Editia din 2011 a Concursului Jurnalistic UE – Impreuna impotriva discriminarii! a fost lansata, joi 23 iunie.

Concursul Jurnalistic UE – Impreuna impotriva discriminarii! este singura competitie jurnalistica destinata jurnalistilor din presa scrisa si online, care abordeaza probleme legate de discriminare si diversitate in UE. In cadrul acestui concurs, Comisia Europeana ii premiaza pe jurnalistii care contribuie la o mai buna intelegere din partea opiniei publice privind valoarea si beneficiile diversitatii, precum si lupta impotriva discriminarii in UE.

Castigatorul etapei europene, precum si urmatorii doi clasati, vor primi bonuri valorice in valoare de 5 000 €, 3 500 € si, respectiv, 2 500 €.

Pentru a fi eligibile, articolele trebuie sa fi fost publicate in presa scrisa sau online din UE intre 18 septembrie 2010 si 10 noiembrie 2011. De asemenea, toate articolele trebuie sa fie inscrise online prin intermediul site-ului web al Concursului Jurnalistic UE 2011.
Competitia se va incheia la 10 noiembrie 2011, ora 12.00 (la amiaza – CET).


Elemente de fond
Aceasta este a opta editie a Concursului UE. In 2010, au fost inscrise peste 1 200 de articole.

Editia din 2010 a concursului a fost castigata de Jeanette Björkqvist din Finlanda pentru articolul sau intitulat „Oamenii nedoriti” (publicat in ziarul Hufvudstadsbladet) care se concentreaza pe experientele comunitatii rome din estul Europei in Finlanda. Locul al doilea a revenit lui Edith Meinhart din Austria pentru articolul sau intitulat „Desconsiderarea propriilor talente”. Publicat in revista saptamanala de afaceri Profil, articolul examineaza experientele imigrantilor calificati din Austria, prezentand atat fata umana a irosirii talentelor, cat si aspectul economic al irosirii resurselor, ambele provocate de atitudinile discriminatorii. Rasa Navickaitė din Lituania a castigat premiul al treilea pentru articolul sau intitulat „Diferiti, dar fericiti.” (publicat in revista lunara Homo Mag) privind experientele cuplurilor de acelasi sex care isi intemeiaza o familie in Lituania. Castigatorii si-au primit premiile in cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor care a avut loc in Bruxelles la data de 21 martie si care a fost gazduita de Françoise Le Bail, Director general pentru Justitie din cadrul Comisiei Europene.


Mai multe informatii
Site-ul web al Concursului Jurnalistic UE „Impreuna impotriva discriminarii”:
http://journalistaward.stop-discrimination.info

Site-ul web al campaniei UE „Pentru Diversitate. Impotriva Discriminarii.”
http://ec.europa.eu/justice/fdad/cms/stopdiscrimination?langid=ro

Contact presa
Purtatorul de cuvant al dnei Viviane Reding, Comisar pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie
Matthew.Newman@ec.europa.eu
Telefon (+32-2) 296 24 06
GSM (+32-2) 498 96 24 06