Avem, in acest moment, un deficit de transpunere al directivelor de aproximativ 0,37%. In calitatea sa de stat membru al UE, Romania are obligatia de a notifica, catre Comisia Europeana, masurile luate pentru transpunerea prevederilor directivelor comunitare in vigoare. Departamentul pentru Afaceri Europene a elaborat un Program National pentru Transpunerea si Notificarea Directivelor.

Pana in prezent, Comisia Europeana a transmis Guvernului roman, prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE, cinci scrisori de punere in intarziere in legatura cu lipsa notificarii masurilor de transpunere a unui numar de 185 de directive. Astfel, a fost declansata faza precontencioasa a actiunii de constatare a neindeplinirii obligatiilor rezultate din Tratatul instituind Comunitatea Europeana.

 

Pentru a gasi o solutie rapida si eficienta in vederea recuperarii de urgenta a restantelor inregistrate si totodata pentru a preveni declansarea unor noi actiuni ale Comisiei, Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) a elaborat si a promovat un Program National pentru Transpunerea si Notificarea Directivelor, adoptat prin Memorandum in cadrul sedintei de Guvern din data de 17 iulie. Acesta asigura monitorizarea permanenta a indeplinirii obligatiei de transpunere si notificare a tuturor directivelor comunitare in vigoare.

In urma adoptarii de catre autoritatile responsabile a masurilor restante si a notificarii acestora catre Comisia Europeana, din totalul actiunilor deschise, institutia comunitara a decis trecerea in etapa urmatoare, cea a avizului motivat, doar a unui numar de 4 actiuni referitoare la lipsa notificarii masurilor de transpunere pentru 4 directive. Avizul motivat constituie ultima faza procedurala inainte ca statul roman sa fie deferit Curtii de Justitie. De la data primirii deciziei si pana in prezent, Guvernul a adoptat si notificat deja toate actele normative care asigura transpunerea completa a celor 4 acte comunitare.

Astfel, conform ultimei evaluari periodice realizate de catre Comisia Europeana referitoare la gradul de transpunere a directivelor comunitare de catre statele membre, Romania prezenta, la data de 8 octombrie 2007, un deficit de transpunere de aproximativ 0,37%, acesta fiind redus substantial fata de 2.8%, cat inregistra in iulie 2007. Acest procent reprezinta un deficit de transpunere care se inscrie in media inregistrata la nivelul tuturor statelor membre.

 

In contextul procesului de monitorizare preventiva instituit, DAE va prezenta in urmatoarea sedinta de guvern stadiul realizarii masurilor din Programul National pentru Transpunerea si Notificarea Directivelor.