Se redeschide marele proiect național - producția filmului Experimentul Pitești, al regizoarei Victoria Baltag, un film 100% independent, aflat în stagnare timp de mai multe luni. În urma interesului masiv pe care comunitatea l-a avut în privința filmului, anunțăm cu bucurie  faptul că demarăm ultima campanie de strângere de fonduri necesare pentru post-producție, o ultimă etapă obligatorie pentru ca filmul să iasă pe marele ecran într-o variantă calitativ-superioară. 

Fondurile vor fi atrase prin platforma Bursa Binelui, care permite donații fără comision.  

În acest moment 80% din film este realizat, iar banii necesari de acum înainte, mai exact 50.000 de euro, vor completa necesarul pentru ca toate detaliile de final să facă filmul gata de prezentare către  publicul larg. Facem un apel către toți fanii paginii să distribuie mesajul nostru de strângere donații sau să doneze maxim câte 22 de lei pentru finalizarea proiectului. Din aceste fonduri se vor plăti modest onorariile actorilor, cele două etape de post-producție rămase dar și taxele de înscriere la festivaluri, precum și organizarea prelansării în fiecare oraș din țară și alte surprize pregătite publicului român.

Donațiile vor fi colectate de către Asociația Connections, iar fondurile vor fi apoi direcționate către companiile de post-producție aferente fiecărui pas necesar realizării etapelor de final. Asociația Connections este o organizație cu peste 400 de evenimente active, implicată în activități culturale, științifice și educaționale încă din 2012. 
 
Despre filmul Experimentul Pitești: 
Totul a început în urmă cu șase ani, când regizoarea Victoria Baltag a aflat despre Experimentul Pitesti la o școală de vară organizată de către IICCMER. A decis să pornească pe drumul regizării unui film care să vorbească despre  ororile comunismului și să aducă mai multă vizibilitate istoriei recente românești, o istorie negasita în manualele școlare.

Cu o documentare amănunțită în arhive, în 2014, a făcut publică dorința realizării filmului și, treptat, s-au adunat oameni care au crezut și cred în continuare în acest proiect. Cu perseverență a venit și sprijinul, iar la patru ani după încercări, momente grele și o problemă în a accesa fondurile necesare, a venit timpul reluării ultimei campanii de donații pentru finalizarea filmului. Cu planuri de a ajunge la festivaluri, în cinematografe și mai ales, de a forma memoria colectivă, dorim să facem cunoscute publicului fragmente importante despre cine suntem, ca parte importantă și răscolitoare din istoria noastră. 

Acesta este un apel la conștiința fiecăruia de a dona, atât cât se poate, minim 4 euro prin SMS, la nr. 8864 pentru a sprijini etapa finală de realizare a filmului, un film despre cea mai cruntă periodă a istoriei noastre, Experimentul Pitești, despre care laureatul Premiului Nobel pentru literatură - Alexandr Soljenițîn spunea că  ”este cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, afirma, cu aceeași zguduire emoțională, că ”a fost una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”. Merităm și trebuie cu toții să ne cunoaștem istoria, în an Centenar.
        
 
 
DESPRE REGIZOARE: 
Victoria Baltag a absolvit Facultatile de Jurnalism si cea de Sociologie în 2008; s-a specializat în realizarea de documentare și reportaje social-antropologice. În 2011 încheie studiile în regie film și TV (este vorba despre un MA in ”Film, istorie si televiziune” la Universitatea din Birmingham). Produce peste 20 de scurt-metraje inspirate din piese de teatru englezești, cel mai cunoscut fiind ”The Memory of Water” de Shelagh Stephenson. In 2013 primește ”Premiul de popularitate” cu documentarul ”Credință și foc/ Faith and Flame” oferit de LSE Research Festival London. În 2014 același documentar este selectat pentru videoteca Festivalului International de Filme Documentare de la Sheffield, cel mai mare festival de documetare din lume.  Pentru filmul ” Experimentul Pitești”, Victoria s-a documentat mai bine de patru ani în arhivele I.I.C.C.M.E.R.-ului (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc). Anul acesta a mai luat un premiu: Business Excellence Award 2018, oferit de către Aquisition International. In prezent Victoria studiaza un doctorat in cinematografie la University College London.
 
GÂNDURI DESPRE FILM:
”Ca să putem înțelege societatea actuală trebuie să cunoaștem fenomenul Pitești. Anii au trecut dar fenomenul a devenit în timp rafinat și la scară globală.” - Valentin Braniște (regizor, actor, autor)
 

”Fie ca acest film să dezintegreze demonii noștri interiori”
- Axel Mustache  (actor, master improvizatie, fondator Improvisneyland)
 

”Am ales să mă implic în proiectul Experimentul Pitesti, film artistic pentru că sunt fascinat de istorie și, mai mult decât atât sunt argeșean. M-am născut în Câmpulung Muscel în 1983, am prins puțin din comunism, am fost șoim al patriei și, în timpul studenției am aflat de fenomenul de reeducare de la Pitești. Ca argeșean și nu numai, ceea ce s-a întâmplat în anii '50 în pușcăriile din Pitesti reprezintă o pată imensă. Mă doare să știu că lumea, atunci când vorbește de Pitești asociază numele acestui oraș cu trecutul odios. M-am implicat  în acest proiect pentru că am vrut să am și eu o contribuție umilă la o munca de Hercule. Victoria este un om extrem de riguros și exigent tocmai pentru că știe ce povară și-a asumat, aceea de a prezenta cea mai neagră perioadă din istoria comunismului. O admir și îi respect enorm munca și aștept filmul!”
- Bogdan Daradan (ofiter marketing, actor figuratie, blogger)
 

”Filme precum acesta sunt o provocare atât din pricina subiectului, dificil de abordat și care stârnesc contoverse încă în mentalul colectiv și datorită dificultăților tehnice ale genului  în care se încadrează. De aceea demersul Victoriei Baltag de a realiza un film pe marginea unui subiect care concentrează și mai mult atentia asupra unei perioade si asa greu de surprins filmic este un demers care trebuie, inainte de toate, respectat si salutat. În calitate de colaborator la realizarea filmului mi-aș dori ca toți cei care îl vor urmări să simtă provocarea ce ne-a fost lansată cu curaj de către o tânără regizoare care nu s-a ferit de greutățile amintite mai sus. Mă intreb: câți artisti s-ar înhămă azi la asa povara? Urez filmului să aibă șansa”
. – Sergiu Flesner (actor, ganditor)
 

”Sunt onorat să mă aflu printre cei care au contribuit la realizarea acestui film.  Sunt student rrom și am ajutat la inserția în scenariu a unor cuvinte și expresii în limba rromani. Printre cei persecutați în centrele comuniste de „reeducare” s-au aflat și tineri rromi. Acest film reprezintă o experiență unică pentru mine și pentru colegii mei, realizată prin eforturi supraumane din partea regizoarei și din partea echipei. Revenind la subiectul filmului: omul nu poate înțelege o durere, dacă nu a simțit-o sau dacă nu s-a pus în pielea persoanei suferinde; nu poate întelege un fenomen istoric, dacă nu l-a cunoscut în toată complexitatea. Astfel, filmul a fost un "experiment" provocator pentru mulți actori implicați în realizarea lui. Îmi doresc ca încercarea noastră să reînvie conștiinta istorică a unui număr cât mai mare de români. Susțin cu multă căldură acest film!”
– Daniel Petrilă (lingvist specializat pe limba rromani, poet, actor)