Marele premiu al celei de-a VII-a editii a Galei Societatii Civile a revenit Asociatiei Kogayon pentru proiectul “Stop vanatorii in parcurile nationale”. Ales din totalul de 174 de proiecte inscrise anul acesta, proiectul Asociatiei Kogayon s-a detasat de celelalte, fiind considerat cel mai bun exemplu al fortei de convingere de care poate dispune societatea civila din Romania.

Pornit ca reactie la o propunere legislativa care permitea vanatoarea in parcurile nationale si in  ariile naturale protejate, proiectul dezvoltat de catre Asociatia Kogayon a reusit sa mobilizeze un numar impresionant de sustinatori si sa opreasca promulgarea legii care, prin continutul ei, permitea distrugerea unei parti importante din patrimoniul natural romanesc. Proiectul Asociatiei Kogayon a obtinut de asemenea Premiul I la sectiunea Protectia Mediului si Premiul I la sectiunea Buget - / Eficienta +, reusind sa se remarce atat prin mutatia pe care a generat-o la nivelul constiintei colective, cat si prin resursele implicate (buget 1000 RON).



In lupta pentru marele premiu, proiectul "Stop vanatorii in parcurile nationale" a concurat cu celelalte opt proiecte care au fost desemnate castigatoare la nivel de sectiune. Este vorba despre proiectul "Material Auxiliar de Istorie a Minoritatilor Nationale din Romania" dezvoltat de catre Centru Regional PER Pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est (Locul I, sectiunea Educatie si cercetare), proiectul "Festivalul PLAI" al Asociatiei Culturale Sunet Ambianta Timisoara (Locul I, sectiunea Arta si cultura), proiectul ”Justitie Terapeutica pentru Consumatorii de Droguri” - Liga Apararii Drepturilor Omului, filiala Satu Mare (Locul I, sectiunea Apararea drepturilor individuale/ colective), proiectul "O sansa pentru viata" derulat de Asociatia REACT (Locul I, sectiunea Comportament civic si participare publica), proiect "Centrul de Ingrijiri Paliative "Sfanta Irina" al Fundatiei Sfanta Irina (Locul I, sectiunea Sanatate), proiectul "Servicii de suport pentru apartinatorii bolnavilor incurabil” dezvoltat de Hospice Casa Sperantei (Locul I, sectiunea Servicii sociale pentru categorii defavorizate) si proiectul „Orizonturi Deschise” al Fundatiei Dinu Patriciu (Locul I, sectiunea Dezvoltare economica si sociala).

Detalii despre toate proiectele castigatoare pot fi gasite accesand urmatorul link: http://www.galasocietatiicivile.ro/castigatori.php  

Mai mult, pe langa premiile pe sectiuni acordate anul acesta, juriul Galei Societatii Civile a decernat si trei premii extra-concurs proiectelor  “Scoala te face mare!” - Asociatia Ovidiu Rom, “Servicii integrate pentru zona rurala” - Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau si “Atlas de Mitocanie Urbana” initiat de Radio Guerrilla. Aceste premii sunt acordate, la propunerea membrilor juriului, proiectelor si initiativelor care nu au fost inscrise in competitie dar care au adus un beneficiu evident societatii, reusind sa atraga atentia asupra unor probleme reale cu care aceasta se confrunta.



Referitor la competitie, implicatiile acesteia si calitatea proiectelor inscrise anul acesta, Robert Turcescu, unul dintre membrii juriului declara: „De ce am ales sa sustin Gala Societatii Civile? Evenimentul in sine e important. Dar, dincolo de seara de gala, trebuie vazut si inteles fenomenul: e o oportunitate extraordinara de a constata ca traim nu doar pentru prezentul imediat si continuu, dar si cu dorinta de a proiecta asteptari pentru maine. Intr-o perioada in care societatea civila din Romania pare tot mai preocupata sa dezvolte doar la nivel teoretic strategii de lupta cu egoismul, cu nepasarea si chiar cu prostia, e reconfortant si intr-o buna masura linistitor sa intalnesti oameni care actioneaza cu proiecte definite. De fiecare data am insa o mare problema: eu, unul, as premia toate aceste proiecte. Ma las prins in jocul jurizarii si al stabilirii unor ierarhii doar pentru ca sunt convins ca orice competitie are nevoie de un podium pentru a deveni tot mai buna de la un an la altul. Ceea ce, fara indoiala, cu "Gala Societatii Civile" deja se intampla!"
 
Din juriul Galei Societatii Civile, editia 2009, au mai facut parte: Aurora Liiceanu - Cercetator stiintific senior, Institutul de Filosofie si Psihologie "Constantin Radulescu-Motru" al Academiei Romane, Radu Paraschivescu - Scriitor, traducator si senior editor, Editura Humanitas, Catalin Stefanescu - Realizator si moderator, TVR 1, Cristian Tabara - Realizator si prezentator, PRO TV si Luciana Simona Velea - Cercetator Stiintific Principal - Institutul de Stiinte ale Educatiei (Educatie si cercetare / Arta si Cultura); Iulian Comanescu - Jurnalist, Managing Partner "Comanescu"; Alexandru Lazescu – Jurnalist si Presedinte Asociatia eRomania Gateway; Mariela Neagu - fost Secretar de stat, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului; Doina-Olga Stefanescu - Conferentiar universitar dr., Facultatea de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Marian Voicu - Jurnalist, realizator si prezentator emisiuni,  Europa FM, TVR (Apararea drepturilor individuale/ colective si Comportament civic si participare publica); Cristiana Copos – Vicepresedinte, Fundatia Renasterea, Dana Deac – Director TVR 1, Medeea Marinescu, actrita Teatrul National Bucuresti, Mihaela Radulescu - Jurnalist si realizator emisiuni, Antena 1, Dumitru Sandu – Profesor Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti (Sanatate si Servicii sociale pentru categorii defavorizate); Corneliu Belciug – Jurnalist, Green Report, Calin Georgescu - Director Executiv, Centrul National pentru Dezvoltare Durabila, Sorin Ionita - Director de Cercetare, Societatea Academica din Romania, Cristian Lascu – Presedinte, Grupul de Explorari Speologice si Subacvatice si Redactor-sef, Revista National Geographic Romania.

Sponsori si parteneri: Rompetrol, BRD, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, URSUS Breweries, Europa FM, 24 FUN, HotNews.ro, StiriONG.ro, Descopera, EurActiv.ro, Green-report.ro, Transfer.ro, ResponsabilitateSociala.ro, Elevate, Oops Media, Spin Media, Casia Communication, Printco, Kaustik, Primaria Sectorului 1, Primaria Municipiului Bucuresti. Gala Societatii Civile este un eveniment sustinut de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
 
Despre Millenium Communications:
Intreaga organizare a evenimentului, precum si managementul proiectului "Gala Societatii Civile" sunt realizate de Millenium Communications. Infiintata in 1998 ca agentie de relatii publice, Millenium Communications este in prezent un grup de comunicare format din 4 companii autonome: Millenium Communications PR, Millenium Communications BTL, Millenium Communications Proiecte si Rusu+Bortun. Pe langa Gala Societatii Civile, Millenium Communications Proiecte organizeaza alte doua proiecte proprii: Internetics si AdPrint.