Femeile lucreaza pe bani putini, beneficiaza de servicii nesigure si nu sunt implicate in viata politica. Acestea sunt concluziile unor rapoarte realizate atat la nivel european, cat si national. Deputatii europeni atrag atentia ca situatia nu poate ramane asa. Atat ONG-urile, cat si autoritatile romane doresc o schimbare. Si exista fonduri destinate acestui scop.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene privind ocuparea fortei de munca in Europa in 2006, 32,3 la suta din femeile care ocupa un loc de munca in Uniunea Europeana lucreaza in regim de timp partial, fata de numai 7,4 la suta dintre barbati. Parlamentul European apreciaza, ca raspuns la raportul Comisiei: "Este regretabil faptul ca majoritatea noilor locuri de munca pentru femei sunt in regim de timp partial, fiind vorba uneori de posturi nesigure, cu remunerare modesta si evolutie salariala lenta".

Drept pentru care, deputatii europeni au cerut Comisiei sa propuna campanii de constientizare si schimburi de bune practici care sa permita un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Acestia au insistat pe langa Comisia Europeana si statele membre pentru elaborarea unor masuri menite sa reduca diferentierile salariale intre barbati si femei. In plus, deputatii au cerut Statelor Membre sa propuna masuri specifice pentru a limita consecintele negative ale intreruperilor de cariera - maternitate, ingrijiri ale persoanelor dependente - asupra salariilor si a drepturilor la pensie. Deputatii europeni considera ca problema ?concilierii intre viata profesionala, viata privata si cea familiala este importanta si reprezinta unul din factorii-cheie pentru cresterea numarului locurilor de munca si reducerea consecintelor imbatranirii populatiei?.

In Romania
Nici in Romania situatia nu arata mai bine, dupa cum indica rapoartele privind egalitatea de sanse pentru femei si barbati, realizate de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) impreuna cu membrii Comisiilor Judetene in domeniul Egalitatii de Sanse intre Femei si Barbati si Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES). Potrivit acestor rapoarte, diferente de salarizare intre femei si barbati continua sa existe in majoritatea domeniilor de activitate. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in industrie, unde salariul barbatilor este cu peste 60 la suta mai mare decat cel al femeilor. Chiar si in domenii feminizate, ca administratie publica si comert, salariile barbatilor sunt mai mari decat cele ale femeilor cu peste 15 la suta. Un numar semnificativ de angajati barbati acceseaza concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului, insa, ponderea majoritara, de peste 70 la suta, ramane reprezentata de femei. Totodata,participarea femeilor la luarea deciziei in plan local ramane extrem de scazuta, ponderea femeilor in Consiliile Judetene fiind intre 6,5 si 24,2 la suta.

Proiecte pre si post aderare
Rapoartele au fost realizate in cadrul proiectului 'Societate civila si administratie publica' impreuna pentru egalitate pe piata muncii" , desfasurat de CPE in parteneriat cu ANES. Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Societatea Civila Componenta 2 "Adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar" si de CPE din fonduri primite de la Fundatia pentru o Societate Deschisa. Astfel de proiecte vor putea fi dezvoltate si in perioada urmatoare, tot cu fonduri europene, care vor putea fi accesate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, mai exact prin Axa Prioritara 6 a programului, care urmareste promovarea incluziunii sociale. Obiectivul general al acestei axe prioritare este facilitarea accesului pe piata muncii a grupurilor vulnerabile si promovarea unei societati incluzive si coezive. Femeile, in general dar mai ales cele tinere, aflate la varsta procrearii, cat si cele ce se intorc din concediu maternal reprezinta grupuri vulnerabile. Si asta intrucat angajatorii evita de multe ori sa investeasca in pregatirea lor profesionala.

De aceea, in POS DRU Axa Prioritara 6 se precizeaza ca proiectele ce urmeaza sa fie dezvoltate trebuie sa creasca oportunitatile de ocupare a femeilor, prin interventii atat asupra ofertei, cat si a cererii de pe piata muncii. Pe de alta parte, vor fi create noi locuri de munca prin extinderea serviciilor de ingrijire. Activitatile dezvoltate in cadrul acestui domeniu se vor concentra asupra promovarii noilor oportunitati pe piata muncii si pe sprijinul principiului egalitatii de sanse in ocupare si cariera, urmarind astfel crearea unei piete incluzive a muncii. De aceea, vor primi finantare programele de calificare si recalificare pentru cresterea abilitatilor si calificarilor femeilor, programe specifice adresate femeilor interesate de avansarea in cariera, inclusiv sprijin pentru initierea unei afaceri, si programele de sprijin concentrate pe eliminarea ideilor stereotipe privind genul in societate, in special in mass-media.

Liliana Nita