Capitala Portugaliei este, astazi si maine, scena unde liderii Europei vor mai pune inca o 'caramida' la bazele constructiei institutionale comunitare. Dupa doi ani de la esecul Constitutiei Europene, sefii de state si de guverne din cele 27 tari UE sunt asteptati sa-si dea aprobarea finala asupra Tratatului de reforma al UE.

Noul tratat va institui un mod mai simplu de adoptare a deciziilor - fara regula unanimitatii, o intarire a puterilor Parlamentului European si o implicare mai mare a legislativelor nationale.

Si ministrii de Externe, reuniti saptamana aceasta la Luxemburg au incercat sa elimine ultimele obstacole, in vederea semnarii unui acord in cadrul summitului de la Lisabona.

De altfel, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso declara intr-un interviu pentru Die Welt ca pariaza pe un acord intre statele membre UE in favoarea unui tratat european in cadrul summitului de la Lisabona. "Nu vad nici un guvern care sa considere judicioasa, din punct de vedere strategic, impiedicarea semnarii unui acord. Toti stiu ca asemenea blocaje au costuri foarte ridicate", a subliniat el.

De la incheierea acordului de principiu intre cele 27 de state membre, in iunie, numerosi avocati, lingvisti si diplomati au incerc sa finalizeze Tratatul, care va inlocui Constitutia Europeana respinsa in 2005, in Franta si Olanda.

Cu toate acestea, detalii, care tin mai mult de ambitia unora dintre liderii europeni in cautare de capital de imagine pe plan intern, ar putea sa suscite, ca si la summit-ul din iunie, o serie de dezbateri aprige inainte de a se ajunge la un compromis.

Gemenii polonezi fac show pentru electorat

Piedicile cele mai puternice ar putea veni tot de la Polonia, ai carei lideri au reusit, in iunie, sa tensioneze la extrem discutiile asupra continutului noului document de capatai al Europei pentru a obtine o serie de concesii. Introducerea „clauzei de la Ioannina” (care permite statelor aflate in minoritate sa suspende temporar luarea unor decizii) va fi, din nou, cartea pe care vor miza gemenii Kaczynski pentru a se asigura ca, in acest fel, se vor compensa dezavantajele statului polonez in noul sistem de vot. In realitate, miza este ridicata de alegerile anticipate de la Varsovia (21 octombrie), pe care fratii Kaczynski, satui de coalitii de guvernamant nefunctionale, doresc sa le castige cu un procent care sa le ofere o majoritate confortabila in Parlament.

Si alte state, tentate sa blocheze semnarea tratatului

Cazul Poloniei nu este, insa, singular la acest summit. Alti membrii UE „si-au ascutit” argumentele pentru a le aduce in discutiile privind semnarea noului document. Italia este nemultumita de noua distribuire a mandatelor pe tari in Parlamentul European, proiect adoptat saptamana trecuta de plenul Legislativului comunitar. Pentru prima oara, Roma nu va mai detine din 2009 un numar de locuri in PE egal cu cel al Marii Britanii si al Frantei. Iar modul in care s-a facut noua distribuire ia in calcul populatia unui stat membru (deci si imigrantii) si nu cetatenii lui, fapt de asemeni contestat de liderii italieni, in frunte cu premierul Romano Prodi.

Printre tarile care au ridicat in ultimul moment miza se afla si Bulgaria, care solicita ca moneda unica europeana sa fie scrisa „evro”, potrivit grafiei chirilice, chiar daca Banca Centrala Europeana a respins punerea in practica a acestei idei. Nici Austria nu s-a lasat mai prejos si ameninta cu intarzierea discutiilor in cazul in care nu va fi inclusa in Tratat o dispozitie prin care sa se dea unda verde statelor membre sa impuna cote pentru studenti straini care vin sa studieze la universitatile lor.

La intalnirea de la Lisabona va participa si presedintele Romaniei, Traian Basescu

Potrivit presedintiei Romaniei, „un acord la Lisabona arcrea premisele pentru semnarea Tratatului pana la sfarsitul acestui an si ratificarea lui pana la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc in anul 2009. Romania va sprijini acest obiectiv”.

Presedintele Traian Basescu va participa, de asemenea, joi, la Summit-ul Partidului Popular European care se va desfasura in capitala portugheza.

Grupul Socialist din PE cere liderilor europeni sa fie fermi in fata opozantilor integrarii europene

Liderul Grupului Socialist din Parlamentul European, Martin Schulz, a cerut miercuri liderilor europeni care participa la Summitul de la Lisabona sa fie fermi in apararea mandatului care le-a fost conferit cu ocazia Consiliului european din iunie.

Schulz, care va lua parte joi, la Lisabona, la o reuniune a prim-ministrilor social-democrati dedicata pregatirii summitului informal privind noul tratat al UE, a afirmat ca "este timpul sa spunem celor care se opun integrarii europene ca asa nu se mai poate. Uniunea Europeana nu mai poate continua sa cedeze in fata unor cereri nerezonabile".

"Fac un apel la sefii de stat si de guvern sa refuze cererile unor tari care solicita sa poata intarzia deciziile UE sub regimul asa-numitului compromis de la Ioannina din1994", a precizat Martin Schulz, mentionand ca reuniunea de la Lisabona este un punct de inceput nu o linie de sosire.

"Daca se ajunge la un acord privind un tratat puternic, trebuie sa incepem sa asiguram ratificarea sa, si, dupa aceasta, trebuie sa ii folosim intregul potential pentru a aduce noi beneficii reale europenilor", a conchis liderul socialistilor europeni.

Prevederi ale viitorului Tratat al Uniunii Europene

Tratat si nu Constitutie

Noul Tratat va modifica textele fondatoare. Vor fi eliminati termenii care ar putea asimila UE unui stat federal, cum ar fi o Constitutie, drapel, imn etc.

Noi drepturi pentru cetateni

Carta Drepturilor Omului, care contine 54 de articole referitoare la drepturi civice - libertate, egalitate, drepturi economice si sociale va avea caracter obligatoriu. Cu toate acestea, Marea Britanie si Polonia au obtinut derogari de la aplicarea sa.

Reformarea institutiilor

Presedintele Consiliului Uniunii Europene va fi ales pentru doi ani si jumatate iar principiul rotatiei se va mentine pentru presedintia Consiliului de Ministri.

Din 2014, Comisia Europeana va avea un numar de membri egal cu doua-treimi din numarul statelor membre. Parlamentul European isi va extinde puterea de co-decizie legislativa in chestiuni privind justitia, securitatea si imigratia. In acelasi timp, parlamentele nationale vor putea cere Comisiei Europene sa reanalizeze o propunere legislativa.

Facilitarea procesului decizional

Deciziile prin majoritate calificata se vor aplica la 40 de noi domenii, in principal la cooperarea judiciara si cea dintre fortele de politie.

Un nou sistem de vot

Majoritatea calificata consta in 55 la suta din voturile statelor membre si 65 la suta din populatia Uniunii.

Noi politici

In acest sens tratatul prevede politici comune in domeniul energiei si combaterii efectelor incalzirii climei.

Clauza de iesire

Un stat membru are posibilitatea iesirii din Uniunea Europeana dupa negocieri cu celelalte tari.