Directorul-adjunct al Agentiei rusesti de Mediu sustine ca Marea Neagra sufera un dezastru major, care va lasa urme cel putin 10 ani, dupa ce duminica o furtuna puternica a rupt in doua un petrolier si a avariat alte cateva nave. Luni, Rusia si Ucraina au lansat o operatiune comuna pentru retinerea scurgerilor care, conform surselor, au omorat 30.000 de pasari si un numar semnificativ de pesti.

Comisia Europeana declara ca, daca i se va solicita acest lucru, va ajuta Rusia si Ucraina sa rezolve problema scurgerilor de petrol.

Potrivit Ria Novosti, curatarea zonei ar putea dura intre 40 si 45 de zile, insa operatiunile sunt ingreunate de vremea nefavorabila. Autoritatile de la Moscova sustin ca pata de petrol se indreapta spre Marea Azov si nu spre litoralul romanesc.

Ministrul ucrainean pentru situatii de urgenta, Nestor Shufrich, a declarat ca 13 nave au fost avariate din cauza furtunilor de la 10 si 11 noiembrie, dintre care cinci s-au scufundat si alte opt au esuat. In consecinta, s-au scurs peste 6.800 de tone de sulf si 2.000 de tone de pacura, amenintand parti din litoralul rus si ucrainean cu o catastrofa ecologica. Cel putin trei marinari au murit in timpul furtunii care s-a produs in Stramtoarea Kerci, intre Rusia si Ucraina.

Pana ce organele de ancheta vor lamuri cine este de vina pentru pierderea de vieti omenesti, de pierderea navelor si dezastrul ecologic, in stramtoarea Kerci, epicentrul catastrofei, cateva sute de oameni au continuat sa lucreze la lichidarea urmarilor acesteia.

Investigatorii declara ca avertismentele meteo emise sambata nu au fost luate in considerare de capitanii vaselor. Supravietuitorii afirma insa ca furtuna a lovit pe neasteptate, nelasandu-le timp pentru pregatiri.

In stramtoarea Kerci au murit peste 9.000 de pesti, iar peste 1.000 de pasari se aflau pe mal, impotmolite in pacura, incapabile sa se ridice in aer. Numarul pasarilor moarte este atat de mare, incat autoritatile au fost nevoite sa amenajeze pentru ele un teren special.

Rusii ne cer ajutor pentru scoaterea epavelor din stramtoarea Kerci

Autoritatea Navala Romana a primit o solicitare, marti, din parte Centrului Maritim de Coordonare Generala, de la Moscova, pentru a ajuta la scoaterea epavelor vaselor scufundate in Stramtoarea Kerci, in timpul furtunii de la sfarsitul saptamanii trecute, transmite Rompres.

Directorul Centrului Maritim de Salvare de la Constanta, Adrian Alexe, a declarat pentru Rompres ca autoritatile navale ruse au transmis o solicitare prin care se cere trimiterea in zona Stramtorii Kerci a unei macarale plutitoare de peste 100 DE tone forta pentru a participa la operatiunile de salvare si scoatere la suprafata a vaselor comerciale care s-au scufundat in timpul furtunii.

Potrivit autoritatilor ruse, la operatiunile de colectare a titeiului deversat din navele scufundate participa 340 de persoane cu 69 de echipamente specializate si trei aeronave.