În București au fost aplicate 69 de sancțiuni contravenționale privind ocuparea abuzivă a locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 9200 de lei. Datele au fost furnizate de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București, în urma unei solicitări înaintate de Fundația Motivation România, și fac referire la perioada 1 ianuarie – 12 august 2018.

Din luna iulie 2018, a intrat în vigoare Ordonanța nr. 69/2018, conform căreia șoferii care parchează abuziv pe locurile pentru persoanele cu dizabilități riscă amenzi între 1.000 și 2.000 lei și ridicarea maşinii.

Poliția Locală a Municipiului București pune la dispoziția celor care constată cazuri de ocupare abuzivă a locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități numărul scurt 021.9752.

La nouă luni de la lansarea campaniei de conștientizare „#PeBune?”, Fundația Motivation România atrage din nou atenția privind eliberarea locurilor de parcare ocupate abuziv, destinate persoanelor cu dizabilități. Campania se adresează șoferilor cu și fără dizabilități, precum și publicului larg și transmite un mesaj de încurajare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități din România.

În cei 23 de ani de activitate am încurajat peste 20.000 de beneficiari ai programelor noastre de recuperare activă și instruire pentru viață independentă să se implice în viața comunității și să încerce să-și recapete cât mai multe aspecte din viața anterioară diagnosticului de leziune medulară. Una dintre activități este șofatul, care îi scoate din zona de izolare și îi apropie mai mult de comunitate. Prin campania „#PeBune?” ne dorim ca oamenii să înțeleagă că în România există persoane cu dizabilități, că trebuie să aibă acces la aceleași servicii ca noi toți și că pot fi deopotrivă șoferi sau pasageri, cu drepturi egale în trafic”, a declarat Cristian Ispas, Director General al Fundației Motivation România.

La nivel național, numărul șoferilor cu dizabilități care au solicitat modificări ale autovehiculelor proprietate personală a depășit cifra de 2500, în perioada 1 ianuarie 2017 – 29 mai 2018. Datele au fost oferite de Registrul Auto Român, în urma unei solicitări înaintate de Fundația Motivation România.

Campania „#PeBune?” se desfășoară, în prezent, în peste 260 de magazine la nivel național, și este susținută de Mega Image, Praktiker, IKEA România, Mega Mall, Mall Aurora Bacău, Sun Plaza, Coresi Shopping Resort Brașov și Shopping City Târgu Jiu. În cadrul magazinelor și centrelor comerciale mesajul campaniei este distribuit prin pliante informative, autocolante pentru autoturismele proprii sau panouri publicitare de mici dimensiuni amplasate la locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități cu mesajele campaniei. Partener media al campaniei este postul de radio Europa FM.


***
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și angajare și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 20.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.