Domnului Daniel Florea, Primar al Sectorului 5
 
 
Noi, organizaţiile semnatare,  ne exprimăm indignarea față de decizia Primăriei Sectorului 5 de a evacua Centrul Caracuda, singurul centru dedicat serviciilor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri pentru persoane dependente de droguri din Ferentari. 
 
Asociația Carusel a dezvoltat o relație de lungă durată cu membrii comunității locale, reușind să aibă numeroase rezultate pozitive de la deschiderea centrului. În 5 ani de activitate, la Centrul Caracuda 5000 de persoane au primit servicii  de bază gratuite,  s-a realizat un program de schimb de seringi care a scăzut riscul de transmitere HIV, hepatite sau alte boli transmisibile prin folosirea în comun a seringilor, străzile cartierului au fost curățate de seringi trasformând zona într-una mai sigură pentru toți. Până în prezent, protocolul semnat cu Primăria sectorului 5 a fost unul benefic pentru asociație, pentru că le-a permis să își desfășoare activitatea acolo unde era cea mai mare nevoie. Totodată, Asociaţia Carusel a finanţat serviciile sociale oferite de centrul Caracuda în comunitate exclusiv din surse proprii, fără o implicare directă din partea Primăriei. 
 
Intervenţia Asociaţiei Carusel a avut un impact benefic major pentru beneficiarii Centrului, dar şi pentru comunitate, atât prin experienţa organizaţei de a gestiona problemele specifice unor categorii vulnerabile de populaţie, dar şi din perspectiva continuităţii acestui tip de intervenţie. Acest proces de schimbare început de Carusel este unul de lungă durată, și este regretabil că această decizie duce la blocarea activității Carusel fără ca primăria să aibă un plan concret de măsuri pentru a înlocui serviciile deja existente. Inevitabil, consumatorii de droguri, una dintre cele mai vulnerabile comunităţi, rămâne fără sprijinul necesar pentru supraviețuire.
 
Servicii precum cele oferite de Asociația Carusel prin Centrul Caracuda sunt recunoscute și recomandate la nivel internațional (de organizații precum Organizația Mondială a Sănătății, UNAIDS- Programul Națiunilor Unite pentru HIV și SIDA, CDC- Centrul pentru prevenirea și controlarea bolilor, etc.) ca fiind dintre cele mai eficiente în prevenirea transmiterii HIV, Hep. B, Hep. C. De altfel, în perioada în care aceste servicii nu au mai avut finanțare (2010-2012), prevalența HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a crescut la 49.2% .
 
Este binevenită intenția Primăriei de regenerare urbană. Însă procesul de regenerare urbană nu trebuie să ignore nevoile celor mai vulnerabili dintre noi. Înţelegem că Primăria doreşte să iniţieze propriile servicii sociale dedicate acestui segment de populaţie. Dacă există un astfel de plan, acesta trebuie făcut public și discutat în profunzime cu actorii din teritoriu. Ar fi cel puțin firesc, dacă nu și mult mai eficient, ca înființarea unor noi servicii să fie făcută în parteneriat cu cei care cunosc cel mai bine problematica și au experiența directă a lucrului cu persoane dependente de droguri. Acest tip de asistență socială este extrem de dificil și presupune câștigarea încrederii beneficiarilor iar prezența Asociației Carusel în cartier reprezintă o resursă importantă pe care autoritatea locală nu trebuie să o îndepărteze. 
 
În acest context, solicităm primăriei să își reconsidere decizia luată și să prelungească protocolul care permite Asociației Carusel să își desfășoară activitatea în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Este de datoria primăriei să înceapă un dialog constructiv cu experții Carusel pentru a înțelege mai bine activitatea acestora, și pentru a gândi împreună soluțiile cele mai potrivite pentru a aborda problemele consumatorilor de droguri injectabile din cartier. 
 
Vă stăm la dispoziție pentru cazul în care doriți continuarea acestui dialog. Persoană de contact: Oana Preda, oana@ce-re.ro, 0723547870.
 
Vă mulțumim,
 
Oana Preda, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
 
Active Watch
Agenția Împreună
Asociația ACCEPT
Asociația Alternative Sociale
Asociatia Asistenților Sociali din România (ASproAS)
Asociația Centrul pentru Inovare Publică
Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară 
Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Asociația E-romnja
Asociatia Four Change
Asociația Front (Feminism România)
Asociația Komunitas
Asociatia Lindenfeld, programul Campanie Împotriva Homofobiei și Transfobiei
Asociația Mai Mult Verde
Asociația MozaiQ
Asociația O Del Amenca
Asociația Partener pentru Tine
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki- APADOR-CH
Asociatia pentru Dialog, Ocupare și Migrație CONECT
Asociația pentru Educație și Justiție Socială HUMAN CATALYST
Asociația pentru Tranziția Urbană
Asociatia Regională de Educare a Adulților Suceava – AREAS
Asociația REPER21
Asociația Romano ButiQ
Asociația Română Anti SIDA
 
Asociația Română Pentru Sprijin și Inițiativă Comunitară – ARSIC
Asociatia Sens Pozitiv
Asociatia SOMARO – Magazinul Social 
Asociația TANDEM
Asociația Vira 
Ateliere fără frontiere
CENTRAS- Centrul de asistență pentru organizații neguvernamentale
Centrul de Resurse Juridice
Centrul de Resurse pentru Incluziune Socială CRIS
Centrul FILIA
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Coaliția (ONG) Anti-Sărăcie
Cooperativa Macaz
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
Fundația Alături de Voi România
Fundația Comunitară București
Fundația Desire
Fundația Estuar
Fundației PARADA
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația Romanian Angel Appeal
Fundația Tineri pentru Tineri
Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire
Grupul Campus Pride
Grupul pentru Democrație Participativă Plenum
Gazeta de Artă Politică
Institutul pentru Politici Publice
Organizația Salvați Copiii 
RISE Romania - Reteau Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție