Memorialul lumanarilor aprinse (Candlelight Memorial)  cel mai mare eveniment de comemorare a victimelor  SIDA în lume a fost marcat si la Tulcea si Constanta in data de 17 si respectiv 18 mai 2008.

Fundatia Baylor Marea Neagra, impreuna cu Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala, Fundatia Alaturi de Voi si World Vision Romania – Biroul Zonal Constanta, au organizat in Constanta un „Mars al tacerii”, la care au participat aproximativ 150 de persoane, in majoritate tineri de la liceele constantene.

Pe traseul clubul "Wish- bulevardul Tomis- parcul de la Sala Sporturilor voluntarii celor patru organizatii puternic implicate in comunitate au impartit trecatorilor  materiale informative despre HIV/SIDA.

Pe un platou din parc a fost amenajata o expozitie cu fotografii cu mesaje de sustinere a celor infectati si de prevenire a transmiterii infectiei. Participantilor la mars le-a fost explicata semnificatia acestei zile. Evenimentul a continuat cu desfasurarea, dupa un anumit ritual, a doua quilt-uiri (panze de mari dimensiuni, pictate in memoria celor decedati). Au fost aprinse lumanari si distribuite fundite rosii ca simbol al solidaritatii cu persoanele seropozitive.

La Tulcea pentru prima data s-a organizat un mars al tacerii in memoria celor decedati de SIDA, la care au fost implicati elevi ai liceelor si angajati ai Fundatiei Baylor-Marea Neagra. Pe faleza orasului, in fata hotelului Esplanada a fost desfasurat un quilt comemorativ, au fost aprinse lumanari aranjate sub forma unei fundite rosii, trecatorii dar si turistii au primit baloane si informatii despre acest  eveniment.

In judetul Constanta 37 de noi cazuri au fost identificate si luate în evidenta, anul trecut, printre care se gaseste si un copil. Majoritatea cazurilor depistate, 54% au varstele cuprinse intre 15 si 19 ani, iar calea probabila de transmitere la adulti este cea heterosexuala.  

 Cum SIDA continua sa faca ravagii in comunitatile din intrega lume, Memorialul Lumanarilor Aprinse a devenit o modalitate a comunitatii de a-si aminti de cei dragi pierduti din cauza acestei boli si de a cataliza resursele in vederea luptei impotriva pandemiei HIV.