În cadrul proiectului La Pas / Slowing down, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare au propus un concurs de rețete tradiționale, dorind să pună în valoare gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural din Banat. După jurizarea celor 17 rețete primite, 3 dintre acestea vor fi premiate și gătite de către experți culinari în cadrul evenimentului de premiere. 

Concursul de rețete tradiționale Gustul ca patrimoniu, prima acțiune din cadrul proiectului La Pas, s-a derulat în luna septembrie 2018, adresându-se unui public larg și urmărind să pună în lumină relația dintre gastronomia și cultura regională. 

Miercuri, 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, se va organiza la  Centrul Cultural Ambasada, de la ora 19.00, evenimentul de premiere a rețetelor câștigătoare. Acesta va fi urmat de o masă rotundă pe tema valorizării relației dintre hrană și cultură. 

De la „varză a la Cimișoara”, „porumbei cu mere și merișoare”și „plăcintă acră cu ludaie, mere și nucă”, trecând prin „turcii cu pături” și „păturată pe crumpi” și ajungând la „gogoși pe abur” și „caș de gutui”, toate rețetele primite au intrat în atenția membrilor juriului. Laura Laurențiu, bucătar și blogger la RețeteCaLaMama, Horia Șimon,  chef la Dor de Origini Românești, și Lucian Cuibus, reprezentant Slow Food Cluj- Transilvania, au punctat specificului regional, utilizarea  ingredientelor naturale și originalitatea abordării.

Rețetele câștigătoare vor fi preparate în prealabil de către bucătarii La Pas, iar în cadrul evenimentului vor fi oferite publicului spre degustare. Participanții la eveniment vor putea degusta și alte produse artizanale de panificație și vin local oferite de partenerii evenimentului. Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, și se poate realiza doar pe bază de înscriere la adresa lapas@cries.ro
 
Eveniment de premiere: 10 octombrie 2018, ora 19.00, Centrul Cultural Ambasada, Str. Anton Seiller nr. 2, Timișoara
 

Producători: Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.
Parteneri: Centrul de Informare Turistică Margina, Prospero, Crama PetroVaselo, Reciproc Cafe și Băcănie, Șef Horia Șimon, Slow Food Cluj-Transilvania.
Parteneri media: Modernism.ro, Practic în Bucătărie, Radio România Cultural, Gastro Art, Observator Gastronomic, Manifest Bon Vivant.
Proiect desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

***
La Pas/Slowing down este un proiect cu o dezvoltare graduală în anii viitori, prin care se  încurajează un model responsabil de consum și producție din partea tinerilor, micilor producători, organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor și cafenelelor interesate să introducă în oferta lor produse locale. În anul 2018, în cadrul proiectului se va coagula un grup de analiză strategică (BREAD), se vor realiza 2 prototipuri de vehicule alternative pentru promovarea producției și consumului sustenabile, se va dezvolta o bază de date cu mici producători locali din județul Timiș, se va iniția un program educațional pentru promovarea consumului responsabil în rândul tinerilor și se va alcătui un ghid pentru evenimente culturale sustenabile. Pentru 2019, se elaborează conceptul pentru organizarea unei competiții artistice având ca tematică hrana, precum și a Festivalului La pas, un eveniment cultural de dezvoltare durabilă.