MCTI a publicat pentru consultare Ghidul Beneficiarului pentru operatiunile ce vor fi lansate in perioada urmatoare pentru accesarea fondurilor structurale in domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor.

Forma provizorie a Ghidului face referiri la Domeniul Major de Interventie 3, cu cele doua operatiuni, pentru care lansarea apelului pentru proiecte este asteptata in a doua jumatate a lunii noiembrie, si la Domeniul Major de Interventie 1, cu prima
operatiune.

"Intentionam ca depunerea propunerilor de proiecte sa se faca intre noiembrie 2007 si martie 2008. Alocarea financiara aferenta va fi in valoare de 68 de milioane RON (aprox. 20 mil. euro)", a declarat, ieri, ministrul comunicatiilor, Iuliu Winkler.

Potrivit ministrului, prin publicarea Ghidului se va realiza o cat mai buna informare a potentialilor beneficiari finali, dorindu-se in acelasi timp si un feedback din partea celor care intentioneaza sa aplice pentru obtinerea de fonduri structurale.

El a adaugat ca prin operatiunile ce sprijina domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor (TIC), utilizarea aplicatiilor de instruire online la nivelul mediului de afaceri vor fi extinse, acest lucru fiind posibil mai ales prin dezvoltarea conectarii la Internet broadband.

O prima operatiune din Domeniul Major de Interventie 3 - "Dezvoltarea e-Economiei" se va axa pe suportul pentru implementarea sistemelor informatice integrate, destinate managementului afacerilor. Aceasta operatiune vizeaza implementarea sau, dupa caz, extinderea sistemelor ERP (Enterprise Resource Planning), a sistemelor pentru relatii cu clientii (CRM - Customer Relationship Management), precum si implementarea de solutii software pentru design si/sau productie, precum si a sistemelor de business intelligence si de management al informatiei.

Beneficiarii tinta ai acestei operatiuni, care va avea un grant maxim de 1.020.000 RON vor fi IMM-urile. Rata maxima de co-finantare pentru acestea va fi de 65% (55% daca sunt localizate in regiunea Bucuresti-Ilfov) pentru componenta de investitii, 50% pentru componenta de consultanta si 45% pentru componenta de instruire specifica.

De asemenea, in cadrul Domeniului major de interventie 3, operatiunea a doua, de sustinere a dezvoltarii sistemelor de comert electronic si a altor solutii electronice pentru afaceri se adreseaza tot IMM-urilor. Aceasta vizeaza implementarea sistemelor informatice de comert electronic si e-payment, pentru licitatii si tranzactii electronice securizate, implementarea de sisteme de e-learning si a altor sisteme informatice pentru optimizarea activitatii companiei.

"Intentionam ca depunerea propunerilor de proiecte pentru operatiunea a doua sa inceapa intre noiembrie 2007 - martie 2008.
Alocarea financiara aferenta este in valoare de 37,4 milioane RON (cca 11 milioane de euro)", a precizat Winkler.

Grantul va fi de maxim 1.400.000 RON, iar rata maxima de co-finantare va fi repartizata similar primei operatiuni.

Activitatile eligibile vor consta in achizitionarea de echipamente utile pentru implementarea sistemelor informatice de comert electronic, pentru licitatii si tranzactii electronice securizate, pentru e-payment si e-learning pentru IMM-uri, dar si a altor sisteme informatice pentru optimizarea activitatii companiei.

In ceea ce priveste Domeniul Major de Interventie 1 - "Sustinerea utilizarii Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor", varianta provizorie a Ghidului propusa spre consultare include doar prima operatiune de sprijinire a accesului la broadband si la serviciile conexe, avand drept beneficiari IMM-uri, ONG-uri.

Marimea maxima grantului este de 85.000 RON, cu o rata maxima de co-finantare de 80% pentru IMM-uri si 95% in cazul ONG-urilor.

Conform ministrului comunicarii, pentru aceasta operatiune, depunerea de proiecte este preconizata pentru perioada ianuarie-aprilie 2008, iar alocarea financiara aferenta va fi de 30.6 milioane RON (aproximativ 9 millioane de euro).

Activitati eligibile pentru acest domeniu major de interventie sunt:
- conectarea la Internet broadband, obligatorie pentru toate proiectele;
- cumpararea unui calculator pentru fiecare punct de lucru si/sau echipamente si servicii conexe necesare pentru o retea de maximum 10 calculatoare - corelate cu numarul angajatilor;
- achizitionarea unui server impreuna cu sistemul de operare necesar si a sistemelor de comunicare multimedia pentru video-conferinte, in fiecare punct de lucru (maxim 10), a licentelor software necesare operarii calculatoarelor/laptop-urilor si pachetul office.

De asemenea, activitatile eligibile vor include si realizarea unui website.

Criteriile de selectie ale proiectelor sunt relevanta, maturitatea si capacitatea de implementare.

Ghidul beneficiarului, impreuna cu anexele aferente, se gaseste pe site-ul MCTI, sectiunea "Fonduri structurale", iar observatiile si intrebarile pot fi trimise pe adresa fonduri@mcti.ro.

Sursa: www.euractiv.ro