În cadrul celei de-a doua runde de finanțare, Fondul pentru Democrație oferă sprijin financiar pentru șase proiecte propuse de jurnaliști independenți și activiști din zona civică, din cele șaizeci și nouă înscrise, în valoare totală de 115.820 RON. 

Banii au fost donați de către membrii comunității Fondul pentru Democrație, cetățeni care cred că, împreună, putem schimba lucrurile în România. 
 
Fondul pentru Democrație a apărut ca urmare a nevoii cetățenilor de a se implica prin donații către acei membri ai comunității care au idei și inițiativă, dar nu au posibilități financiare sau de finanțare tradiționale. De la crearea Fondului, acesta a beneficiat de suportul financiar al peste 900 de donatori care au făcut posibilă finanțarea a 7 proiecte în cadrul primei runde, urmate acum de alte 6 proiecte care vor vedea lumina zilei în următoarele luni. 

În filosofia Fondului, donatorul are un rol activ în procesul selectării proiectelor spre finanțare prin acordarea unui vot către acele proiecte pe care le identifică ca importante pentru comunitate, pentru activarea cetățenilor și pentru transparentizarea mecanismelor democratice. Astfel, evaluarea fiecăruia dintre proiectele propuse a fost făcută în două etape: în prima dintre ele, un board format din oameni cu experiență recunoscută în zona civică, din care fac parte Ioana Avădani (Centrului pentru Jurnalism Independent), Gabriel Bădescu (Profesor de ştiinţe politice, Universitatea Babeş-Bolyai), Elena Calistru (Funky Citizens), Sînziana Dobre (Expert activism civic), Crenguța Roșu (DC Communication) și Ruxandra Sasu (Romanian American Foundation), au evaluat proiectele cu note de la 1 la 5, pentru ca apoi același lucru să fie făcut și de către membrii comunității de donatori. Cele două note au avut ponderi egale în evaluare. 

În continuare, Fondul pentru Democrație adună donatori dispuși să investească în proiecte civice, urmând ca, la începutul lui 2018, să aibă loc a treia rundă de finanțare. Donațiile se pot face aici.

Cele șase proiecte câștigătoare sunt:
Să fie lumină este un proiect inițiat de mai mulți jurnaliști independenți (printre care Ovidiu Vanghele și Vlad Stoicescu), care își propune să analizeze în profunzime finanțările principalelor culte religioase din România, să vadă care sunt dedesubturile lor, oamenii care le conduc și poveștile din spate. 

Crimă și pedeapsă: cum recuperează România bunurile furate de la condamnații corupți?, tot un proiect jurnalistic, de data aceasta unul care își dorește să investigheze detaliat cauzele pentru care statul nu poate să confiște bunurile obținute din infracțiuni, ca urmare a hotătârilor judecătorești definitive, în cazul a zece condamnări definitive de notorietate.

La periferie: cum afectează afacerile din jurului Bucureștiului întregul oraș, inițiat de către jurnalista Laura Ștefănuț, vrea să vorbească despre granițele Bucureștiului, despre realitățile de acolo, proiectele imobiliare și comunitățile de la periferie.

Inițiative pentru cartier, uniți-vă! Platformă de dezvoltare și rețelizare a grupurilor de inițiativă civică locale - propune reîntoarcerea activismului pe străzile cartierului Mănăștur din Cluj. Ei urmează să pună pe picioare ateliere de înțelegere a autorităților, pentru mobilizare, de ecologie, urbanism, peisagistică și comunicare, dar și crearea unei rețele de grupuri de inițiativă.

Trei teme majore, 3 tineri jurnaliști
este un proiect marca Recorder.ro.Ei au propus un proces de educare a trei tineri jurnaliști care vor fi susținuți financiar timp de trei luni, timp în care vor redacta 3 materiale jurnalistice documentate, echidistante și adevărate despre istoria implicării studenților în mișcări civice, despre analfabetismul în România și despre dependența de alcool. 

NeReprezinta.ro 2.0
- Propunerea Asociației Civica este metodică: noii consilieri locali din mandatul 2016-2020 trebuie monitorizați și activitatea lor trebuie adusă la cunoștința ieșenilor interesați, prin intermediul platformei nereprezinta.ro, care va fi actualizată cu indicatori relevanți: obiectivele de mandat, proiecte de hotărâre inițiate, intervenții din ședințe, prezența la ședințe.

***
Despre Fondul pentru Democrație:
Fondul pentru Democrație este un fond gestionat transparent și participativ, inițiat la începutul lui 2017 de către trei organizații: Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, o fundaţie cu tradiţie în mediul asociativ românesc, cu o experienţă de 22 ani, care a implementat, susţinut şi promovat principiile democratice prin sprijinirea sectorului non-profit, prin stimularea parteneriatului şi promovarea modelelor de bună practică; Geeks for Democracy - un grup deschis și informal de peste 10.000 de cetățeni care vor să pună laolaltă priceperea și resursele pe care le are fiecare pentru o Românie mai bună; #600pentrudemocratie – un grup informal inițiat de Valeriu Nicolae, Alexandra Chiru și Simona Adam, cu aproape 1000 de membri, pornit de la ideea că păstrarea democrației costă timp, bani și implicare. Fondul pentru Democrație încurajează oameni cu inițiativă, organizații și fundații să aplice cu idei curajoase.