Centrul Ceh vă așteaptă și în această săptămână în zilele de luni și de marți, de la ora 20:00, cu două proiecții care propun o schimbare de perspectivă – intrăm în lumea animalelor odată cu proiecţia filmului Bestiaire, la Documentary Mondays și suntem invadați de personaje de benzi desenate  deodată cu protagoniștii filmului Who Wants to Kill Jessie, pe 20 noiembrie, la Fiction Tuesday. 

Relațiile dintre oameni și animale s-au desfășurat într-o permanentă tensiune timp de multe secole, însă astăzi pare că am ajuns, cu ajutorul tehnicii, la un echilibru – nu ne mai este frică de ele, pentru că știm cum să le supunem. Spațiile mici, industrializarea, zgomotele puternice au devenit cotidiene pentru noi, însă animalele, puse în prezența acestor elemente, sunt dezorientate și nu sunt în stare să proceseze ce se întâmplă cu ele. Luni  vedem în Bestiaire cum regizorul Denis Côté aduce privitorul în intimitatea animalelor. Pe măsură ce documentarul se adâncește într-o excursie prin Parc Safari în Quebec, nu mai e clar cine este observatorul: Côté sau animalele? 

Documentarul, care a fost proiectat în acest an la Cannes, nu necesită foarte multe cuvinte, iar singurele intervenții vorbite par să contemple situația în care oamenii și animalele au ajuns să viețuiască pe pământ.

Marți ne desprindem de lumea tăcută din Bestiaire și urmărim la Fiction Tuesday o comedie sci-fi, care surprinde urmările nedorite ale intervenției oamenilor în lumea viselor. Soția inventatorului Jindrich încearcă să-i elimine acestuia coșmarurile, însă o aduce în schimb la viață pe Jessie, supereroina unei benzi desenate. Filmul capătă amploare când realizăm că în lumea noastră au pătruns, odată cu Jessie, și dușmanii săi, iar viața soților se transformă într-un fiasco umplut în timp real de replici din bule de dialog. La o privire mai atentă, Who Wants to Kill Jessie, în regia lui Václav Vorlíček, dezvăluie prin satiră dorința unui regim totalitar care ar controla visele și fanteziile oamenilor. 

Deși Bestiaire și Who Wants to Kill Jessie par inițial total diferite, ceea ce le leagă este manipularea pe care omul o face cu privire la cele două lumi, transformările pe care acesta le dorește devenind o realitate tristă în cadrul primului film și o distopie, ce-i drept comică, pentru cel de-al doilea. 
Vă așteptăm așadar la Centrul Ceh, luni pentru Bestiaire și marți pentru Who Wants to Kill Jessie, de la ora 20:00. Intrarea este liberă, se face de la 19:30 și berea este din partea casei!

Evenimente Facebook: DM & FT
 
***
Centrul Ceh
este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.
 
Parteneri media: Radio Tanănana, AGERPRES, Arte şi Meserii, Radio România Cultural, Romania Journal, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.