Collegium la final: 1500 de beneficiari ai fondului pentru excelență în educație


CLUJ – NAPOCA, 30 Septembrie 2009 –„Collegium. Excelență în Educație”, program implementat de Fundaţia Comunitară Cluj şi susţinut de compania Electrogrup SA a sărbătorit miercuri, 30 Septembrie 2009 încheierea programului alături de elevi, studenti, profesori, voluntari, parteneri şi alţi susţinători.

“Collegium. Excelență în Educație”, program lansat în luna martie de Fundația Comunitară Cluj și partenerul său, compania Electrogrup SA, și-a propus dotarea instituțiilor de învățământ clujene. Patru instituții de învățămânat au primit finanțări în valoare totală de 70.000 lei pentru a pune în practică proiectele lor:

“Cabinetul de informatică în secolul XXI”, Școala “Emil Isac”
“Prin implementarea proiectului  “Cabinetul de informatică în secolul XXI”  Şcoala Emil Isac devine un centru educaţional comunitar care oferă beneficiarilor ei acces şi şanse egale la informaţie …..dar mai mult decât  atât proiectul crează o punte de legătură între elevii unei şcoli dintr-un cartier clujean şi lumea întreagă .” Dioszegi Erzsebet, Scoala “Emil Isac”

“Sala multimedia “Octavian Goga” - mijloc de susținere a calității educației”, Școala “Octavian Goga”
“Sala multimedia "Octavian Goga" înseamnă pentru noi un salt mare către un învățământ de calitate. O sală obișnuită de clasă s-a transformat într-un spațiu deschis în care interferențele dintre discipline diferite și modalități diferite de predare sunt accesibile. A fost o năzuință care acum, iată, s-a împlinit.” Delia Georgeta Bob, Director adjunct Școala “Octavian Goga”

“Ludoteca – mediu de stimulare terapeutic”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI)
“Dacă nu ne-am juca, realitatea ar fi mai greu de suportat. În acest sens am conceput proiectul “Ludoteca - mediu de stimulare terapeutic“. Prin activitățile desfășurate am răspuns nevoilor terapeutice ale copiilor cu CES din instituția noastră. Am oferit libertate, dar controlată prin reguli explicite. Activitățile propuse au vizate diverse paliere ale dezvoltării personalității copiilor (Inteligență Emoțională, dezvoltare cognitivă, stimulare psihomotorie etc.). Erika Andras, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă
“Laborator multimedia – laborator clinic”, Parodontologie UMF Cluj

„Proiectul „Laborator multimedia-Laborator clinic” finanţat de Fundaţia Comunitară şi firma Electrogrup a venit în întâmpinarea unei nevoi cu care s-a confruntat Catedra de Parodontologie a Facultăţii de Medicină Dentară, UMF „Iuliu Haţieganu”. A fost astfel posibilă perfectarea laboratorului preclinic al catedrei, ceea ce, considerăm noi, va creşte calitatea actului educaţional. Considerându-se că eficienţa învăţării creşte atunci când cunoştinţele se exprimă într-o convergenţă a textului şi imaginilor s-a urmărit punerea la punct a unui sistem de transmisie în direct către studenţi, a unor manopere executate de cadrul didactic, bazat pe conceptul learning-by-doing.”Alexandra Roman, sefa catedrei de Parodontologie a Facultăţii de Medicină Dentară, UMF „Iuliu Haţieganu”

Referindu-se la semnificația acestui program, Simion Mureșan, director general al Electrogrup SA, a declarat: “Credem că răspunsul la o parte din problemele comunității se află în comunitate. Succesul Programului Collegium se datorează colaborării reușite între reprezentanții instituțiilor publice, ai mediului privat, organizațiilor non-profit și ai mass - mediei clujene. Investiția de azi, în dotările moderne realizate la cele patru instituții de învățământ, se va întoarce în comunitate prin tinerii clujeni, beneficiarii
de azi ai acestui program care dorește să susțină calitatea actului educațional.”

În cadrul concursului de finanțare, 36 de echipe formate din profesori, elevi/studenți și voluntari au trimis aplicații care au răspuns unor nevoi existente în cadrul instituțiilor lor. Selecția câștigătorilor și departajarea proiectelor a fost făcută ținând cont de criteriile de evaluare expuse în ghidul de program de către un juriu format din reprezentanți ai companiei Electrogrup SA, Fundației Comunitare Cluj, Inspectoratului Școlar Județean Cluj, organizației Habitat pentru Umanitate Cluj și ai postului Realitatea TV Cluj.

Vorbind despre programul „Collegium. Excelență în Educație”, primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Sorin Apostu, a declarat: „Primăria a sprijinit această iniţiativă încă de la lansare, deoarece considerăm că este importantă pentru comunitate, Cluj-Napoca fiind un oraş al educaţiei şi al cunoaşterii.
Sunt mândru că avem aici atâţia elevi şi studenţi talentaţi şi creativi, tineri care pun multă pasiune şi inteligenţă în munca lor. Mulţumirea mea este cu atât mai mare cu cât aceştia lucrează alături de profesori entuziaşti şi bine pregătiţi, care au înţeles că a fi dascăl nu se reduce la orele predate la şcoală, ci înseamnă şi dezvoltarea elevilor şi studenţilor dincolo de clasă”.
În cadrul evenimentului care a marcat încheierea programului au fost prezentate rezultatele fiecărui proiect, cu accent pe impactul produs în instituțiile beneficiare. Aproximativ 1.500 studenți și cadre didactice beneficiază de dotarile și amenajările realizate prin programul “Collegium. Excelență în Educație”.

Pentru a vedea rezultatele obținute în urma implementării celor patru proiecte, clujenii sunt invitați pe parcursul zilei de 30 septembrie la “Ziua Porților Deschise” în instituțiile câștigătoare (găsiți anexat datele de contact).

http://collegium.fundatiacomunitaracluj.ro/

***
Fundaţia Comunitară Cluj are misiunea de a îmbunătăţi viaţa locuitorilor din zona Cluj prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative de dezvoltare locală. Fundaţia Comunitară contribuie la oferirea de şanse egale locuitorilor din zona Cluj şi la dezvoltarea locală. Fundaţia Comunitară Cluj este una din primele iniţiative de acest gen din România şi se numără printre cele 1400 de fundaţii comunitare active în peste 51 de ţări de pe toate continentele.

***
Electrogrup SA derulează, la nivel naţional, proiecte complexe de infrastructură energetică şi de telecomunicaţii, prin cele şase puncte de prezenţă din Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Galaţi. Având o experienţă de peste 12 ani în sectorul construcţiilor de infrastructură, compania are ca beneficiari importanţi operatori de pe piaţa de profil.

Simona Şerban
Director executiv Fundaţia Comunitară Cluj
Tel: +40-264-434.618; Fax: +40-264-434.619
E-mail:  simona.serban@fundatiacomunitaracluj.ro   
www.fundatiacomunitaracluj.ro 

Iunia Cordea
Șef Departament Comunicare Electrogrup SA
M: 0730 202650
E-mail: iunia.cordea@electrogrup.ro
www.electrogrup.ro

CONTACT INSTITUTII BENEFICIARE

“Cabinetul de informatică în secolul XXI”
Școala “Emil Isac” - Str. Giordano Bruno, Nr. 46, persoana de contact Dioszegi Erzsebet/0723 628 406

“Sala multimedia “Octavian Goga” - mijloc de susținere a calității educației”
Școala “Octavian Goga” - Aleea Peana, Nr. 16, Tel. 0264-561 122, persoana de contact: Cristina Lazăr/ 0721 94 09 86

“Ludoteca – mediu de stimulare terapeutic”
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) - Str. George Cosbuc, Nr. 1, Tel. 0040 264 595.398, persoana de contact: Erika Haynalka Molnar/ 0744 66 27 44

“Laborator multimedia – laborator clinic”
Parodontologie UMF Cluj - Str. Victor Babeş Nr. 15, Et. II, persoana de contact Dr. Alexandra Roman/ 0722 62 74 88