Fundația Comunitară București a lansat joi, 25 mai, Vital Signs București, prima cercetare care colectează date publice din 12 domenii importante ale orașului. Construită pe baza unei metodologii folosite de fundațiile comunitare la nivel internațional, cercetarea surprinde situația calității vieții și identifică nevoi sau oportunități de acțiune în București. Cercetarea Vital Signs București a fost realizată cu susținerea UniCredit Bank, Global Fund for Community Foundations și poate fi citită pe www.bucuresti.vitalsigns.ro
 
Echipa formată din Valentina Marinescu, Conf. Univ. Dr. la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București, Andrei Mihail, doctor în antropologie și Vlad Odobescu, jurnalist, a colectat date din surse publice disponibile online și pe baza cererilor de informații în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Cele 12 domenii analizate în anul 2016 sunt: populație, mediu, economie locală, muncă, mobilitate, siguranță, decalajul dintre bogați și săraci, locuire, educație, sănătate, artă și cultură, apartenență.
 
„În cei cinci ani de existență ai Fundației Comunitare București, ne-am întâlnit des cu păreri ale oamenilor despre oraș, și prea rar cu date și statistici la zi și de încredere. Avem cu toții nevoie de ele, ca să putem lua decizii de implicare în comunitate și cu mintea, nu doar cu inima. Care sunt cu adevărat problemele? Cum stabilim priorități? Ce mecanisme sunt mai eficiente ca altele, în a rezolva probleme? Vital Signs este o metodologie internațională, folosită cu succes de fundații comunitare din întreaga lume, care ne ajută să vedem limpede realitatea orașului în care trăim. Ne dorim ca lectura acestui raport să aducă oamenilor idei de implicare și să clarifice întrebări. Și, mai ales, să ne ajute pe toți să ne puneți întrebări despre comunitatea noastră, așa cum nu am mai făcut-o până acum”, declară Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București. 
 
Pe baza datelor obținute în cercetarea Vital Signs București, Fundația Comunitară București a selectat trei domenii cheie, în care se va implica în perioada următoare. Acestea sunt: educația și rolul comunității în influențarea rezultatelor școlare; prevenția în sănătate și apartenența la comunitate. În aceste trei domenii, echipa fundației va deschide conversații cu reprezentanți ai comunității locale, pentru a găsi împreună priorități și oportunități de dezvoltare. La final, Fundația Comunitară București va dezvolta cel puțin un fond tematic de finanțare, la construirea căruia să implice mai mulți donatori privați.
 
În țară, Fundația Comunitară Iași urmează să lanseze cercetarea Vital Signs Iași. 
 
„UniCredit Bank face parte dintr-un grup paneuropean care, în mod tradițional, este recunoscut pentru acțiunile sale de implicare socială, însă fără date din comunitate nu putem ști dacă ceea ce facem, facem cu folos. De aceea, am ales să susținem cercetarea Vital Signs, un efort complicat de colectare de date care dă o imagine obiectivă a stării de bine dintr-o comunitate. 

Noi suntem convinși că România poate crește sustenabil, iar UniCredit Bank va rămâne un partener de cursă lungă în acest demers. Astfel, suntem alături de fundațiile comunitare, care ajută comunitățile locale să crească sustenabil, prin forțe proprii”, a declarat Anca Ungureanu, Director Identitate și Comunicare UniCredit Bank.

Din 2001, metodologia dezvoltată de Fundațiile Comunitare din Canada este folosită la nivel internațional de fundații comunitare din Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Irlanda, Brazilia sau Bosnia. 
 
Fundația Comunitară București folosește metodologia licențiată (Vital Signs®, http://communityfoundations.ca/vitalsigns), adaptată la realitățile și nevoile comunității locale, cu acordul Fundațiilor Comunitare din Canada. Indicatorii folosiți pornesc de la indicatorii folosiți în metodologia licențiată internațională, dar sunt adaptați la contextul local.
 
***
Fundaţia Comunitară Bucureşti este specialistul în filantropie locală care colectează fonduri de la afaceri locale şi donatori individuali pentru a finanţa iniţiative în comunităţi. Din 2011, organizația a finanțat peste 180 de proiecte ale comunităților din București și Ilfov cu mai mult de 2 milioane de lei. Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 15 fundaţii comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.
 
UniCredit Bank este parte a UniCredit, grup paneuropean puternic, cu un model simplu de bancă comercială şi un sistem complet de Bancă Corporate şi de Investiţii, oferind bazei de clienţi o reţea unică vest-, central- şi est-europeană. Grupul este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Business Integrated Solutions.