6 castigatori din Romania, din cei 20 de finalisti din regiune se afla in cursa pentru Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2009, in valoare de 295.000 de euro.

Fundatia ERSTE a anuntat  numele celor 20 de proiecte castigatoare ale organizatiilor din Bosnia Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia (selectate dintr-o lista de 71 de proiecte finaliste), care vor intra in cursa pentru Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2009. La ceremonia de premiere, care va avea loc pe 25 iunie 2009 la Bucuresti, vor fi anuntate zece proiecte castigatoare si zece mentiuni de onoare. Suma de 295.000 de euro va fi impartita intre castigatori, in urmatoarea ordine:

Castigatorul premiului I: 40.000 euro
Castigatorul premiului II: 30.000 euro
Castigatorul premiului III: 20.000 euro
Locurile 4-10: 15.000 euro fiecare
Mentiuni de onoare pentru 10 organizatii (locurile 11-20): 10.000 euro fiecare.

Asadar, fiecare dintre cei 20 de castigatori se poate astepta sa primeasca cel putin 10.000 de euro la Ceremonia de Premiere.

Au fost selectate urmatoarele organizatii din Romania:
Caritas Alba Iulia
Fundatia Ruhama
Fundatia Sf. Francisc
Fundatia de Sprijin Comunitar
Romani CRISS
Sense International Romania

Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala a ales Bucuresti, capitala Romaniei, pentru a gazdui Ceremonia de Premiere 2009. Evenimentul va avea loc in data de 25 iunie, pe Terasa Teatrului National, "La Motoare"  si va onora castigatorii premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2009. Ceremonia va fi organizata pentru recunoasterea a 20 de proiecte remarcabile din tarile Europei Centrale si de Sud-Est, ale caror eforturi sunt indreptate catre schimbarea sociala si catre crearea unei societati cu sanse si oportunitati egale pentru toti indivizii. In timpul ceremoniei, nominalizatii vor avea ocazia sa stabileasca contacte si sa relationeze cu potentialii parteneri si finantatori. Premiul va sustine castigatorii primelor zece locuri cu un film promotional. Aceste materiale vor fi puse la dispozitia presei locale si internationale.

Singurul premiu de acest gen din regiune are ca scop recunoasterea si promovarea organizatiilor si proiectelor care intentioneaza sa creeze o societate echitabila si stabila, care sa includa grupurile dezavantajate si marginalizate. In competitia din acest an s-au inscris peste 1.300 de proiecte, din 8 tari din regiune. Au fost eligibile organizatii non-profit, administratii publice, societatea civila si initiative private, comunitati religioase si institutii media. Castigatorii au fost selectati de un juriu international, format din 17 experti recunoscuti.

De la infiintarea sa la inceputul anului 2007, Premiul Fundatiei ERSTE a evoluat considerabil din punct de vedere al scopului si al dimensiunii: valoare premiului a crescut de la 85,000 EURO in 2008 pana la 295,000 EURO in 2009, iar lista de tari care se pot inscrie in program s-a extins si ea.

Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala face parte din programul Social al Fundatiei ERSTE. Programul are ca obiectiv conturarea unei societati in Europa care sa permita participarea egala a tuturor indivizilor, care isi pot asuma responsabilitatea spre folosul binelui public.

Pentru mai multe informatii accesati  www.integrationaward.org.

Lista celor 20 de proiecte Ccastigatoare pentru Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2009

• Campania de prevenire a traficului de copii – Asociatia femeilor pentru lobby si actiune impotriva violentei si a traficului de femei, Skopje – Macedonia

•Campania de comunicare pentru rezolvarea situatiei celor stersi –Studio Paper, Ljubljana – Slovenia

• Cainele – ghid sau ajutor - Asociatia tinerilor cu handicap, Podgorica – Muntenegru

• Dezvoltarea si imbunatatirea sistemul de mediatori sanitari pentru populatia Roma din Romania - Romani CRISS – Centrul pentru interventie sociala si studii, Bucuresti –Romania

• Dezvoltarea programelor educationale inclusive si sustenabile pentru copii Roma – Fundatia Ruhama, Oradea –Romania

•  Diversificarea mijloacelor de trai pentru femeile vaduve din vestul Kosovo - Transrural Trust Kosova Gjakova – Kosovo

• Educatie pentru copiii cu surdocecitate si deficiente senzoriale multiple – Fundatia Sense, Bucuresti -Romania

• Fundatia – Fundatia  Sf. Francisc, Deva – Romania

• Imbunatatirea educatiei pentru romii din sudul Serbiei - Udruzenje gradjana Pomoc, Belgrad - Serbia

• Infiintarea unei retele de ingrijire la domiciliu in judetul Harghita – Caritas Alba Iulia – Romania

• In tacere,  in adierea vantului – Asociatia Adriatica a Skipperilor, Rijeka - Croatia

• Lazaret - Centru cultural si social - Atelier de arta din Lazaret, Dubrovnik – Croatia

• Orasul in/vizibil - DAH, Centrul Teatral de Cercetare, Belgrad- Serbia

• Project Man - Asociatia “Project Man”, Ljubljana- Slovenia

• Reintegrarea in societate a pacientilor cu probleme psihiatrice prin intermediul performantelor teatrale - Spitalul Psihiatric “Dr. Laza Lazarevic”, Belgrad - Serbia

• Restart Media Center – Restart, Zagreb - Croatia

• Serviciul MIBA Village - Fundatia pentru Microcredite “MIBA”, Tuzla – Bosnia Hertegovina

• Servicii Integrate pentru zonele rurale (Podul Turcului) – Fundatia pentru Sprijin Comunitar, Bacau –Romania

• Tacerea nu este de aur – Grupul pentru libertatea presei, Zagreb - Croatia
 
• Vrajitorii din OZ - Teatru in inchisoare - ONG "ApsArt", Centrul de Cercetare Teatrala, Belgrad- Serbia
 
Fundatia ERSTE isi desfasoara activitatea in regiunea Europei Centrale si de Sud Est. Impreuna cu partenerii sai, implementeaza o serie de activitati spre folosul binelui public. Infiintata in anul 2003, Fundatia si-a inceput activitatea doi ani mai tarziu, dezvoltand trei programe: Social, Cultura si Europa. Succesorul legal al primei Case de Economii austriece “Erste oesterreichische Spar-Casse”, cu o traditie de peste 190 de ani, Fundatia ERSTE este actionarul majoritar al Grupului ERSTE, fiind asadar si una dintre cele mai puternice organizatii de profil din Europa. Cele doua angajamente ale sale au radacini in istorie: Fundatia ERSTE are grija ca viitorul Grupului ERSTE sa fie cel al unei companii independente, prin urmare reinvesteste profiturile acestuia in activitati ce promoveaza binele public.

Contact:
Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2009, Biroul din Bucuresti
Oana  Soare
Tel. +40(0)731 730 964
E-mail: oana.soare@erstestiftung.org