ViraFilms și Asociația Vira anunţă lansarea celei de-a unsprezecea ediții a atelierului „Primul meu film documentar” [PMFD], adresat elevilor din Blaj, care urmează să aibă loc în perioada 24 mai – 4 iunie 2017. Tinerii din Blaj, care au între 14 și 18 ani, se pot înscrie până la data de 7 mai prin completarea formularului de aplicare.

Ediția PMFD Blaj 2017 dă întâlnire unui număr de 20 liceeni pasionați de film, curioși să învețe despre etapele realizării unui film documentar. Pe durata atelierului, participanții vor învăța să folosească o cameră de filmat în scopuri cinematografice şi să înțeleagă mai bine comunitatea din care fac parte. Tinerii din Blaj se pot înscrie la atelier prin completarea formularului de aplicare disponibil online la adresa www.atelieredefilmdocumentar.ro/blaj până la data de 7 mai 2017.

Atelierul „Primul meu film documentar” constă într-o serie de cursuri practice destinate formării de abilităţi în domeniul cercetării de teren, documentării sociale, precum și în domeniul vizualului (tehnici și metode de filmat, editat și fotografiat). Pe parcursul atelierului, cei 20 participanți vor realiza în echipe filme documentare orientate spre subiecte din propria comunitate.

Atelierul Primul meu film documentarg organizat la Blaj vine în continuarea unui model de educație nonformală pe care ViraFilms și Asociația Vira l-a dezvoltat în ultimii trei ani și care presupune implicarea activă a tinerilor în problemele comunității. Prima ediție pilot a atelierului – Rulment - a avut loc în Bârlad, județul Vaslui, și a fost continuată în ultimii ani prin ediții organizate individual sau în colaborare cu o serie de festivaluri de film în Tulcea, Sibiu, București (Astra Film Festival din Sibiu, Festivalul Pelicam din Tulcea, Festivalul de Filme pentru Adolescenți SUPER din București și Festivalul Urban Eye din București). La începutul anului 2017 am trecut pentru prima dată hotarul și am organizat ediția cu numărul 10 în Republica Moldova,  orașul Cahul.

Ediția a XI-a a atelierului PMFD din Blaj este posibilă cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Colegiului Național Inochentie Micu Clain din Blaj.
Pentru detalii, nu ezitați să ne contactați:
Bogdan Pălici, contact@vira.ro

***
Organizatori: Asociația Vira, ViraFilms
Parteneri locali: Colegiul Național Inochentie Micu Clain Blaj
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei
Facebook VIRA: https://www.facebook.com/AsociatiaVira
Web-site: www.atelieredefilmdocumentar.ro
Formular de aplicare: https://goo.gl/forms/CtolYsO13GcS0Wzy1

Despre echipa Vira

Începând cu 2012, echipa Vira desfăşoară proiecte de educaţie nonformală ce utilizează filmul documentar ca principală metodă de stimulare a creativităţii şi implicării civice în rândul tinerilor. Este vorba de ateliere ce constau în sesiuni teoretice şi practice, incursiuni pe teren şi lucru în echipă.
Principalele proiecte de educație non-formală realizate până în prezent:

·    „Rulment – atelier de educaţie alternativă” | Bârlad, 2012-2013
·    „Filmat în comunitatea mea. Atelier de film documentar” | Bucureşti, 2014
·    „Primul meu film documentar” | Tulcea, 2014 (în cadrul Festivalului de film PELICAM)
·    „Primul meu film documentar” | Sibiu, 2014 (în cadrul ASTRA FILM FESTIVAL)
·    „Primul meu film documentar” | București, 2015 (în cadrul Festivalului de Film pentru Adolescenți SUPER, ediția a III-a)
·    „Primul meu film documentar” | Tulcea, 2015 (în cadrul Festivalului de film PELICAM)
·    „Primul meu film documentar” | Sibiu, 2015 (în cadrul ASTRA FILM FESTIVAL)
·    „Primul meu film documentar” | București, 2015 (în cadrul Festivalului de film Urban Eye)
·    „Primul meu film documentar” | Caracal, 2016 (în cadrul ASTRA FILM FESTIVAL)
·    „Primul meu film documentar” | Sibiu, 2016 (în cadrul ASTRA FILM FESTIVAL)
·    „Primul meu film documentar” | București, 2016 (în cadrul Festivalului de film Urban Eye)
·    „Primul meu film documentar” | Cahul, Republica Moldova, 2017