Centrul Mures al Fundatiei "Alaturi de Voi" Romania a organizat in data de 10 septembrie 2008, la ora 11.00 la Sala Mica a Palatului Administratiei, conferinta de presa de inchidere a proiectului "Consolidarea si replicarea serviciului de informare, consultanta si asistenta juridica (ICAJ)", derulat de Fundatia "Alaturi de Voi" Romania in Iasi, Constanta, Mures si Vaslui, in parteneriat cu Institutia Prefectului din aceste judete.

Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare cu suma de 53.995 Euro si cofinantat de Fundatia "Alaturi de Voi" Romania cu suma de 6.000 euro, valoarea totala a acestuia ridicandu-se la 59.995 euro si a reprezentat continuarea pentru inca 10 luni a unui model de succes "Servicii de Informare, Consultanta si Asistenta Juridica pentru persoanele infectate si afectate HIV/SIDA".

La nivelul judetului Mures, implementarea acestui proiect a insemnat consultanta si asistarea juridica a 15 cazuri la care au fost identificate diverse tipuri de incalcari ale drepturilor persoanelor seropozitive: dreptul la educatie, dreptul la tratament nediscriminatoriu, dreptul la tratament medical de specialitate, in special la tratament stomatologic si respectarea dreptului la confidentialiatate.

De asemenea, printre activitatile desfasurate s-a numarat si organizarea de catre ADV Romania a unui workshop la nivel national la care au participat reprezentantii a 6 organizatii neguvernamentale din Romania care activeaza in domeniul HIV/SIDA dar si organizarea si derularea unui numar de 3 dezbateri (una la Tg. Mures) la care au participat reprezentanti ai institutiilor responsabile de aplicarea legislatiei specifice persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA din judetele Iasi, Constanta si Mures.

Realizarea scopului proiectului, promovarea drepturilor persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA si prevenirea situatiilor de discriminare, stigmatizare si marginalizare a fost facilitat de suportul partenerilor de proiect - Institutia Prefectului din cele patru judete Iasi, Constanta, Mures si Vaslui, Asociatia "Iris" Vaslui, Aociatia "Speranta Copiilor 2000" Barlad si sprijinul deosebit al institutiilor media.

Mediatizarea informatiilor referitoare la proiect a fost facuta prin pliante, spoturi radio, articole in presa scrisa si audio-vizuala precum si pe pagina www.juridic.alaturidevoi.ro. Foarte importanta a fost si contributia avocatilor care au acordat asistenta juridica in cadrul celor doua proiecte derulate pana in prezent.

Detalii despre proiect pot fi obtinute la numerele de telefon: 0265/254987; 0788262963, e-mail: advms@alaturidevoi.ro, persoana de contact: Carmen Speranta Ciulea, coordonator local al proiectului. Pentru informatii si eventuale reclamatii referitoare la proiectul PHARE accesati: cfcu.phare@mfinante.ro