Teach for Romania recrutează cea de a VI-a generație de profesori și învățători pentru școlile din medii vulnerabile. De 5 ani, Teach for Romania rescrie povești de viață prin educație de calitate, comunitatea ajungând să numere aproape 150 de profesori, care au reușit să inspire peste 7.000 de copii.
 
În anul școlar 2018-2019, Teach for Romania se poate mândri cu susținerea a 76 de învățători și profesori, care predau 15 discipline și care, împreună cu alumni rămași la catedră, educă peste 7000 copii, în 100 de școli, din 18 județe.

Ce profil căutăm?
Ne dorim să creștem comunitatea Teach for Romania selectând acei oameni în care descoperim un potențial de leadership, oameni cu motivația puternică de a produce un impact pozitiv în educația românească și de a reduce inechitatea educațională din comunități vulnerabile. Pe cei care au curajul și determinarea de a înfrunta provocările acestor comunități, care cred în potențialul fiecărui copil și își doresc să parcurgă o călătorie transformațională de 2 ani, ce generează schimbări pozitive atât la ei, cât și la elevii cu care vor lucra.

Care este parcursul unui participant în program?
Recrutarea se va desfășura pe parcursul a 2 runde, cu următoarele termenele limită: 25 februarie 2019 și 8 aprilie 2019.
Candidații vor completa un formular inițial de înregistrare, urmat de formularul de înscriere. Pentru mai multe detalii, cei interesați pot accesa site-ul: teachforromania.org

Ulterior acestei etape, candidații acceptați vor trece printr-un program intens de pregătire în leadership și educație, urmând ca din septembrie 2019 să lucreze ca profesori sau învățători într-o școală de stat, timp de doi ani. Posturile pe care le vor ocupa candidații Teach for Romania vor fi în zone peri-urbane şi rurale, care corespund cerințelor programului.

Pregătirea și susținerea continuă a participanților pe parcursul celor 2 ani au ca scop dezvoltarea unor competențe necesare pentru a putea susține învățarea în școlile ce se confrunta cu provocări și pentru a deveni lideri capabili de schimbări sistemice în educație. Formarea cadrelor didactice se realizează prin metode precum training, mentorat, coaching, peer learning (comunitate de practică și învățare) și susținere continuă, printr-o echipă de consilieri-mentori. Impactul este vizibil atât la nivelul participanților (învățători/ profesori), cât și la nivelul elevilor, direcțiile de schimbare vizate fiind: analfabetism (inclusiv cel funcțional), abandon școlar, îmbunătățirea abilităților socio-emoționale.

La finalul celor doi ani, absolvenții programului sunt sprijiniți în calitate de alumni să aibă activități cu impact în societate prin creșterea competențelor în 5 direcții strategice: în cadrul școlilor din România, în formarea și dezvoltarea profesorilor, politici publice, media și dezvoltarea inovației sociale și comunitare.
 

„Participanții în programul Teach for Romania resimt această experiență ca o oportunitate incredibilă de a avea o carieră cu sens și satisfacție, de a face ceva care poate influența nu doar viețile și parcursul unor copii, ci societatea în care trăim. Mai mult, pentru ei este acel context în care se dezvoltă ca oameni și ca profesioniști, pregătiți de organizație și sprijiniți de o comunitate frumoasă de oameni cu o motivație puternică de a schimba în mai bine România. Suntem nerăbdători să  îi întâlnim pe acești oameni ambițioși care vor forma următoarea generație de profesori Teach for Romania”,
povestește Costin Corbeanu, Recruitment Manager Teach for Romania. 

Criterii de eligibilitate
Sunt eligibili cetățenii români, indiferent de vârstă sau de experiență anterioară de predare, absolvenți ai unei forme de de învățământ superior sau studenți în an terminal, care sunt dispuși ca timp de doi ani să devină profesori și învățători încadrați în sistemul de învățământ de stat, într-o școală dintr-o comunitate vulnerabilă.

Teach for Romania caută și pregătește cei mai valoroși români pentru a deveni lideri în educație, din rolurile de profesori și învățători pentru copiii din medii vulnerabile. În anul 2018-2020 județele țintă sunt: Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Vrancea și București.

Organizația face parte din rețeaua globală Teach for All, care unește sub aceeași misiune a reducerii inechității educaționale membri din 48 de țări, de pe 6 continente. În acest moment, Teach for All numără 14.000 de profesori și 60.000 de alumni.