Incepind cu anul 2010, unul dintre orasele europene cu peste 200.000 de locuitori va fi declarat "Capitala verde europeana a anului". Manifestarea este deschisa oricarei localitati care indeplineste acest criteriu din cele 27 de tari membre ale UE, plus inca trei state aflate in Aria Economica Europeana (EEA) - Norvegia, Islanda si Lichtenstein.

Inscrierile pentru primii 2 ani de competitie – 2010 si 2011 - pot fi trimise pina la 1 octombrie 2008, iar cei care transmit aceste aplicatii sunt reprezentantii autoritatilor locale.

Europa este in prezent o societate preponderent urbana – patru din cinci cetateni ai Uniunii Europene locuiesc la oras. Astfel, marile provocari ce tin de domeniul protectiei mediului se concentreaza in aglomerarile urbane. Sarcina autoritatilor locale este foarte importanta fiindca ele trebuie sa gaseasca solutii pentru a echilibra nevoia fireasca de dezvoltare si presiunea exercitata asupra mediului inconjurator in aceste conditii, inclusiv sa tina in friu factorii care favorizeaza periculosul efect de incalzire globala.

Manifestarea "Capitala verde europeana a anului" porneste de la aceste premise si, prin intermediul ei, Comisia Europeana si Agentia Europeana de Mediu isi propun sa incurajeze identificarea si aplicarea acelor solutii novatoare, ingenioase si eficiente care sa asigure o reala protectie a mediului inconjurator si sa imbunatateasca, astfel, calitatea vietii cetatenilor comunitari.

"Timp de atitia ani ne-am referit la dezvoltare si la ameliorarea nivelului de trai dintr-o perspectiva strict economica. A venit momentul sa intelegem ca, totusi, imbunatatirea calitatii vietii tine mai ales de mediul in care traim, pentru ca un mediu curat – mai putin poluat - inseamna o viata mai sanatoasa pentru noi toti. De aceea, cred ca o manifestare cum este "Capitala verde europeana a anului" nu poate decit sa motiveze comunitatile urbane in a identifica si aplica acele solutii care sa le asigure oamenilor o viata mai buna, mai curata, mai sanatoasa. De aceea ii invit pe reprezentantii administratiilor locale din orasele care indeplinesc criteriile de participare sa se inscrie in aceasta competitie si sa isi faca auzita vocea la nivel european", spune presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Zoltan Levente Nagy.

Mai multe detalii despre manifestarea "Capitala verde europeana a anului" gasiti - aici.