Fundația Policlinici Sociale Regina Maria a inaugurat joi, 26 ianuarie, cafeneaua socială Sheida – Coffee and stories. Aceasta reprezintă inițiativa Sheidei Enayati, fiica dr. Wargha Enayati și este o invitație pentru comunitatea locală de a se implica într-un mod concret în programele derulate de către fundație în București: cele două policlinici sociale și cele două centre educaționale de tip afterschool. 
 
Cafeneaua Sheida este o structură de antreprenoriat social care presupune ca profitul să fie utilizat în scop social. Mai exact, veniturile încasate în cadrul cafenelei și în urma vânzării covoarelor persane din showroom-ul de la etaj, vor fi direcționate integral către Fundația Policlinici Sociale Regina Maria. În cadrul acesteia, se oferă servicii medicale gratuite persoanelor fără venituri și fără asigurări sociale în Policlinica Socială Baba Novac și servicii educaționale pentru 150 de copii din Centrul Educațional Băneasa și Afterschool Clinceni. Cafeneaua Sheida este localizată pe Strada Ion Câmpineanu nr 23, lângă Policlinica Socială Sala Palatului, în sector 4, București.  

“Sheida este o poveste despre oameni și pentru oameni, pentru toți cei care doresc să descopere un spațiu colorat și vesel, în care să se intalneasca cu partenerii de afaceri, dar si se retragă cu prietenii sau cu familia după o zi plina. Ne-am dorit să creăm un spațiu pentru promovarea culturii comunitare, desfășurarea de evenimente artistice, dezbateri și pentru a crește interesul comunității față de activitățile și programele Fundației. Un spațiu care te îndeamnă să spui povești și să faci fapte bune pentru cei din jur și care ne încurajează să oferim în continuare servicii cu suflet”, a declarat dr Wargha Enayati, Presedintele Fundației Policlinici Sociale Regina Maria.
 
Investiția pentru achiziționarea spațiului și amenajarea cafenelei s-a ridicat la suma de 94.000 euro și a fost suportată integral de către familia Enayati. Cafeneaua socială Sheida este cel de-al doilea proiect lansat de fundație prin care se dorește dezvoltarea și susținerea financiară a programelor pe termen mediu și lung. Primul proiect este Policlinica Socială Sala Palatului, lansată pe 27 mai 2015, dedicată persoanelor cu venituri mici și medii și tuturor celor care doresc să acceseze servicii medicale complexe la tarife avantajoase. În 2016, peste 4.000 de pacienți fără venituri sau cu venituri mici și medii au beneficiat de servicii medicale – consultații, analize și tratamente - în cadrul celor două policlinici sociale. 
 
În afară de specialitățile de cafea, în noul local se prepară ceai, sucuri și se vând produse de patiserie. Se dorește ca mare parte din produsele din meniu să fie aduse din structuri de economie socială. Cafeneaua este deschisă de luni până vineri, de la 9 la 19:00. 
 
***
Fundaţia Policlinici Sociale Regina Maria este o organizație neguvernamentală care oferă, de peste 6 ani, o gamă largă de servicii medicale gratuite persoanelor fără venituri şi asigurări medicale si la preturi foarte mici persoanelor cu venituri sub 800 de lei/luna. 

In 2016, fundația a lansat trei programe medicale pilot — Programul pentru Sănătatea Femeii, Programul Dentist pentru copiii pacienților sociali și Programul de Grup suport psihologic pentru femeile bolnave de cancer și părinții copiilor bolnavi de cancer. În plus, în cele două centre educaționale din Clinceni și Băneasa vin zilnic peste 150 de copii din familii defavorizate.