Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS a lansat ieri, 10 decembrie 2008, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului, Pay it Forward ("Da mai departe"), campania care isi propune sa informeze cetatenii Bucurestiului cu privire la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.
 
Timp de trei luni, in perioada decembrie 2008 - februarie 2009, in Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara si Constanta, voluntari si activisti ONG vor fi disemina informatii referitoare la modul in care cetatenii si autoritatile pot contribui la indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Aceasta campanie este sustinuta de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare - Romania cu fonduri de la Ministerul Afacerilor Externe din bugetul de asistenta oficiala pentru dezvoltare internationala al Romaniei.
 
La evenimentul de lansare au participat Jan Sorensen, UNDP Resident Representative, Cristian Pirvulescu, Presedinte - Asociatia Pro Democratia, Viorel Micescu, Director Executiv – CENTRAS, Mihaela Rutjens – Directiei de Asistenta pentru Dezvoltare - Ministerul Afacerilor Externe, reprezentanti ai altor organizatii neguvernamentale.
 
In septembrie 2000, in urma summitului Natiunilor Unite, intr-un efort fara precedent, 191 de state membre si-au luat angajamentul de a actiona activ in sensul respectarii drepturilor omului. Acestea si-au propus: reducerea saraciei severe, asigurarea accesului la ciclul primar de invatamant, promovarea egalitatii intre sexe si afirmarea femeilor, reducerea mortalitatii infantile, imbunatatirea sanatatii materne, combaterea HIV/SIDA si tuberculoza, asigurarea durabilitatii mediului si crearea unui parteneriat global pentru dezvoltare. Pentru a masura progresul acestor actiuni, au fost stabilite o serie de obiective masurabile denumite Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (Millennium Development Goals). Tocmai pentru a veni in sprijinul acestui demers, campania "Da mai departe" isi propune sa obtina sustinerea si sprijinul bucurestenilor pentru cele opt obiective de dezvoltare fie prin donatii sau voluntariat pentru organizatiile non-profit care desfasoara activitati in acest sens.

"In Romania nu este stiut acest concept sau nu este imbratisat, insa Romania trebuie sa isi construiasca capacitatea si mecanismul de a deveni un stat donator consistent", a afirmat Jan Sorensen, UNDP Resident Repesentative. Acesta a mai subliniat si faptul ca pentru o tara donor fondurile alocate dezvoltarii internationale vor genera cresteri ale relatiilor economice, schimburilor culturale si prezentei diplomatice.

Directorul executiv CENTRAS, Viorel Micescu, a precizat ca potrivit Eurobarometrului din 2007, peste 52 la suta dintre romani nu stiau de acest concept de asistenta pentru dezvoltare a UE, fiind printre cei mai neinformati cetateni europeni in aceasta privinta.
 
Ministerul Afacerilor Externe isi propune sa sustina in continuare eforturile organizatiilor care sustin noul statut de stat donor pe care l-a obtinut Romania: "Vom continua intarirea capacitatii administrative si institutionale pentru a crea un profil de donator al Romaniei, statut pe care tara l-a dobandit cand a aderat la Uniunea Europeana", a spus directorul Directiei de Asistenta pentru Dezvoltare din MAE, Mihaela Rutjens. Aceasta a mai precizat ca, in 2007, Romania a raportat Comisiei Europene 80 de milioane alocate pentru asistenta pentru dezvoltare: "Romania si-a luat angajamentul cand a aderat la UE ca pana in 2010 sa contribuie cu aproximativ 247 de milioane de euro". Tinta asumata este de 0.70% din PIB pana in anul 2015.
 
Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, a explicat ca obiectivele mileniului se refera la o parte a drepturilor omului, mai precis la drepturile sociale care obliga statul sa intervina pentru a asigura indeplinirea lor. "Aceste drepturi sociale devin din nou importante in contextul crizei economice, care atrage dupa sine si o criza alimentara a tarilor sarace". Presedintele Pro Democratia a afirmat ca "exista interese politice precum mentinerea pacii sociale si mondiale, mai presus de intrebarea de ce sa oferim bani acestor oameni indepartati, in conditiile in care in tara noastra sunt foarte mulþi saraci, intrucat saracia de acolo ne afecteaza si pe noi".
 
Campania Pay it forward ("Da mai departe"), va consta în distribuirea de materiale informative, o expozitie care sa ilustreze cele opt obiective ale mileniului, dezbateri in licee si facultati, un proiect pilot de elaborare a unor instrumente de abordare a instrumentelor de dezvoltare, fiind destinata in principal tinerilor de 14-35 de ani. Va fi realizat un website: www.damaideparte.org dedicat promovarii obiectivelor de dezvoltare ale mileniului si diseminarii informatiilor cu privire la campania cu acelasi nume. Campania este finantata cu o suma de 20.000 USD insa o mare parte din activitati sunt si vor fi acoperite prin activitati de voluntariat, fiind implicati atat experti in relatii publice, consultanta si advertising cat si membri ai grupurilor tinta vizate de campanie.
 
Pentru informatii suplimentare, va puteti adresa Centrului de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS, persoana de contact Cristina Mastacan la cristina@centras.ro sau la telefon 021 223 0010.