Asociația pentru Dezvoltare Durabilă GrooveON continuă și în acest an demersul de a construi primul Muzeu Viu din România. Lansat în 2014, proiectul La Origini își propune cercetarea și păstrarea valorilor care conturează istoria si specificul etnografic al țării prin reconstrucția, reproducerea și restaurarea satului Tecșești din Munții Apuseni. În prezent, etapa de proiect din acest an este în căutare de fonduri. 

Construcția efectivă va începe în luna iulie a acestui an, atunci când peste 60 de voluntari din toată țara vor participa la Tabăra de (Re)Creație. Pe parcursul verii, voluntarii își propun să finalizeze clădirile sectorului neolitic din cadrul muzeului. Căsuța Vraciului sau Căsuța Olarului reprezintă doar o parte din așezămintele care vor fi construite în 2017. Muzeul este situat în Tecșești, județul Alba, un sat izolat din Munții Apuseni și este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într­un spațiu care reconstituie istoria și tradițiile românești. În anii trecuți, proiectul a reușit deja să reconstruiască în proporție de 70% sectorul neolitic al satului Tecșești. 

Pentru a putea finaliza lucrările, asociația are nevoie de fonduri. Sumele strânse vor fi folosite pentru a cumpăra materialele necesare construirii așezămintelor, precum trestia pentru acoperișuri și uneltele sau pentru a acoperi cheltuielile pentru benzină, escavatorist și meșteri.
Cei interesați în păstrarea valorilor autentice românești pot susține proiectul prin donații on-line, pe platformele Galantom.ro și Sprijină.ro, dar și pe site-ul laorigini.org. O parte din voluntarii din acest an s-au implicat în procesul de fundraising. Dincolo de munca voluntară pe care o vor presta în această vară, ei și-au invitat deja prietenii și cunoscuții să doneze.

„Sprijin La Origini pentru că mi se pare o alternativă educativă și de succes la turismul obișnuit… Cred ca împreună putem să oferim o noua perspectivă asupra istoriei și tradițiilor care ne-au format și să punem în valoare inițiativa unor oameni cu idei valoroase”, spune Alina Toma, voluntar La Origini și fundraiser pe galantom.ro.

Pentru a continua construcțiile din Muzeul Viu de la Tecșești, se pot face donații și pe Sprijină.ro, unde fiecare donator va primi în cuantumul sumei oferite câteva cadouri simbolice, precum o colecție de folclor autentic, culeasă de echipa La Origini în 2015, o vacanță de câteva zile la Muzeul Viu de la Tecșești sau accesul la festivalul Nedeia 2017.

La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești este un proiect realizat de Asociația Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove ON. Aceasta promovează tradițiile autentic românești și are ca misiune cercetarea și păstrarea valorilor care contureaza istoria si specificul etnografic al țării. Fondată în 2012 de o comunitate de oameni iubitori de legendă, de cultură locală și de tradiții, asociația este o platforma care promovează metodele de liberă exprimare prin diverse acte artistice: film, fotografie, pictură, teatru, literatură sau muzică. Pentru mai multe informații puteți accesa pagina www.laorigini.org.