Fundatia “Pentru Voi” in parteneriat cu Primaria Municipiului Timisoara si Fundatia Vodafone Romania va organiza in data de 24 iulie, in piata Unirii din Timisoara, incepand cu ora 20.30 Spectacolul „Pentru Voi”: Autismul nu dispare la 18 ani!. Spectacolul are ca scop sensibilizarea opiniei publice locale pentru a intelege si a accepta persoanele cu autism si este cuprins in agenda proiectului Primariei Municipiului Timisoara - „Timisoara Mica Viena”.

Spectacolul beneficiaza de o tripla finantare: Uniunea Europeana prin programul PHARE 2006 - Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sanatate mintala si dezinstitutionalizarea persoanelor cu probleme de sanatate mentala, Consiliul Local al Municipiului Timisoara prin "Programul manifestarilor culturale, sportive, educative, sociale, educatie civica, de tineret si religioase pe anul 2009" si Fundatia Vodafone Romania.

„Autismul este aproape necunoscut in Romania si incluziunea persoanelor cu autism este inca un deziderat. Ne dorim ca prin acest spectacol sa atragem un numar cat mai mare de tineri, pentru a-i sensibiliza si informa despre ce inseamna autismul si cum pot sprijini prin atitudinea lor persoanele cu autism.” a declarat Laila Onu, director general executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.

Programul spectacolului este unul divers incercand sa satisfaca gusturile cat mai multor timisoreni. Acesta va cuprinde: cantece populare si dansuri tiganesti sustinute de Grupul vocal-instrumental „Pentru Voi” avand 2 solisti cu autism, un moment de dansuri moderne si de societate sustinut de Clubul de dans Magnum VRD si un recital al Hollywood Band. In incheiere trupa Hi-Q va sustinene un recital incendiar din care nu vor lipsi cele mai cunoscute hituri: „Gasca mea”, “Da muzica mai tare”, Buna dimineata”, iar impreuna cu noua vocalista Anya vor interpreta si extrasul de pe single de pe noul album “Lose you”. Voluntarii de la Pentru Voi vor impanzi pentru cateva ore Piata Unirii oferind materiale informative despre autism.

Protagonistii Grupului „Pentru Voi” sunt doi tineri cu autism, care in ciuda dizabilitatii au continuat sa-si urmeze vocatia si sa-si implineasca visul de a deveni artisti. Amandoi au urmat cursurile Scolii Populare de Arta: unul a urmat un curs de pian si acordeon, iar celalalt a urmat clasa de canto. Amandoi au participat la o serie de concursuri nationale si internationale de muzica de unde s-au intors cu numeroase premii, dar cea mai mare performanta a fost participarea la „Eurovizionul persoanelor cu dizabilitati intelectuale” din Portugalia, in anul 2007.

 --------------------------

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica. Tulburarile din spectrul autismului - TSA includ alaturi de autism, sindromul Asperger, sindromul Rett si alte tulburari. Autismul afecteaza abilitatile de comunicare, socializare, de gestionare a emotiilor si se caracterizeaza prin comportamente stereotipe si repetitive. Nu se cunoaste cauza aparitiei acestuia, nu se vindeca si dureaza intreaga viata. Aproximativ 67 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de autism.

In timp ce in Statele Unite exista o lege special dedicata persoanelor cu autism si se cheltuie aproape 90 de miliarde de dolari anual pentru acestea, in Romania nu exista nici o statistica care sa arate numarul total al persoanelor cu autism, prevalenta sau rata incidentei. Mai mult decat atat, adultii cu autism, potrivit reglementarilor legale, nu exista!

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta la tel: 0256 228 062 sau e-mail pentruvoi@pentruvoi.ro, www.pentruvoi.ro. Persoana de contact este Andreea Sterea.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele Phare contactati cfcu.PHARE@mfinante.ro.