Noaptea Muzeelor, fenomenul cultural ce se desfășoară anual în România și în toată Europa, și-a încheiat, în noaptea de 19 spre 20 mai, cea de-a XIV-a ediție. 50 de muzee și alte organizații culturale prietene ale Nopții Muzeelor din București și peste 90 de complexe muzeale din toată țara au oferit publicului vizitator o varietate amplă de evenimente concepute special pentru seara de 19 mai. 

La fel de generos și entuziast ca și la edițiile trecute, publicul a depășit așteptările, cifrele dovedind faptul că această manifestație culturală are, de fiecare dată, un impact pozitiv.
 
“Indiferent dacă plouă sau nu, Noaptea Muzeelor este un succes. Nu urmărim puhoaie de vizitatori și alte cifre. Pentru noi alte detalii contează cu adevărat: tineri in trening si munciți care ascultă fără să respire muzică clasică, terase de restaurant pe a căror pereți se proiecta programul Nopții Muzeelor, biserici care-și țin ușile deschise până la miezul nopții pentru oamenii care doresc să se mai reculeagă între două vizite, persoane de toate vârstele care au vizitat pentru prima oară în viața lor un muzeu, colegi de breaslă care se solidarizează pentru a-și câștiga dreptul la demnitate profesională, copii care fac crochiuri după model într-un muzeu de artă sau care cred că statuile sunt vii. Aceasta este valoarea socială a unui muzeu, una incontestabilă!”, directorul executiv al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, entitatea organizatoare a Nopții Muzeelor în România, a declarat Dragoș Neamu, la finalul ediției. 

Fiecare complex muzeal participant a încercat să-și suprindă vizitatorii pregătindu-le expoziții diferite dar și activități culturale conexe. 
De exemplu, Muzeul Național de Geologie și-a întâmpinat cei 11100 vizitatori  cu un program de vizitare special, cum ar fi venisajul expoziției “Centenar Geologic”. La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, cei 1610 vizitatori au fost purtați,  pe ritmuri de jazz, într-o călătorie pe Dunăre. 

2.778 de vizitatori au trecut pragul Muzeului Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, care a  pregătit o expoziție în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte din București, Hărțile Timpului care își propune să redefinească relația între artă și știință.
 
Muzeele Municipiului București au numărat 13250 de vizitatori,  Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” peste 10.000. Alți 1.333 de vizitatori s-au plimbat până la Ferma Animalelor, în Pantelimon.
 
Din țară, s-au raportat 5.800 vizitatori la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj și la Muzeul Farmaciei și 4000 la Muzeul de Artă Cluj. Muzeul Buzău și colecțiile externe au primit 3.770 de vizitatori. 

La Iași, Complexului Muzeal National „Moldova", Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu" au avut 4720 de vizitatori, Muzeul Etnografic al Moldovei - 2780, Muzeul de Arta - 2530, Muzeul de Istorie a Moldovei - 3750, Muzeul Unirii – 6055, Palatul „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa – 1850, Târgul Meșterilor Populari, din fața Palatului Culturii – aproximativ 10000 de persoane.
 
Și anul acesta, după succesul înregistrat la ediția trecută, peste 3200 de exploratori au folosit aplicația Questo pentru a descoperi 30 de muzee din România. Cele mai populare tururi au fost:
• Cimitirul Bellu - peste 1000 de utilizatori
• Muzeul Antipa - peste 500 de utilizatori
• Complexul Muzeal Bistrița – peste 250 de utilizatori
• Palatul Culturii – peste 230 de utilizatori
• Muzeul de Artă Baia Mare – peste 170 de utilizatori.

Este important de precizat că muzeele vor putea fi explorate și după acest eveniment, pentru că tururile vor rămâne disponibile gratuit în aplicație. Aplicația se poate descărca gratuit de AICI
 
“Questo transformă vizita la muzeu într-o experiență interactivă care atrage oamenii. La Noaptea Muzeelor am reușit să ghidăm peste 3200 de copii, tineri și familii în muzeele din România, iar până la sfârșitul anului ne propunem să ajungem la peste 20000”, a declarat  co-fondatorul Questo, Claudiu Petria.
 
Deși Noaptea Muzeelor s-a încheiat, muzeele își așteaptă în continuare vizitatorii, inclusiv cele care nu au participat la circuitul muzeal al acestei ediții.