Se implinesc 10 ani de la infiintarea primei locuinte protejate pentru adulti cu dizabilitati intelectuale din Romania: Casa DINA! 

Infiintata in 1999, de catre Fundatia „Pentru Voi” cu sprijinul financiar al unui donator din Olanda, DINA a fost prima locuinta protejata a Fundatiei „Pentru Voi” din Timisoara si prima de acest gen din Romania. 
 
Casa DINA a luat nastere ca raspuns la nevoia acuta a societatii romanesti de a oferi servicii rezidentiale pe baze comunitare pentru tinerii cu dizabilitati intelectuale. La ora respectiva, statul roman oferea doar institutii rezidentiale de tipul camine spital -  structuri segregationiste, unde calitatea vietii asistatilor era foarte scazuta si domina conceptia pur medicala asupra dizabilitatii. 
 
Din pacate, si in prezent situatia a ramas aproape neschimbata: conform statisticilor ANPH, din cei 181.730 adulti cu dizabilitati intelectuale si psihice, doar 598 beneficiaza de locuinte protejate, adica 3%. 
 
DINA: Dezinstitutionalizare, Integrare, Normalizare, Acum locuinta DINA si-a deschis portile gazduind 6 persoane cu dizabilitati intelectuale, dintre care 4 erau provenite din institutii. 
 
„E impresionanta evolutia beneficiarelor venite acum 10 ani la DINA, dupa o viata petrecuta in camine spital, unde au fost deseori victime ale abuzului emotional sau chiar fizic. Viata lor se scurgea monoton intre zidurile caminului, fara activitate zilnica, in dormitoare de 8 persoane, fara sa poata alege cum sa se imbrace, ce sa manance, cum sa se distreze, adica lucruri care noua ni se par de la sineintelese.  Astazi au un loc de munca, locuiesc in apartamente protejate, au prieteni, circula singure prin oras, fac cumparaturi, merg in excursii si binenteles folosesc cu dezinvoltura calculatorul si telefonul mobil. Ele sunt dovada faptului ca si persoanele cu dizabilitati, etichetate ca irecuperabile, pot invata si pot trai o viata demna, in comunitate”, a declarat Laila Onu, director general executiv Fundatia „Pentru Voi”. 
 
Locuinta DINA se constituie dintr-un apartament cu 6 camere, situat in cartierul Freidorf din Timisoara, care gazduieste in prezent 5 persoane cu dizabilitati intelectuale severe. Locuinta maxim protejata are un educator specializat care ofera permanent sprijin si indrumare beneficiarilor. 
 
In timpul zilei, cei 5 tineri frecventeaza Centrele de zi ale Fundatiei “Pentru Voi”, iar dupa-masa si in zilele de sambata si duminica sunt implicati in diferite activitati in cadrul locuintei, cu scopul cresterii autonomiei personale: dezvoltarea abilitatilor de autogospodarire, intretinerea locuintei, abilitati sociale.
 
In 10 ani locuinta protejata DINA a deservit 20 persoane cu dizabilitati intelectuale, care au fost invitate la o cina aniversara organizata de Fundatia „Pentru Voi”.