Muzicienii Filarmonicii Cehe şi corul de copii romi Čhavorenge concertează pe 26 iulie la Cazinoul din Sinaia în cadrul „Festivalului Internaţional Enescu şi muzica lumii“. Este vorba despre un proiect de incluziune socială prin artă, la care participă peste 40 de copii din 20 de localităţi din Cehia şi Slovacia, Filarmonica cehă reprezentând modalitatea de colaborare dintre diferite grupuri etnice şi dintre diferitele straturi sociale ale societăţii. 
 
Programul concertului de la Cazinoul din Sinaia cuprinde muzică romă tradiţională şi contemporană (Desdiderius Dužda), completată de muzica lui Bach şi Boulanger. Muzicienilor Filarmonicii Cehe li se vor alătura tinerii muzicieni din Orchestra Română de Tineret. 
 
Cele două ansambluri vor fi în România între 24 – 28 iulie. În afară de concertul principal, pe 25 iulie, va avea loc un workshop al copiilor din corul Čhavorenge cu copii români de etnie romă. Programul de dimineaţă a fost realizat în colaborare cu organizaţia Policy Center for Roma and Minorities (Clubul de Educaţie Alternativă). 
 
În aceeaşi zi, întregul grup va vizita oraşul Clejani unde va avea loc un spectacol şi întâlnirea cu faimoasa formaţie romă „Caliu“. 
 
În ultima zi, pe 28 iulie este planificată întâlnirea cu comunitatea romă din Zizin, de lângă Braşov. Corul este însoţit de jurnalişti cehi şi de la BBC. 
 
Filarmonica cehă este partenerul programului de incluziune socială încă din anul 2014. Directorul artistic al corului Čhavorenge este cunoscuta cântăreaţă şi dirijoare de cor Ida Kelarová, a cărei organizaţie, MIRET, sprijină tinerii romi talentaţi şi inlcuderea lor în societate încă din anii `90.  
 
Televiziunea Cehă a realizat un documentar despre colaborarea dintre Filarmonica Cehă şi Ida Kelarová - „O čo ide Idě“ (Ideea Idei); Čhavorenge, primul cor de copii romi din lume, a înregistrat primul CD cu Filarmonica Cehă - „Hej Romale“ – în primăvara anului 2018, album scos de Supraphon.
 
În calitate de director executiv al Filarmonicii Cehe, David Mareček spune: “Romano Drom nu este doar despre copiii romi. Este totodată despre deschiderea şi sinceritatea noastră şi despre a ne regăsi pe noi înşine. Credem că împreună ajutăm la crearea unui viitor cu mai puţine prejudecăţi, bariere şi conflicte între oameni. În schimb, cu mai multă înţelegere, inspiraţie reciprocă şi muzică frumoasă. Filarmonica Cehă consideră că astfel de proiecte sunt o parte importantă a misiunii sale pentru că ideea Idei Kelarová este şi ideea noastră: să schimbăm lumea.”
 
Vizita în România are loc cu sprijinul Centrului Ceh Bucureşti.