Coalitia pentru un Parlament Curat a publicat o lista de 11 candidati la alegerile europene care nu corespund criteriilor de eligibilitate propuse de organizatiile neguvernamentale care fac parte din aceasta coalitie. Lista a provocat diverse reactii. Unii spun ca anumite persoane au fost incluse acolo in mod nejustificat, altii, dimpotriva, considera ca lista n-ar fi completa.

Odata cu publicarea listei celor 11, directorul Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, a semnalat ca dupa parerea lui mai sunt nume de candidati cu mari sanse de a fi alesi, care trebuiau sa figureze pe lista neagra a Coalitiei pentru un Parlament Curat, printre care Theodor Stolojan si Sorin Frunzaverde.

Ciuvica vorbeste de o ancheta penala la adresa domnului Frunzaverde si de mai multe criterii ale Coalitei pentru un Parlament Curat pe care Theodor Stolojan le-ar incalca.

“Dupa opinia mea s-a hotarat gresit, pentru ca insusi Theodor Stolojan a recunoscut faptul ca el aviza aceste exporturi facute de IC Dunarea. Mai mult decat atat, el urmarea si fluxul banilor, valuta care intra in tara”.

“Unul din criteriile coalitiei este traseismul politic. Domnul Theodor Stolojan a fost mana dreapta a lui Ion Iliescu, fiind prim ministru. Dupa aceea a condus comitetul de sprijin al lui Ion Iliescu in 96, dupa aceea a trecut la PNL, acum este la PLD”, a spus la BBC Mugur Ciuvica.

Pe de alta parte, liberalul Bogdan Olteanu a trimis o scrisoare Coalitiei pentru un Parlament Curat in care contesta argumentele pentru care a fost inclus pe lista neagra candidatul PNL Daniel Daianu, care a  recunoscut ca a facut parte din fosta Directie de Informatii Externe in timpul regimului comunist.

Eurodeputatul PSD Adrian Severin, candidatul de pe locul doi pe lista PSD pentru PE, nominalizat printre incompatibili de catre Coalitia pentru un Parlament Curat, a declarat duminica, pentru NewsIn, ca nu recunoaste legitimitatea CPC, care doar manipuleaza opinia publica.

"N-au niciun fel de legitimitate acesti oameni", s-a referit Severin la membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat. "Nu-i recunosc, este o manipulare a opiniei publice", a mai sustinut deputatul PSD, care si in prezent activeaza in cadrul Parlamentului European.

Deputatul PSD Ioan Mircea Pascu, desemnat de partid pe locul al saptelea pe lista eurocandidatilor, declara, ca reactie la includerea sa pe lista, ca nu recunoaste autoritatea morala a Coalitiei.

"Nu recunosc dreptul moral si nici de alta natura al acestei coalitii", declara europarlamentarul PSD. El afirma ca este un drept constitutional al sau si al oricarui cetatean de a alege si de a fi ales.