Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională - Eleutheria (CADI), împreună cu partenerii săi Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF), Atlas Network, Institute for Economic Studies Europe (IES-Europe) și Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib), organizează între 23 și 27 octombrie, în București, a opta ediție a școlii de toamnă intitulată: „Statul minimal ca soluție pentru România”. 

Informații și noutăți despre agenda evenimentului, vorbitori, modalitatea de înscriere și participare sunt disponibile pe website-ul CADI și pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Începând cu prima ediție, din anul 2010, școlile de toamnă ale CADI au jucat un rol central în promovarea ideilor și idealurilor clasic liberale și libertariene și au contribuit astfel la îndeplinirea misiunii organizației de a apăra și avansa libertatea individuală.

Evenimentul din acest an dorește să readucă în atenția publicului modelul statului minimal ca singura soluție realistă la principalele probleme sociale precum sărăcia, corupția și lipsa oportunităților în România. 

În anul său centenar statul român se află într-un caz special de tranziție neterminată de la statul totalitar la economia de piață liberă. Acest proces de parțială tranziție s-a oprit complet în a doua parte a anilor 2000 iar astăzi statul eșuează în clientelism din cauza atractivității rentelor create de bogatele resurse publice, pe de o parte, și de competențele mult prea extinse de reglementare ale statului, pe de altă parte. Progresele recente ale sistemului de justiție si eforturile anticorupție se află sub presiunea crescândă a căutării de rente și nu vor rezista pe termen mediu și lung decât în situația în care și tentațiile vor scădea prin minimizarea statului atât în ceea ce privește cantitatea resurselor gestionate public cât și prin reducerea puterilor sale de reglementare.

Evenimentul iluminează o perspectivă profund subreprezentată în ciuda valorii sale de explicație și predicție și contribuie la familiarizarea noilor generații cu soluția statului minimal ca singura cale prin care pot fi rezolvate cu adevărat problemele economice, sociale și politice ale României de astăzi. Este de domeniul evidenței pentru fiecare dintre noi că sistemele private bazate pe libertate, cooperare voluntară și ordine spontană sunt mult superioare sistemelor publice oferite de către stat cu ale căror disfuncționalități și efecte nocive ne confruntăm în fiecare zi. Viziunea pe care v-o propunem este a unei societăți de indivizi care își aleg propriile valori și sunt conduși de acestea și de scopurile stabilite de ei înșiși și în care scopul regulilor, inclusiv al instituțiilor politice, este de a asigura cea mai mare libertate individuală posibilă fără a aduce atingere libertății semenilor. 

Printre vorbitorii acestei ediții se vor afla Aron Ross Powell, directorul și editorul Libertarianism.org al CATO Institute și gazdă a podcast-ului Free Thoughts; Alberto Mingardi, director al Institutului Bruno Leoni din Italia, publicist activ în cele mai importante jurnale internaționale (The Wall Street Journal, The Washington Post sau Financial Rimes) și Pierre Garello, președinte al Institutului pentru Studii Economice – Europa (IES Europe) și profesor la Universitatea din Aix – Marseille. Puteți viziona la aici un dialog cu Pierre Garello realizat într-una dintre ultimele sale vizite.  

Înscrierile la eveniment sunt așteptate cu interes la adresa evenimente @ cadi.ro.