Cunoasterea criteriilor de selectie si evaluare a proiectelor depuse pentru finantare din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice poate reprezenta un avantaj, tinand cont ca resursele financiare disponibile pentru dezvoltarea sectorului IMM sunt insuficiente comparativ cu nevoile. Mai concret, aceste informatii pot face diferenta intre a obtine sau nu finantarea.

Pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), autoritatile responsabile au stabilit un proces de evaluare si selectie in 3 etape.

Prima etapa vizeaza verificarea administrativa a dosarelor de finantare. In cadrul acesteia, se verifica daca cererea de finantare respecta formatul impus prin ghidul solicitantului de finantare si daca este sa insotita de toate anexele cerute, intr-un anumit numar de copii, cu toate semnaturile si stampilele necesare etc.

Cea de-a doua etapa presupune:
- verificarea eligibilitatii organizatiei care depune proiectul (solicitantul de finantare), din punctul de vedere al categoriei de intreprindere, al tipului activitatilor desfasurate (inclusiv verificarea pe coduri CAEN), al respectarii obligatiilor de plata la buget, respectiv cat de rentabila este afacerea, daca are resurse financiare pentru cofinantare etc.
- verificarea eligibilitatii proiectului, din punctul de vedere al incadrarii in ceea ce se finanteaza, al respectarii legislatiei privind egalitatea de sanse, dezvoltarea durabila, achizitiile publice, ajutorul de stat si informarea si publicitatea.

Daca vreun criteriu ori subcriteriu din aceste doua etape nu este indeplinit, proiectul este respins din punct de vedere administrativ, el neintrand in procesul propriu-zis de evaluare, care incepe o data cu cea de-a treia etapa.

In acest proces, urmeaza a fi folosite criterii pentru a se determina daca:
- proiectul este relevant, adica el va contribui la obiectivele POS CCE, precum si la cele existente in strategiile si programele nationale si europene destinate dezvoltarii sectorului IMM;
- proiectul este coerent si de calitate, adica propune o metodologie realista de atingerea a obiectivelor si obtinerea a rezultatelor dorite, prin cheltuirea eficienta a resurselor financiare, materiale si umane prevazute;
- proiectul are un grad mare de maturitate, adica exista cat mai multe din studiile, avizele si procedurile necesare realizarii lui (ex: existenta studiului de fezabilitate);
- proiectul este sustenabil, adica demonstreaza ca pe o perioada de minimum cinci ani de zile dupa terminarea finantarii din Fonduri Structurale, organizatia beneficiara a finantarii va avea structurile institutionale, resursele tehnice, financiare si umane necesare operarii investitiei realizate prin proiect;
- proiectul este fezabil, adica organizatia care solicita finantare dispune de experienta anterioara si resursele umane necesare pentru implementarea eficienta a respectivului proiect.

Daca pentru primele doua etape, criteriile si subcriteriile utilizate sunt eliminatorii, in cea de-a treia se acorda puncte. In urma acestei ultime etape se alcatuieste un clasament in ordinea punctelor obtinute de fiecare firma. Finantarea proiectelor se face in ordinea acestui clasament, deci selectarea depinde de punctajul obtinut.

Ciprian Nicolae