Asociația Romano ButiQ organizează evenimentul multi-artistic “DIALOG”, care va avea loc la Muzeul Culturii Romilor (Str. Drumul Săbăreni nr. 101 -125), joi 28 iulie 2016, începând cu ora 17.30. Evenimentul, marchează finalizarea proiectului Cultura Romă: Învață, Explorează, Experimentează, derulat de Asociația Romano ButiQ în parteneriat cu Centrul pentru Studiul Holocaustului şi al Minorităţilor Religioase din Oslo, printr-o serie de reprezentări multi-artistice a culturii rome și va oferi publicului oportunitatea să interacționeze direct cu reprezentări și reprezentați ai culturii rome, în persoană sau prin intermediul rezultatelor artistice ale acestora.
 
În deschiderea evenimentului multi-artistic “DIALOG” va avea loc o scurtă conferință de prezentare a rezultatelor proiectului. Inițiativa Cultura Romă: Învață, Explorează, Experimentează demarată la finalul anului 2014 este un pilon important în dezvoltarea apetitului publicului general pentru produse artistice realizate de sau în colaborare cu artiști romi sau care explorează cultura și istoria etniei rome, încă mult prea puțin reprezentate în spațiul public românesc.

Conferința va fi urmată de vernisajul instalației artistice „Dialog” care pune în oglindă lucrări create de artiști romi precum Eugen Raportoru,  George Vasilescu, Mihaela Câmpeanu, Anton Nistor cu produse create de meșteșugari romi și fotografii prin care se sublinează evoluția culturii rome meșteșugărești, impactul întâlnirii dintre arhaic și modern, dintre designer și meșteșugar, concept și tehnică, dar și fotografii realizate de artiști fotografi internaționali. Evenimentul se va încheia prin prezentarea unui “DIALOG” muzical susținut de formația Mahala Rai Banda și taraful Marinache care va scoate în evidență noul și vechiul din cultura muzicală romă.
 
Proiectul Cultura Romă: Învață, Explorează, Experimentează își propune să explice, documenteze și să reprezinte mai bine diversitatea și particularitățile culturii rome către publicul larg prin reducerea decalajului de cunoaștere a acestei culturi în rândul ne-romilor și prin inițierea unui dialog multicultural și artistic bazat pe cunoaștere, apreciere și respect. Proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.