Violonistul Valentin Șerban, spațiul Artera | art + medicine şi ImaginiTactile.ro te provoacă la o experiență care îmbină muzica clasică cu un tip de artă vizuală percepută și de nevăzători. Pe 16 decembrie 2018, de la ora 19:00, stingem ecranele telefoanelor mobile și toate celelalte lumini pentru un exercițiu de ascultare activă care poate schimba modul în care publicul apreciază muzica și învață empatia.
 
„Ai mai puțină nevoie de ochi ca să cânți decât îți imaginezi. Ei te ajută să citești partitura, dar e important să nu te oprești doar la ceea ce vezi, ci să lași mâinile să răspundă, ghidate în primul rând de auz. Pe întuneric mi-e mai ușor să cânt, pentru că pot să vizualizez mai bine ceea ce aș vrea să aud și să transpun ulterior în sunet. Câteodată văzul împiedică acest exercițiu” spune Valentin Șerban, unul dintre cei mai valoroşi violonişti români ai generaţiei sale. Din 2012 este membru al Orchestrei Române de Tineret și concertmaestru, iar în prezent cântă alături de orchestra Les Dissonances din Paris, Franţa.
 
„Concertul cu ochii larg închiși” este un experiment care propune ascultarea activă ca mijloc pentru dezvoltarea empatiei. „Stingem luminile și suntem atenţi doar la muzică. Nu navigăm pe Internet, nu purtăm conversaţii, nu citim sau conducem. Doar ascultăm, fără presiunea etichetelor sociale și fără vreo condiţionare impusă de ceea ce vedem în jur. Reînvăţăm să ascultăm și să înţelegem mai bine muzica, oamenii, poate și pe noi înșine. Ascultarea activă e o formă de empatie” spune Cristina Bobe, artist vizual și iniţiator al spaţiului independent Artera | art + medicine, în care empatia este adesea pusă în discuţie într-un mod creativ, prin proiecte care conectează artele cu medicina, știinta și sănătatea fizică sau psihică.
 
„Cu ochii larg închiși” ai ocazia să atingi și o serie de imagini în relief care pot fi citite de persoanele cu deficienţe de vedere. Printre ele se numără portretele tactile ale câtorva compozitori și chiar cel al violonistului Valentin Şerban. Expoziţia vine în completarea concertului cu posibilitatea unor asocieri mentale între sunetul viorii şi reprezentarea ei pentru nevăzători, care poate că nu au avut vreodată ocazia să atingă o vioară încât să-i desluşească forma.

Conceptul propus de Asociația pentru Dezvoltare Urbană, prin proiectul ImaginiTactile.ro este unic în România și urmărește să alcătuiască prima bibliotecă virtuală de imagini accesibilizate persoanelor cu deficienţe de vedere. Planşele pot fi explorate atât de nevăzători, cât şi de văzători, prin atingerea lor şi ascultarea sau citirea descrierilor disponibile prin scanarea codului QR cu telefonul mobil.
 
În programul concertului pentru vioară solo:
Johann Sebastian Bach – Partita nr. 2 in Re minor
Rodion Shchedrin - Balalaika
Fritz Kreisler - Recitativ și Scherzo
George Enescu – Lăutarul
Eugène Ysaÿe – Sonata 4 in Mi minor

Facebook event l 

***
IMAGINI TACTILE, proiect al Asociaţiei pentru Dezvoltare Urbană
, presupune realizarea unei biblioteci virtuale „România în imagini - Cum se văd 100 de ani de la Marea Unire”, prin care persoanele cu deficienţe de vedere să aibă acces la imagini reprezentative din istoria şi cultura României.

Artera | art + medicine este un artist-run space creat pentru a explora conexiunile dintre artă și medicină, prin expoziții, conferințe, proiecții de film. Evenimentele desfășurate aici reunesc medici, artiști sau pur și simplu curioși incurabili. Artera dezvoltă și promovează idei creative, care contribuie la o societate mai sănătatoasă, mai conștientă și mai empatică.