proiectului
Ian / 2014
Data de incheiere a proiectului
Dec / 2015
 
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei
BUCURESTI // Nationala
 
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect
1. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii M.S.Curie / 2. Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “Dr.N.Robanescu”

Rezumatul proiectului: 
Proiectul initiat organizatia noastra presupune o serie de actiuni ce reprezinta un pas spre indeplinirea misiunii asociatiei, si anume, contributia adusa imbunatatirii nivelului de sanatate al populatiei si a eficientei serviciilor publice de sanatate din Romania. Avand in vedere acest obiectiv, am hotarat in luna august 2013, sa demaram PROGRAMUL DE SUPORT AL PACIENTILOR DE CATRE VOLUNTARI denumit generic: „VOLUNTAR IN SPITAL”. Proiectul ”Serviciul de Voluntariat Spitalul de Urgenta M.S.Curie si Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “Dr.N.Robanescu” este parte a programului de suport mentionat.

Proiectul a avut ca scop asigurarea serviciilor de sprijin pentru pacienti si a oportunitatilor de voluntariat care sa permita comunitatii implicarea activa in procesul de ingrijire a copiilor tratati in cele doua centre medicale partenere. In urma analizei efectuate de asociatie (cu privire la evolutia si impactul proiectului pilot [aug-dec.2013]), s-a constatat ca VOLUNTARII pot aduce imbunatatiri reale în vietile copiilor spitalizati.

Este cunoscut faptul ca stresul este cu atat mai accentuat cu cat persoana care il resimte asociaza situatia stresanta ca fiind neplacuta, mai ales cata vreme aceasta nu dispune de resursele (cognitive, emotionale si comportamentale) pentru a face fata in mod eficient situatiei respective. Este si cazul pacientilor de varste mici cu care am lucrat si lucram.

Acordarea de sprijin emotional sub forma acestor initiative reprezinta un standard in ingrijirea corespunzatoare a pacientului, integrarea lui corecta și adaptativa in mediul spitalicesc si tratamentul pediatric in general, drept pentru care am considerat necesara continuarea acestei initiative si in anul 2016.

Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Proiectul de fata reprezinta o inițiativa similara celor regasite in majoritatea spitalelor pediatrice din tari dezvoltate (acolo fiind finantate de stat), avand ca motivatie de baza necesitatea de a aborda starea psihica/emotionala a pacienților in contextul spitalizarii si a altor evenimente legate de ingrijirea sanatatii. Asadar, ASTFEL DE INITIATIVE (COMPLEMENTARE INGRIJIRII MEDICALE) AU DEJA TRADITIE (fiind aplicate inca din 1965 – nefiind cazul si spitalelor romanesti) = proiectul nostru de VOLUNTARIAT MEDICAL (healthcare volunteer) fiind singurul de acest gen desfasurat in Romania din punct de vedere al structurii, metodologiei si functionarii. Din din primavara anului 2015, initiativa noastra a fost preluata si de alte organizatii sau persoane fizice, fapt care nu poate decat sa ne bucure deoarece am servit ca model si inspiratie
 
Scopul si obiectivele:
Scop proiect: reducerea stresului care insoteste spitalizarea/vizita la medic si minimalizarea efectelor adverse ale experientelor medicale suferite de pacienti prin acordarea de servicii precum: terapie prin joc/ocupationala, art-terapie, suport emotional/material. Obiective:[1]Diversificarea serviciilor de sprijin/ ingrijire oferite pacientilor tratati in centrele medicale partenere. [2] Asigurarea de servicii [complementare tratamentelor specifice] ce vin in intampinarea nevoilor specifice ale pacientilor/familiilor;[3]Ment inerea si completarea (cu noi membrii) a retelei VOLUNTAR ÎN SPITAL.
 
Principalele activitati:
[1] Recrutare/organizare echipa a presupus integrarea in echipa proiectului a unui numar de 287 de voluntari (16-60 ani), care au beneficiat de instruire specifica: metodologie, instrumente, reguli de conduita, etc.
[2] Act. de Terapie ocupaționala a urmarit implicarea directa si activa a beneficiarilor in activitati (recreative, ludice, artistice, cotidiene) cu scopul dezvoltarii/pastrarii abilitatilor sociale/cognitive/ motrice; 
[3] Act. de Terapie prin joc (si artterapie) a vizat facilitatea invatarii, a rezolvării de probleme și identificării resurselor de a face fata stresului, cresterea sentimentului de autonomie personala si control asupra propriei vieti (afectate adesea in contextul bolii/dependentei fata de un tratament); exteriorizarea trairilor negative intr-un mod securizat și constructiv; detașarea de problemele declanșatoare de stres. 
[4] Act. de suport emoțional si consiliere au urmarit consolidarea afectelor pozitive si a increderii pe parcursul spitalizarii/controalelor medicale; 
[5] Evenimente tematice organizate au avut ca scop crearea unui sentiment al familiaritatii in randul pacientilor, fiind un bun prilej pentru coeziunea grupului, promovarea proiectului si voluntariatului ca activitate valoroasă pentru comunitate. 
[6] Act. de monitorizare, evaluare, raportare realizate pe toata durata proiectului cu instrumente specifice tipului de activitate derulat (fise de pontaj/monitorizare/raportare, liste participanti, sedinte, chestionare, etc).
 

Beneficiari:
Beneficiari directi:
Voluntariatul la un spital este benefic pentru pacienti, familiile acestora, personalul medical, voluntari si comunitate. Astfel, BENEFICIARI DIRECTI au fost: 1) PACIENȚII CELOR DOUA CENTRE MEDICALE: programul de suport ”Voluntar in Spital” prin proiectul „Serviciul de Voluntariat” a creat contexte similare celor cu care pacientii (copiii) erau familiarizati deja (de ex. acces la doua spatii de joaca [camere de joaca] care dispun de instrumente si activitati similare celor de acasa sau de la gradinita/scoala), astfel incat impactul emotional al vizitelor la medic/ spitalizarii sa fie unul cat mai usor de asimilat. Mentionam ca cele doua centre medicale sunt institutii de interes public national. 2) APARTINATORII PACIENTILOR: de multe ori apartinatorii raporteaza nivele mai ridicate de stres in contextul vizitei la medic sau spitalizarii, in special atunci cand pacientii sunt copii. Acestia se simt adesea coplesiti si supra-responsabilizati in acest context iar îngrijorarea legata de situatia medicala a copilului se poate rasfrange inclusiv acestuia din urma, nivelul stresului fiind crescut de ambele parti. Prin activitatile desfasurate de membrii programului ”Voluntar in spital”, apartinatorii pacientilor sunt ajutati sa gestioneze mai bine timpul petrecut in spital si indirect prin observarea faptului ca pacienții devin mai relaxati si implicati in activitati placute pe durata vizitei la medic. O alta forma de sprijin acordata in mod implicit apartinatorilor consta in cresterea compliantei pacientilor la vizita/ tratament, deoarece, o data implicati in activitati apropiate de interesele lor, vor percepe contextul medical ca fiind mai putin stresant. Astfel, proiectul intenționează ca efortul resimțit de aparținătorii pacienților sa fie perceput ca fiind gestionabil, prin intermediul activitatilor in care acestia sunt implicati. 3) VOLUNTARII: societatile care deja au promovat practicarea voluntariatului au scos in evidenta efectele benefice ale acestuia in randul celor implicati; printre acestea se numara contextul pozitiv si structurat de socializare, dezvoltarea de cunostinte si abilitati (atat sociale cat si tehnice – in functie de domeniul de desfasurare a activitatilor), cat si beneficii la nivel personal, precum cresterea si stabilizarea sentimentului propriei utilitati, a cunoasterii si delimitarii propriilor limite si interese, a integrarii intr-un grup cu interese comune. In ceea ce priveste dezvoltarea de abilitati, programul ”Voluntar in Spital” creaza un context in care persoane care au sau urmeaza să aiba activitati/profesii legate de asistenta sociala, psihologie, medicina, etc., pot evolua si pot avea un prim contact cu domeniul medical.
 
Beneficiari indirecti:
1. Personalul medical: a interacționat cu pacienti mai relaxati si mai complianti la controlul medical, tratament si interventii ca urmare a participării la activități reconfortante anterior procedurii. 2. Spitalul ca instituție: prin intermediul proiectului, spitalul s-a aliniat standardelor de servicii impuse deja in tari dezvoltate care au acordat atenție inclusiv sanatatii mintale a pacienților. 3. Comunitatea: Prin promovarea voluntariatului, ”Voluntar in spital” promoveaza valori precum implicarea pentru binele celorlalti, dezvoltarea de abilitati atat spre beneficiul personal cat si al persoanelor de langa noi, acordarea de sprijin in mod necondiționat; 4. Asociația: proiectul contribuie la indeplinirea misiunii sale.

Implicarea beneficiarilor:
PACIENȚII CELOR DOUA CENTRE MEDICALE si APARTINATORII au avut calitate de BENEFICIARI. Personalul medical a interactionat foarte bine cu voluntarii si pacientii oferind suportul necesar pe sectii.Spitalul A DAT DOVADE DE MARE DESCHIDERE VIS-A-VIS DE ACEST PROIECT PILOT, S-A IMPLICAT prin acordarea de spatii pentru infiintarea salilor de joaca, a oferit un spatiu pentru CENTRUL DE VOLUNTARIAT si a pus la dispozitie suport administrativ (lumina, caldura, apa, internet, etc). Comunitatea A FOST RECEPTIVA si a primit cu deschidere programul. Insa in anii 2014-2015 ACTIVITATEA S-A DESFASURAT DOAR CU SUPORTUL MATERIAL AL GRUPULUI DE PRIETENI = organizatia nu a dispus de finantari semnificate pentru acest proiect. TOT PROIECTUL S-A DESFASURAT DOAR CU SI PRIN PARTICIPAREA VOLUNTARILOR (ORGANIZARE, IMPLEMENTARE, OBRINERE MATERIALE NECESARE, ETC.)
 

Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
Prin intermediul proiectului ”Serviciul de Voluntariat Spitalul de Urgenta M.S.Curie si Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “Dr.N.Robanescu” au fost donate comunitatii (activitati directe in cadrul celor doua centre medicale) un numar de 22.512 ore de voluntariat = 22.512/160 ore (cat lucreaza un angajat cu norma intreaga pe luna) = 140,7 / 24 (luni de proiect) = ~5, 8 (putem spune ca cele doua spitale au beneficiat cu titlu gratuit de echivalentul (in munca) a 5,8 angajati platiti pentru un program de 8 ore, timp de 2 ani). 
 
28730 de copii si apartinatori au beneficiat de servicii psiho-sociale oferite in cele doua Sali de joaca infiintate in policlinica spitalului m.s.curie, in cadrul activitatilor desfasurate la salon(la marginea patului) si in cadrul centrului de recuperare (sesiuni de terapie ocupationala de grup).
 
In urma analizei proiectului am constatat ca am atins toate obiectivele propuse in proiect: am oferit comunitatii posibilitatea implicarii in actiuni de voluntariat medical, am creat si organizat o structura de voluntariat medical, am schimbat perceptia si atitudinea personalului medical vis-a-vis de necesitatea implementarii unor astffel de programe, am contribuit la bunul renume al celor doua centre medicale, , am cladit „o familie” frumoasa, am ajutat parintii pe parcursul spitalizarii (oferindu-le un moment zilnic de respiro) si cel mai important, am schimbat perceptia micilor pacienti in legatura cu vizita la medic, spitalizare, tratament, interventii medicale.

Resursele umane implicate:
1. Coordonator Proiect – Raluca Tanase = voluntar = cost 0
2. Coordonator General de Voluntari – Iuliana Alexe Vlasceanu = voluntar = cost 0
3. Coordonator de Activitati = Silvia Biba = voluntar = cost 0
4. Organizare cursuri formare= voluntarii au fost instruiti de coordonatori = cost 0
5. Costuri administrative = 3500 Ron = materiale folosite la alcatuirea dosarului voluntarului si materiale informative si/sau de raportare proiect(hartie, mape, etc).
 
Implicarea voluntarilor:
288 de voluntari au fost implicati in proiect. Pentru cooptarea lor s-au facut anunturi publice pe retelele de socializare. In general, voluntarii vin catre noi (deoarece, spun ei, considera conceptul « voluntar in spital » atractiv) ; nu facem eforturi deosebite pentru recrutarea membrilor echipei.
 
Implementarea proiectul s-a facut strict prin aportul voluntarilor care au fost sufletul si motorul tuturor activitatilor. Pana la acest moment nu avem nici o persoana angajata in cadrul organizatiei noastre, membrii echipei de coordonare avand activitati separate - pentru a se sustine financiar.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Asociatia de Medicina pentru Sanatate Publica, in cadrul programului de support al pacientilor a avut responsabilitatea implementarii, coordonarii, raportarii, finantarii, promovarii proiectuluilui.
 
Spitalul M.S.Curie a pus la dispozitie spatiile pentru realizarea spatiilor de joaca {in care voluntarii au desfasurat o parte a activitatilor}, A PERMIS IMPLEMENTAREA PROIECTULUI, a pus la dispozitie un spatiu pentru realizarea Centrului de Voluntariat (un spatiu pentru activitatile administrative inerente).
 
Centrul de Recuperare N.Robanescu, inbaza perteneriatuui cu organizatie noastra, a permis voluntarilor accesul in incinta unitatii medicale pentru a desfasura activitatile mentionate.
 

Buget
- 3.500 lei
 
Contributiile in natura:
Ocazional am primit donatii/sponsorizari din partea comunitatii: hartie, materiale birotica, jocuri, jucarii.
 
 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
- Voluntarii, in proportie de 80 % nu isi incheie stagiul de voluntariat (6 luni) si nu efectueaza orele de voluntariat (16 lunar) pentru care isi iau angajamentul la semnarea contractului de voluntariat.
- Lipsa unor angajati platiti pentru coordonarea voluntarilor a presupus desfasurarea activitatilor greoi si cu multe sacrificii personale din partea coordonatorilor, acest fapt ne-a impiedicatsi sa implicam mai mult de 100 de voluntari lunar (pentru o perioada de 1 luna , nu avem resurse sa coordonam mai mult de 100 de voluntari).
 
Lectii invatate: 
Am pastra entuziasmul, am delega responsabilitatile, am forma mai multi voluntari pentru pozitiile de coordonare, am ramane la fel de modesti, am alcatui o echipa care sa se ocupe de strangerea de fonduri, am promova mai mult programul. 
 
Organizatia noastra a ales ca in anul 2016 sa continue acest proiect si sa incerce sa puna in practica lectiile invatate in cei doi ani.
 
Calitatile proiectului:
- Un program de suport prin care zilnic copiii bolnavi au acces la joacǎ într-un mediu securizant (iar parintii prind incredere),
- O iniţiativǎ de succes ce serveşte drept model şi inspiraţie oamenilor şi organizaţiilor.
- O poveste frumoasǎ pe care eroii sǎi o scriu zilnic cu multǎ dragoste de oameni.
 
UN PROIECT din Comunitate pentru Comunitate, care demonstreaza ca SE POATE, CARE A PRODUS SI PRODUCE SCHIMBARE IN VIATA TUTUROR CELOR CARE AJUNG SA FIE ATINSI DE EL, UN PROIECT CARE NE ARATA SI NE CONVINGE ZI DE ZI CA OAMENII SUNT BUNI, GENEROSI, IMPLICATI... DE NADEJDE.
 

Argumentarea EFICIENȚEI proiectului
Avand in vedere faptul ca bugetul proiectului a fost redus (in primele luni chiar zero), am incercat permanent sa implicam comunitatea si sa folosim toate resursele disponibile. Astfel, atat voluntarii cat si grupul de prieteni, familia au incercat sa contribuie (“dupa posibilitati”) la proiect (bani, materiale pentru activitati, etc). 

Presedintele organizatiei (IN PRIMUL AN), a desfasurat toate activitatile de management proiect, recrutare, formare, coordonare, supervizare voluntari si coordonare, monitorizare (activitati desfasurate de voluntari in spital).

Mai apoi, cand numarul voluntarilor a crescut, a trebuit:
- sa invatam sa ne “coagulam” si sa lucram in echipa (acest lucru a implicat elaborarea si punerea in practica a unui set de reguli STRICTE/sanctiuni aplicabile tuturor oamenilor care lucrau in proiect), 
- sa trasam foarte bine sarcinile si ierarhia, 
- sa conturam profilul voluntarului (punctual, serios, de incredere, care sa isi asume responsabilitati),
- sa lucram foarte organizat/structurat (programand si contorizand prin fise de raportare fiecare activitate). 

Consideram ca am utilizat la maxim resursele comunitatii = dorinta oamenilor de a se implica si a produce schimbare = IMPLEMENTAND si dezvoltand UN PROGRAM STRUCTURAT SI INOVATOR, prin care sute de oameni mici si mari (voluntar minori si adulti) au fost alaturi de zeci de mii de copii aflati in suferinta.


 
Comunicare
Plan de comunicare:
PROIECTUL NU A BENEFICIAT DE UN PLAN DE COMUNICARE.
 
 

***
Despre Organizator
Asociatia de Medicina pentru Sanatate Publica (AMSP) este o persoana juridica de drept privat, ce functioneaza potrivit legislatiei in vigoare si doreste ca prin programele sale sa creeze oportunitati si sa susţina membrii comunitatii in participarea activa si deplina, in directia prevenirii si depasirii situatiilor de criza cu care se confrunta. Asociatia exista pentru ca ajutorul umanitar, speranţa si compasiunea sunt intotdeauna conditii ale supravietuirii in situaţiile dramatice de confrunta.