"Grãdina Verde de la Grãdi", program susþinut de compania clujeanã Terapia Ranbaxy ºi implementat în plan local de Fundaþia Comunitarã Cluj, va finanþa în cadrul ediþiei din acest an planurile „verzi” de amenajare a 11 grãdiniþe clujene.

Lansat pentru al doilea an consecutiv în comunitatea clujeanã, programul educativ de mediu "Grãdina Verde de la Grãdi" a stârnit din nou interesul ºi imaginaþia grãdiniþelor, în concursul de proiecte înscriindu-se 16 echipe entuziaste de educatori, pãrinþi ºi copii. Departajarea aplicaþiilor a fost fãcutã pe baza criteriilor expuse în ghidul de program, de cãtre un juriu format din reprezentanþi ai companiei Terapia Ranbaxy, Fundaþiei Comunitare Cluj, Asociaþiei pentru Relaþii Comunitare, Inspectoratului ªcolar Judeþean Cluj, Grãdinii Botanice “Alexandru Borza”, ºi publicaþiei „Monitorul Verde” .

Nerãbdarea ºi curiozitatea micilor grãdinari s-a transformat în bucurie atunci când au aflat cã se numãrã printre câºtigãtori: Grãdiniþa Trenuleþul Veseliei, Grãdiniþa Cãsuþa Poveºtilor, Grãdiniþa Buburuza, Grãdiniþa Albinuþa, Grãdiniþa Poieniþa, Grãdiniþa Buburuza - Structura 1, Grãdiniþa Bethania, Grãdiniþa Aºchiuþã, Grãdiniþa Lumea Copiilor, Grãdiniþa Zâna Zorilor ºi Grãdiniþa Unitarianã. Patru dintre grãdiniþele selectate în acest an au o dublã bucurie, având ºansa sã continue proiectele finanþate ºi implementate în prima ediþie a programului.

În acest an, sumele care vor fi alocate grãdiniþelor pentru implementarea iniþiativelor ecologice ºi educative variazã între 3500 - 5500 RON, valoarea totalã a Fondului Terapia Ranbaxy fiind de 55000 RON. Astfel, se continuã ºi se consolideazã munca începutã anul trecut în o parte din grãdiniþele clujene dar se ºi iniþiazã ºi se dezvoltã idei noi. Fiecare proiect se adapteazã nevoilor grãdiniþei, dar lucrul cel mai important este faptul cã toate proiectele urmãresc ca prin joc ºi învãþare copiii sã deprindã dragostea pentru naturã ºi sã ofere exemple celor din jur ºi comunitãþii.

Activitãþile pe care grãdiniþele ºi le-au propus sunt foarte diverse, de la amenajarea unor grãdini suspendate la punerea în valoare, atât din punct de vedere estetic cât ºi funcþional, a unor zone mai puþin folosite sau crearea unor oaze de verdeaþã într-un spaþiu mai puþin primitor. “Grãdina poveºtilor”, Sectorul lui Moº Crãciun”, “Minigrãdina culorii ºi a parfumului” sau “Grãdina senzorialã a micilor ecologiºti” sunt tot atâtea exemple prin care educatorii ºi pãrinþii vor încerca sã îi aducã pe cei mici mai aproape de lumea verde a plantelor.

"Anul trecut când s-a lansat acest program am apreciat, pe de o parte, faptul cã cineva se îndrepta ºi spre cei mici, iar pe de altã parte eram toþi curioºi sã vedem rezultatele. Apoi, în aceastã varã, am fost mai mult decât încântaþi de ceea ce grãdiniþele selectate au realizat. Cu siguranþã succesul de care programul s-a bucurat a stat la baza continuitãþii ºi în acest an  a amenajãrii "Grãdinii Verzi de la Grãdi". Nu putem decât sã apreciem sincer faptul cã pentru realizarea unui colþ verde ºi-au dat mâna copii, pãrinþi ºi educatoare. Cred cã bucuria din ochii copiilor care au vãzut cum din sãmânþa pusã în pãmânt cu mânuþele lor creºte o plantã spune mai mult decât o mie de cuvinte", a declarat doamna Lolica Tãtar, membrã a juriului ºi Inspector de specialitate învãþãmânt preprimar în cadrul Inspectoratului ªcolar Judeþean Cluj.

La finalul procesului de selecþie, doamna Alexandra ªuteu, membrã a juriului din partea Grãdinii Botanice "Alexandru Borza", a apreciat: "Citirea proiectelor depuse de grãdiniþele clujene ne îndreptãþeºte sã salutãm, încã o datã, decizia companiei Terapia Ranbaxy de a finanþa în continuare programul "Grãdina Verde de la Grãdi". Existã o mare nevoie de a amenaja sau a continua amenajarea curþilor grãdiniþelor pentru a asigura copiilor un spaþiu cât mai prietenos. Acest nou spaþiu le va permite sã se implice direct în activitãþi menite sã le dezvolte dragostea pentru naturã, pentru cunoaºterea ºi protecþia ei, pentru un mediu curat ºi sãnãtos, precum ºi încrederea în sine. Ca ºi la ediþia precedentã, promitem sã le fim alãturi pentru a-i sfãtui ºi încuraja, oferindu-le posibilitatea unei vizite gratuite în instituþia noastrã".

Prin implementarea noilor proiecte "Grãdina Verde de la Grãdi", numãrul grãdiniþelor clujene care vor beneficia de mai mult spaþiu verde va ajunge la 21, numãr care reprezintã aproape 50% din totalul acestora.

"Grãdina Verde de la Grãdi" este un program educativ de mediu susþinut ºi recomandat de Primãria Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul ªcolar Judeþean Cluj ºi Grãdina Botanicã "Alexandru Borza" a "Universitãþii Babeº-Bolyai" Cluj-Napoca ºi sprijinit de cãtre agenþia de publicitate  AD(D)VERITAS.

***
Fundaþia Comunitarã Cluj are misiunea de a îmbunãtãþi viaþa locuitorilor din zona Cluj prin mobilizarea ºi distribuirea de resurse pentru iniþiative de dezvoltare localã. Fundaþia Comunitarã Cluj acþioneazã ca un finanþator local, respectiv identificã, promoveazã ºi finanþeazã iniþiative ºi proiecte care contribuie la oferirea de ºanse egale locuitorilor din zona Cluj ºi la dezvoltarea localã. Menþionatã ca unul din obiectivele de dezvoltare comunitarã în Strategia de dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca, Fundaþia Comunitarã Cluj este una din primele iniþiative de acest gen din România ºi se numãrã printre cele 1300 de Fundaþii Comunitare active în peste 40 de þãri de pe toate continentele.

***
În iunie 2006, Ranbaxy Laboratories Ltd. a anunþat finalizarea procesului de achiziþie de cãtre Ranbaxy Netherlands BV a 96,7% din compania româneascã Terapia SA. Operaþiunile combinate ale Terapia Ranbaxy au pus bazele celei mai mari companii de produse generice din România. Înfiinþatã în 1921, Terapia are un nume de marcã puternic ºi a înregistrat constant creºteri ºi profitabilitate. Compania este foarte bine plasatã pentru a beneficia de creºterea pe care România o va avea în urmãtorii ani, deoarece cheltuielile alocate îngrijirii medicale se vor ridica la nivelul þãrilor Europei Centrale. Ranbaxy Laboratories Limited este o companie internaþionalã de produse farmaceutice integratã, bazatã pe cercetare, cu sediul central în India. Aceasta produce o gamã variatã de produse generice de bunã calitate ºi la preþuri accesibile, profund apreciate atât de cãtre comunitatea medicalã, cât ºi de cãtre pacienþii din diferite zone ale lumii. Compania îºi deserveºte clienþii din peste 125 de þãri ºi are un portofoliu extins de filiale, sucursale ºi alianþe, operaþiuni locale în 49 de þãri ºi operaþiuni de producþie în 11 þãri.

Terapia Ranbaxy

Ramona Tcaciuc – Dumitru
Corporate Communications Manager
Tel: +40-372-179.600
Fax: +40-372-179.631
Email: ramona.tcaciuc@ranbaxy.com
www. terapia-ranbaxy. ro

Anca Secueanu
Communications Assistant
Tel: +40-372-179.600
Fax: +40-372-179.631
Email: anca.secueanu@ranbaxy.com
www. terapia-ranbaxy. ro


Fundaþia Comunitarã Cluj

Simona ªerban
Director executiv
Tel: +40-264-434 618
Fax: +40-264-434 619
Email: simona.serban@fundatiacomunitaracluj.ro
www. fundatiacomunitaracluj.ro   

Mariana Sãlãgean
Director programe
Tel: +40-264-406.388
Fax: +40-264-406.389
Email: mariana.salagean@fundatiacomunitaracluj.ro
www. fundatiacomunitaracluj.ro