WWF Programul Dunare-Carpati Romania si Tetra Pak Romania au lansat un proiect de impadurire a unui hectar de padure in Parcul Natural Comana, judetul Giurgiu. Angajatii celor doua organizatii au plantat 200 puieti de stejar in aceasta arie protejata.

„Exploatarea irationala a padurilor, taierile necontrolate, ilegale, dezvoltarea economica haotica, afecteaza din ce in ce mai mult zona forestiera, ariile protejate, chiar si zonele verzi din asezarile umane din Romania. Rezultatele au inceput sa se vada: creste numarul inundatiilor, alunecarilor de teren, se accentueaza seceta, mai ales in anumite zone, aerul oraselor devine mai greu respirabil. Prin extinderea pe suprafete mari, inclusiv in zonele urbane, actiunile de plantare ar putea atenua in mod semnificativ efectele exlpoatarii irationale a padurilor si distrugerii zonelor verzi“, a precizat Erika Stanciu, Coordonator Regional Arii Protejate, WWF Programul Dunare-Carpati.

Catalina Siriteanu, director de Comunicare si Mediu, Tetra Pak Romania, a spus, la randul sau: „ Activitatile umane sunt dependente de mediul inconjurator si de resursele naturii. Pentru o dezvoltare durabila trebuie sa ne asiguram ca servim nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satiface nevoile lor”. „Am agreat impreuna cu WWF Programul Dunare-Carpati Romania impadurirea unui hectar de padure in Parcul Natural Comana. Ca un corolar al motto-ului Tetra Pak, „Protejeaza ce e bun”, ne-am angajat sa sprijinim si lucrarile de intretinere a puietilor, timp de 5 ani, adica atat cat este necesar pentru a ne asigura ca ce plantam astazi rezista in timp si se dezvolta armonios. Este primul pas in directia unui parteneriat solid pentru conservarea naturii in Romania”, a adaugat Siriteanu.

Locatia aleasa pentru impadurire, Parcul Natural Comana, este cea mai mare arie naturala protejata din Campia Romana. Aflata la mai putin de 40 km. de Bucuresti, in jud. Giurgiu, zona include o serie de elemente naturale deosebite, precum Balta Comana, padurile seculare de stejar si frasin sau rezervatiile de bujor romanesc si ghimpe. Reconstructia ecologica a unor zone distruse prin activitate umana necontrolata constituie un obiectiv important al acestei arii protejate.

WWF si Tetra Pak colaboreaza la nivel international in proiecte privind managementul responsabil al padurilor, reducerea emisiilor de carbon si schimbarile climatice. Plantarea din Parcul Natural Comana reprezinta primul proiect pe care cele doua organizatii il deruleaza in Romania.