Școala de vară de la Telciu, organizată de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale (Bistrița-Năsăud) se află la a III-a ediție, tema de anul acesta fiind „Distopii ale muncii și oameni inutili: sclavii, iobăgii, precaritate”. Școala va aduce din nou în comună în perioada 12-19 august nu doar activități cu conținut teoretic pentru participanții din țară și străinătate, ci și ateliere de artă educațională pentru copiii din zona rurală, precum și spectacole de teatru independent și proiecții de filme cu intrare gratuită. Înscrierile sunt deschise până la data de 1 august și se pot face prin intermediul paginii Școlii.
 
Tema de anul acesta a Școlii de vară de la Telciu este munca precară – o problemă care ajunge să afecteze atât persoanele din mediul rural, cât și din cel urban. Intitulată „Distopii ale muncii și oameni inutili: sclavii, iobăgii, precaritate”, Școala are ca invitați profesori și cercetători internaționali, precum Daniela Gabor (Universitatea De Vest a Angliei) și Manuela Boatcă (Universitatea Albert-Ludwigs), artiști naționali și internaționali din domeniul artelor teatrale, performative și vizuale – ca Tanja Ostoijc (Berlin), Mihaela Michailov (București) sau Maria Brudașcă (Cluj-Napoca) –, și teoreticiene și activiste în domeniul muncii și nu numai, precum Margareta Matache, Victoria Stoiciu și Iulia Popovici.

Școala de vară de la Telciu organizează de asemenea activități de artă educațională pentru copiii de toate vârstele din comună, sau pentru cei care își însoțesc părinții la Școală. Astfel, va avea loc un atelier de modelaj în lut cu Vanessa Singenzia, un atelier de improvizație muzicală cu instrumente muzicale tradiționale și instrumente create din obiecte reciclate cu Ion Bragă și Codruța Cojoc, precum și un atelier de desen narativ cu Maria Brudașcă, un atelier de pictură murală cu Lucia Mărneanu și un atelier de introducere în filmul documentar cu Vlad Petri. În cadrul atelierului coordonat de Lucia Mărneanu se va picta un perete al grădiniței din comună, după ce anul trecut copiii au pictat un perete al școlii generale. 

Timp de o lună se va desfășura în cadrul Școlii de vară de la Telciu rezidența „Școală, școală, nu muri!”, care este un proiect de teatru rural educațional. Artistele de teatru Mihaela Michailov și Katia Pascariu le propun copiilor o documentare a istoriei locale a educației, o investigare cu mijloace artistice a istoriei educației la Telciu și a schimbărilor petrecute de-a lungul timpului din această perspectivă în comună.

La fel ca în anii trecuți, Școala de vară de la Telciu aduce în comună și evenimente artistice gratuite, dedicate atât localnicilor, cât și participanților la Școală. Piesele de teatru care vor fi puse în scenă anul acesta la Telciu, cu acces gratuit pentru public, sunt: „Amintiri din Epoca de Școală”, în regia lui Radu Apostol, “Țuhaus”, în regia lui Claudiu Lorand Maxim, precum și “Miracolul de la Cluj”, în regia lui David Schwartz. Vor avea loc, de asemenea cu acces gratuit, proiecții de filme pentru copii cu sprijinul Cinemobilului, dar și proiecții de filme documentare și o noaptea albă a scurt-metrajelor românești.

Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, Școala de vară de la Telciu nu a obținut finanțare din partea AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), fiind deci subfinanțată. Pe lângă susținerea partenerilor locali – Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria și Consiliul Local Telciu, Centrul Județean pentru Cultură și Transilvania Print –, mai avem nevoie de 30.000 de RON pentru a putea asigura desfășurarea în bune condiții a programului propus. În acest moment desfășurăm o campanie de crowdfunding pentru a obține această sumă.

***
Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale
este un centru de cercetare internațional și independent, cu sediul în comuna Telciu, județul Bistrița-Năsăud. Membrii Centrului sunt cercetători în istorie, economie, antropologie, sociologie sau politică internațională, sau artiști și activiști. Ceea ce leagă echipa centrului este abordarea critică și crezul că este esențial ca cercetarea să fie în permanent contact cu problemele sociale curente.

l http://telciusummerschool.ro/