Centrul de Resurse Juridice se alatura punctelor de vedere exprimate de catre Agentia de Monitorizare a Presei si APADOR CH in privinta retinerii a sase tineri la punctul de trecere a frontierei Calafat vineri, 21 martie 2008, pe motiv ca posedau materiale antiglobalizare. Societatea civila considera ca autoritatile romane incalca dreptul la libera exprimare.

Centrul de Resurse Juridice atrage atentia asupra necesitatii respectarii principiilor democratiei si statului de drept si in momente care necesita luarea unor masuri de siguranta speciale, cum este Summit-ul NATO. Conform stirii date publicitatii vineri, 21 martie 2008, prin retinerea a sase tineri de cetatenie germana la punctul de trecere a frontierei Calafat pe motiv ca detin materiale antiglobalizare si intentioneaza sa organizeze demonstratii antiglobalizare pe durata Summit-ului NATO, autoritatile romane incalca dreptul la libera circulatie, al libertatii de intrunire, precum si dreptul la libera exprimare.

Aceste drepturi sunt consacrate in Constitutia Romaniei, precum si in tratatele internationale la care Romania este parte si ca urmare, Romania are obligatia sa se asigure ca toate persoanele care doresc sa se exprime prin manifestatii publice fata de evenimentele organizate la Bucuresti in perioada 2 - 4 aprilie 2008, sa o poata face in conditii de libertate si respectand regulile de siguranta impuse de astfel de evenimente.

NATO apreciaza masurile luate de Romania

Pe de alta parte, masurile luate de Romania in preajma summit-ului sunt apreciate de catre reprezentantii NATO. Adjunctul secretarului general NATO pentru diplomatie publica, Jean Francois Bureau, considera ca masurile de securitate si pregatirile facute de Romania cu prilejul summit-ului NATO de la inceputul lunii viitoare sunt foarte bune.

Jean Francois Bureau a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta pe fregata italiana ITS Euro, acostata in Portul Constanta, ca summit-ul din perioada 2-4 aprilie, de la Bucuresti, este cel mai mare din istoria NATO, peste 60 de sefi de state si de guverne urmand sa fie prezenti in Capitala cu acest prilej.

Adjunctul secretarului general NATO pentru diplomatie publica a precizat ca printre subiectele care vor fi abordate la acest summit se numara lupta impotriva terorismului si extinderea Aliantei Nord-Atlantice, mai multe tari balcanice exprimandu-si intentia de a fi primite in NATO.

Sursa: comunicatedepresa.ro, Deutsche Welle